Vilmos
10 °C
22 °C

A Gates-merénylet

2000.12.17. 17:03
Egy évvel a brutális merénylet után többen megkérdőjelezik a hatóságok által tálalt magányos tettes verziót: a Citizens for Truth civil szervezet aktivistái szerint politikai okok miatt zárták le idejekorán a nyomozást, a billgatesisdead.com weboldalon publikált titkos dokumentumokból pedig kiderül, hogy az ámokfutó orvlövésznek voltak megbízói is.
Ki ölte meg Bill Gatest?
Amerikában egyre kevesebben hiszik el Garcetti vizsgálóbírónak, hogy a szegények nevében vagy sok millió frusztrált felhasználó helyett húzta meg a ravaszt Alek Hidell (ha egyáltalán ő húzta meg), amikor tavaly december 2-án a Los Angeles-i Park Plaza Hotel tetejéről lelőtte a testőrei gyűrűjében jótékonysági rendezvényre igyekvő Bill Gatest. Amint arról korábban beszámoltunk, a szoftverpápa a helyszínen életét vesztette, gyilkosát menekülés közben érte a halálos golyó - a Microsoft vezérigazgatói posztját Steve Ballmer vette át.

Az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint Bill Gates az Arts 4 L.A. kortárs művészeti csoport meghívására érkezett Los Angelesbe, hogy átadja a Microsoft 100 millió dolláros adományát az új múzeum építésével megbízott alapítványnak. A lövések néhány másodperccel azután dördültek el, hogy Gates megjelent a MacArthur parkban felállított színpadon: az első golyó a vállába, a második a testébe fúródott, azonnal összeesett. Az incidens után többen is láttak egy futó alakot a közeli Park Plaza Hotel tetején - a vészkijárati lépcsőház előtt posztoló rendőrt a menekülő tettes közvetlen közelről, saját pisztolyával lőtte fejbe rövid dulakodás után. A pinceparkolóban egy másik rendőrrel is tűzharcba keveredett, megsebesült, és kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe, kihallgatására nem kerülhetett sor.

A MacArthur park
Az állítólagos merénylő kilétét nyilvánosságra hozták: az afroamerikai Alek Hidell 1976-ban, Illinois államban született, hátrányos helyzetű családban nevelkedett, és már fiatalkorúként több ízben összeütközésbe került a törvénnyel. Kábítószer-kereskedelem, hamisítás és lopás miatt is állt bíróság előtt, éveket töltött javítóintézetben. A nyomozás konklúziója szerint pszichiátriai problémái és extrém politikai nézetei azt valószínűsítik, hogy magányos tettesként, osztályharcos indulattól fűtve követte el a merényletet. A húsz évre titkosított Garcetti-jelentés néhány hete, a civil szervezetek és a média nyomására nyilvánosságra hozott részletei is a magányos tettes verziót támasztják alá: bár Gates Los Angeles-i szereplését nem jelentették be előre, néhány internetes pletykalap és az alt.fan.bill-gates levelezőfórum már az előző napon hírt adott róla - Hidell otthoni számítógépe rendelkezett internetkapcsolattal, böngészőprogramjának címlistájában szerepelt a Microsoft-gyűlölő Windoz Watch weboldal is.

A jelentéstöredék nyilvánosságra hozatala azonban csak olaj volt a tűzre: a Kennedy-gyilkosság óta az összeesküvés-elméletekre különösen fogékony amerikaiaknak a sztori így, ebben a formában túl kerek. A Citizens for Truth álláspontja szerint a hatóságok eltitkolják az igazat, és ezzel a sztereotip forgatókönyvvel dezinformálják a közvéleményt. A nyomozással kapcsolatos titkolózás is táplálja a gyanút, és számos kérdés megválaszolatlanul maradt: Miért nem találtak ujjlenyomatokat az állítólagos gyilkos fegyveren? Ki volt a titokzatos idegen a parkban felállított VIP-sátorban? Hova tűnt a rendőrtiszt, aki lelőtte Hidellt? Miért nem publikálják Gates boncolási jegyzőkönyvét?

Gil Garcetti vizsgálóbíró
Az üggyel kapcsolatos fórumokon az obligát összeesküvés-elméleteken (például: Larry Ellison, az Oracle elnöke kedvenc vadászpuskájával végzett ellenlábasával) túl néhány érdekes dokumentum is megjelent, amelyek megbízók létét támasztják alá: a munkanélküli Hidell jelentős összegű készpénzhez jutott néhány héttel a merénylet előtt. Egy ballisztikai szakértő szerint a lövéseket két különböző helyről adták le, és bebizonyosodott az is, hogy a hotelben posztoló egyenruhások nem a Los Angeles-i rendőrség, hanem valamelyik állami (vagy magán?) titkosszolgálat munkatársai voltak. A merénylet utóéletéről dokumentumfilmet forgat a GMD Studios: a MacArthur park című opusz weboldala szerint az alkotók figyelmen kívül hagyott bizonyítékok és a hivatalos változatnak ellentmondó tanúk sokaságára bukkantak.

Lehet, hogy a huszadik század "utolsó nagy bűntényének" nem is a Gates-merénylet, hanem a bizonyítékok eltusolása és a közvélemény félrevezetése bizonyul?

A cikk műfaja álriport