Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Tanita kézifékes fordulója

2002.09.05. 10:45
Megszökött az algoritmusom, ide láttam bemenni. A kortárs orosz író mosolyogva állt a lépcsőházban és közben mindkét kezével jojózott. Tanita letette a díszkardot, és behívta a közismert művészt.

Az algoritmus tényleg ott volt -- éppen egy focilabdányi trágyagömböt igyekezett felgördíteni Tanita nappalijában az egyik fotelre.
- Ez az - mondta a kortárs orosz író és egy jojót bocsátott a jelenség felé. - Nem kell aggódnia, nyoma sem marad, mire kihozza a kávét - tette hozzá.

holoszem Tanita nem mozdult. Egy darabig csak a jojók surrogása hallatszott és a fotel lábainak toszogása.
- Na jó - mondta végül az író, zsebre tette a jojókat, és szatyrot húzott elő a kabátja zsebéből.
- Kávét esetleg? - vetette fel Tanita.
- Nem lesz semmi gond - válaszolta az író.

Tanita éppen lizergsavat csöpögtetett a vendége italába, amikor a detonáció bekövetkezett. A nappalit porlasztott trágya borította, a kortárs orosz író eszméletlenül hevert a szekrény tövében. A fotelben a flitteres testű lénnyé változott Szenes Andrea ült. Tanita feltámogatta az írót, akinek a robbanástól hatalmas rastafürtjei nőttek.
- Azt hiszem vadászik rám a nemzeti géntechnológiai fejlesztőintézet - mondta és felhajtotta kávéját. - Persze lehet, hogy magára vadásznak, a lények makacs dolgok - tette hozzá.

"Mádl Ferenc köztársasági elnök úr üzenetét közvetítem. Sokat szenvedett hazánk himnuszát Kofi Annan ENSZ-főtitkár és a Néplélektani Fejlesztőintézet kérésére derűsebb dalra cseréljük. Felkérem Önt Tanita Tikaramot, hogy vegyen részt az új himnusz megírásával kapcsolatos zárt meghívásos pályázaton. Ha nemet mond bekamerázzuk a lakását. Mindenütt" - mondta a lény.

Tanita lepöckölt egy kisebb trágyacsomót kedvenc állóvázájáról, majd azt mondta, hogy rendben.
- Sándor-palota - üvöltötte a lény makacsul, majd kitárta ezüstös szárnyait, és kiröppent a nyitott ablakon.

Huszonhárom perccel később Tanita az orosz író nyitott sportkocsijában ült és barátjával, Stevie Wonderrel konzultált telefonon.

bekamerázzuk a lakását "Nézzed, hogy csak hologramból vannak a szemeim" - vetette fel Stevie.
"Ne haragudj Stevie, de a magyarok rühellik az ilyesmit" - érvelt Tanita és tisztán hallotta, hogy Stevie medencéje partján fekszik, és egy citromsárga bikinis fekete nő masszírozza a mellkasát, aki valójában egy mesztic transzvesztita piros bikiniben.
"Miért rühellnék a hologramot, a feltaláló végül is..." - védekezett Stevie.
"Hagyjuk. Azt hiszem impovizálni fogok" - vágott közbe Tanita, és lenyomta a telefont, mert irritálni kezdték a menetszél miatt arcába csapódó rastafürtök, és meg akarta kérdezni a vidáman dúdolgató írót, hogy miért hajtanak száznyolcvannal Csepel felé.

Tanita kézifékes fordulóval firgatott a Sándor-palota elé. Az épület előtt már ott várakoztak a pályázók: a Stone Roses együttes, Jana Navratilova, és Rájtklik Bendegúz magánember egy játékkonzollal a kezében. Elsőnek Navratilovát szólították.

Tanita nagyon izgult, de amikor a bizottság elé lépett úgy elmúlt a lámpaláz, mintha lekapcsolták volna. Középen egy Donald Rumsfeld amerikai védelmi minisztert ábrázoló kartonfigura állt, tőle balra Mádl Ferenc aludt az asztalra dőlve, mellette nyugtalanul fésülködött háziállata, az óriásszöcske. Jobboldalt Gál J. Zoltán ült ölében egy tál cseresznyével, és intett Tanitának, hogy kezdheti.

akku - Táncoljatok! Táncoljatok! Tapsoljatok! Ugráljatok! Tapsoljatok! Ugráljatok! - énekelte Tanita három percig. - Nézz a szemembe, ami hologram - tette hozzá szomorúan.

- Hát köszönjük, majdnem jó volt - mondta Gál J. Zoltán.
- Cirip - vágott közbe az óriásszöcske. Kintről különös zajok hallatszottak, azután hirtelen a terembe rontott a kortárs orosz író. Zakója véres volt, a kezében járó jojókról apró vércseppek csapódtak a padlóra.
- Megszökött az algoritmusom, ide láttam bemenni - üvöltötte, és jojóival kettőbe törte a Donald Rumsfeld kartonfigurát, és szétzúzta az óriásszöcskét, majd hanyattesett egy cseresznyemagon.

Tanita kiterelte a szobából a begyorsult művészt. Odakinn vérbefagyva feküdt a többi pályázó. Tanitáék sietve távoztak. Másnap bemondták, hogy a pályázatot Rájtklik Bendegúz magánember nyerte a Rez ötödik pályájának záródalával, amelyet a Coldcut szerzett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!