Dániel, Daniella
17 °C
30 °C

Cyber Dzsihád

2000.12.04. 22:26
Kékhalál a hitetlenek szervereire! Pusztuljon a cionista e-kereskedelem! - adták ki a jelszót palesztin és palesztinbarát hackerek, miután izraeli konzolhuszárok floodolni kezdték Arafaték propagandaszempontból kulcsfontosságú webszervereit, valamint mailbombázták a Hamasz és a Hezbollah elektronikus hídfőállásait. Vérfürdő az utcán és a jeruzsálemi Quake-szervereken.

A dzsihád során elesetteknek a Paradicsom kéjekkel teljes kertjét, a meghátrálóknak a Gyehenna kínjait ígéri a Korán, a hacker etikát pedig ennek szellemében úgy módosították egy nemrég üzembe helyezett fundamentalista szoftverbázison, hogy az iszlám harcosoknak belépés előtt le kell okézniuk az "esküszöm, hogy kizárólag zsidók és izraeliek ellen használom az innen letölthető programokat" figyelmeztetést. Az arzenálban hacker segédprogramok, vírusok és makrovírusok széles választéka szerepel, a szokásos repertoár, a csodafegyvert az elkeseredés és az ideológia pótolja.

Offline konfliktusrendezés
A történethez hozzá tartozik, hogy a virtuális konfliktust zsidók robbantották ki amikor október 6.-án FloodNet-szervert hoztak létre a Palesztin Autonómia hivatalos weboldalait hostoló szerver lefagyasztása céljából. Az akció ideig-óráig tartó sikert eredményezett, a berágott palesztin - és testvéri arab - hackerek azonban az oldal helyreállítása után nem késlekedtek az ellencsapással: a Tel Aviv-i tőzsde és a Lucent honlapja esett áldozatul, többek között. A virtuálintifáda során leggyakrabban használt eszközök a hozzáértést nem, csak csoportos fellépést és némi sávszélességet igénylő EvilPing és WinSmurf gyorspingetők, a QuickFire mailbombázó, és még egy sor olyan program, amellyel túl lehet terhelni egy szervert - gyökérkezeléssel csak haladók próbálkoznak.

A közel-keleti cyberháború ürügyén zsíros rendszerauditálós és tűzfaltelepítős megrendelések lekaszálásának szándékát elég ügyetlenül leplező iDefense számítógépbiztonsági cég drámai hangvételű elemzései szerint az "e-dzsihád" első fázisa az izraeli kormány webszerverei, második fázisa a kereskedelmi rendszerek, harmadik fázisa pedig az informatikai infrastruktúra egésze ellen irányul - a konfliktus kiszélesedése szerintük nem csak az izraeli informatikai infrastruktúrát, hanem az egész világot fenyegeti. Érdekes módon amikor a csóró szerbek cyberháborúztak a NATO-val, a kereskedelmi televíziók is csak főműsoridőben vízionáltak ilyen apokaliptikusat.

A virtuális ököl kisebbet csattan a koponyán
Nem tudom ki hogy van vele, számomra elfogadhatóbb az e-mail sorozatvetővel kaszáló palesztin rendszergazdák és a halálos pinggel rakétázó zsidó rabbinövendékek szent háborúja, mintha ugyanezt kalasnyikovokkal és uzikkal művelnék offline, tehát semmi aggasztót nem találok abban hogy a gyűlölködés cyberháborút eredményezett: ha Allah és/vagy Jehova is megelégeli a vérontást, néhány év múlva talán kéksisakos ENSZ-avatarok által békefenntartott Quake-arénákban rendezik majd le az etnikai konfliktusokat.