Sötétzöld alternatíva

2000.06.20. 20:13
A szalon-, és koalícióképes környezetvédő mozgalmakból kiszorult sötétzöld szervezetek egyszerű választ adnak egy bonyolult kérdésre: a bioszféra megmentése érdekében az emberiségnek pusztulnia kell. Vita csak a hogyanról van köztük - a puha-keményvonalasok szerint reproduktív önmegtartóztatásra és önkéntes sterilizációra van szükség, míg a die-hard szociodarwinisták ökorendőrállam, harmadik világháború, eugenika és biológiai tömegpusztító fegyverek bevetését fontolgatják vérmérséklet szerinti kombinációban.

Amíg elolvasod ezt a mondatot, a Föld lakossága 24 fővel gyarapszik. Mielőtt a bekezdés végére érnél, ez a szám meghaladja az ezret. Egy órán belül a tizenegyezret. A nap végére a kétszázhatvanezret. Egy hét múlva az újszülöttek többen lesznek, mint Budapest lakossága. Az emberiségnek négymillió évre volt szüksége a kétmilliárdos lélekszám eléréséhez - ma évente 95 millió fővel vagyunk többen a bolygón, amelyet tevékenységünk ökológiai katasztrófával fenyeget. A szomorú helyzet láttán többen vírushoz, rákhoz, vagy földönkívüli killer spórához hasonlítják az emberiséget, és radikális, vagy még radikálisabb megoldásokon törik a fejüket.

Önkéntes mozgalom az emberiség kihalásáért, VHEMT
"Ha minden ember lemondana a szaporodásról, a Föld bioszférája hamarosan ismét régi fényében tündökölne, és az összes megmaradt teremtmény szabadon élhetne tovább" - áll a Voluntary Human Extinction Movement (Önkéntes mozgalom az emberiség kihalásáért, VHEMT) manifesztumában. A VHEMT tiszteletben tartja az emberi jogokat, ellenzi a fegyveres, mérges, atombombás vagy fasiszta megoldásokat - és ezzel eléggé egyedül van ebben a társaságban. A szaporodást viszont óriási felelőtlenségnek tartja, amely "morálisan ekvivalens azzal, mintha egy égő szállodában helyeznénk el gyermekeinket". Abortuszpárti, élesen kritizálja a kommunista Kína és a Zero Population Growth (Nulla népességgyarapodás) nevű civil szervezet filozófiáját, amely egy vagy kétgyermekes családmodellt propagál az általa preferált nullagyermekes variáció helyett.

suicide ý abortion ý cannibalism ý sodomy

Radikálisabban, de még mindig önkéntes alapon korlátozna a Church of Euthanasia (Az eutanázia temploma, CoE) nevű amerikai szekta, amelynek alapítóját, Chris Korda lelkipásztort "A Lény" nevű földönkívüli intelligencia figyelmeztette az ökoszisztémát fenyegető veszélyre. A globális környezeti katasztrófa elkerülésére a szekta önkéntes életmódváltoztatást javasol: öngyilkosságra, abortuszra és szodómiára buzdít - ez utóbbi fogalomba náluk minden olyan szexuális aktus beletartozik, amely nem a szaporodást szolgálja. A CoE követői vegetáriánusok, de ha valaki nem bír meglenni hús nélkül, a kannibalizmus engedélyezve van.

A többiek nem bíznák ránk a döntést: a torontói Gaia Liberation Front szerint az emberiség ellenséges, idegen faj, gennyes fekély Földanya habtestén, és egyenesen programozva van a bioszféra elpusztítására. Így aztán kár is lenne önmérsékletre inteni, viszont egy jó kis atomháború, a kötelező ivartalanítás, a tömeges öngyilkosság és gyorsan ölő, génmanipulált mikroorganizmusok előállítása meghozhatja a kívánt eredményt. A hosszú börtönévek során hasonló konklúzióra jutott a világ legismertebb sorozatgyilkosa, Charles Manson is, aki ökofasiszta mozgalmat alapított Air, Tree Water, Animals (ATWA) néven, és "Fuck people!" felkiáltásokkal ad hangot mizantrópiájának, ha az újságírók erről kérdezik.

mikä on enemmistö

Charles Manson , aki ökofasiszta mozgalmat alapított
Nem kevésbé radikális, de nehezebben felejthető álláspontot képvisel Pentti Linkola, az Eino Leino-díjas finn író és publicista, aki jelenleg egy tó partján, önkéntes száműzetésben él, halászatból és növénytermesztésből tartja fent magát, a'la Thoreau. A munkásságát mégis inkább Theodore Kaczinskyéhoz (aka Unabomber) szokták hasonlítani, azzal a különbséggel hogy ő kispályás csőbombák helyett nagyszabású megoldásokban utazik - szerencsére csak papíron. A hazájában jelentős gondolkodóként számontartott veterán verbálterrorista már 1979-ben a Baader-Meinhof RAF-álompárnak ajánlotta egyik antológiáját, a Wall Street Journal-nek adott interjújában pedig a bolygó szempontjából vidám eshetőségnek nevezett egy újabb világháborút, az Amnesty Internationalt és a Vatikánt fikázta, továbbá a harmadik világ segélyezésének azonnali beszüntetésére és a menekültpolitika drasztikus szigorítására szólított fel.

"Milliárdok feláldozásával talán megmenthetünk néhány milliót" - vallja Linkola, aki zöld rohamrendőrség létrehozása, a határok lezárása, géprombolás és az autóutak felszántása mellett radikálisan korlátozná az emberi jogokat. "A természetrombolás leginkább a demokratikus országokra jellemző: egyetlen reményünk az erős központi hatalom és az individuum kompromisszummentes ellenőrzése". A harmadik világban élők számára nincs kegyelem: a kosovói bombázással kapcsolatban bírálta a NATO-t, hogy épületeket és infrastruktúrát bombázott emberek helyett. "Kosovó egy túlnépesedett szemétdomb volt már Tito idejében is - nem sajnálom az albánokat." - nyilatkozta a Helsingen Sanomat című napilapnak az egykori pacifista.

Pentti Linkola, az Eino Leino-díjas finn író és publicista, aki jelenleg egy tó partján, önkéntes száműzetésben él
(Hazai alteregója Sebeők János író, az Állatkert majomketrecének egykori albérlője: "A rák is a test lakója, az ember is a bioszféra lakója, de hatásként annak összérdekét sérti" - Emberben a bioszféra, Napi Mao, 1999. május 25.)

A mélyökológusokat néha tettlegességre sarkallja a világmegváltó buzgalom, ilyenkor általában rács mögé kerülnek. Az EcoTerror Response Network oldalain lesittelt zöldekről és megoldatlan ügyekről is olvashatunk, és mi is felplankolhatjuk a szomszéd elmebeteget, ha rémhíreket terjeszt a dorogi szemétégetőről. Mire idáig elolvastad, további ötszáz hektár esőerdő lángban áll, és minimum ötezer újszülött kalimpál Gaián.