Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

A tálib atom sötét titka

2001.12.20. 19:14
Novemberben a BBC és a Times kiküldött tudósítója is szenzációként tálalta a brit médiában, hogy az atombombagyártás mikéntjét leíró dokumentációra bukkantak az egyik elfoglalt kabuli tálib bázison. A rangos brit napilapban idézett, és a BBC műsorában is bemutatott dokumentumról azóta kiderült, hogy egy amerikai tudományos vicclapból származik, és feltehetően az internetről töltötték le a terroristák.

A brit tudósítók interpretációja szerint az al-Kaida terrorszervezet által is használt kabuli tálib sasfészekben talált, félig elégett dokumentumok kétséget kizáróan bizonyítják, hogy a terroristák termonukleáris fegyverek építésén dolgoztak, és ehhez hétpecsétes katonai titkok áltak a rendelkezésükre. A tudósítók állításuk alátámasztására fizikai képletekkel illusztrált, brutálisan hangzó szövegrészleteket idéztek a megperzselt dokumentumból, amelyet a BBC is bemutatott.

A szövegrészletek felkeltették egy szatirikus amerikai weblap, a rotten.com szerkesztőjének figyelmét. Jason Scott rákeresett az idézetekre az interneten, és azt tapasztalta, hogy azok kísérteties egybeesést mutatnak a Journal of Irreproducible Results című, a Harvard Egyetemen szerkesztett tudományos vicclapban 1979-ben megjelent "Hogyan építsünk atombombát 10 egyszerű lépésben" című humoreszk szövegével.

A ma Annals of Improbable Research címen futó, az IgNobel-díjról elhíresült harvardi humorforrás egykori szerkesztője, Marc Abrahams megerősítette a szövegazonosságot: a terroristák egy viccből próbáltak tömegpusztító fegyvert faragni. Ezért a lebilincselő intellektuális teljesítményért a természetes szelekciót saját hülyeségükkel elősegítőknek járó Darwin-díjat is odaítélték az erre illetékesek az al-Kaidának.  • Vennék
  • Hírek