Viva Zapata!

2000.05.02. 22:17
1993. szilveszter éjszakáján ma is tartó fegyveres felkelés robbant ki Mexikó egyik legszegényebb tartományában, Chiapasban a kisemmizett indián őslakosok jogaiért. A "földet és szabadságot" követelő zapatista gerillavezér, subcommandante Marcos az internet nyilvánosságát használja pajzsul és fegyverül a mexikói hadsereg és a kormányhű paramilitáris egységek a tartomány civil lakosságát sem kímélő rémtetteivel szemben.

Emiliano Zapata
"Jobb meghalni szabadon, mint térden csúszva élni." - vallotta a felkelés névadója, a legendás parasztvezér Emiliano Zapata (1879-1919), a mesztic Dózsa György. Össze is jött neki: miután lemészárolt számos fehér nagybirtokost és újraosztotta a földeket az indiánok lakta déli területeken, majd más gerillave-zérekkel együtt hatalomra segített és elzavart vagy fél tucat diktátort Mexico Cityben, golyóval a fejében végezte egy csapdának bizonyult titkos politikai találkozón. Mítosza azóta is terebélyesedik a mai napig szolgasorban tengődő őslakosok között, akik soha nem hitték el igazán hogy Zapata halott - kései utódja, a Zorro-maszk helyett sísapkában nyomuló Marcos is ezért választotta a subcommandante, azaz alparancsnok titulust.

Subcommandante Marcos
"Zapata addig él, amíg az emberek hisznek a földhöz, a kultúrájukhoz és az önkormányzathoz való jogukban." - írta az alparancsnok számtalan esszéje egyikében, amelyeket a guatemalai határvidéken fekvő lacandói dzsungelből műholdas internet-kapcsolaton keresztül juttat el a zapatista mozgalommal szimpatizáló weboldalakat üzemeltető polgárjogi aktivisták egyre szélesebb körén át a világ közvéleményéhez. A többszörös túlerőben lévő mexikói hadsereget és az általuk pénzelt paramilitáris egységeket nem kis részben az tartja vissza a zapatisták által ellenőrzött "autonóm terület" határain, hogy hiába a kommunikációs blokád, a világsajtó naprakész tájékoztatásban részesül a jogtiprás mindennapjairól: 1997 december 22.-én például Acteal falu 45 indián lakosát mészárolták le a "Paz y Justicia" (Béke és Igazság) nevű, paradox módon jórészt szintén a nyomorgó indián lakosság köréből verbuválódó kormányhű paramilitáris szervezet fegyveresei.

Mexikó és Chiapas
A népesség megoszlása
városi falusi
Mexikó 71% 29%
Chiapas 40% 60%
Írástudók aránya
Mexikó 87%
Chiapas 69%
Vízvezetékkel ellátott háztartások aránya
Mexikó 79%
Chiapas 58%
Árammal ellátott háztartások aránya
Mexikó 88%
Chiapas 67%
"Semmit sem veszthetünk, nincs tető a fejünk felett, nincs földünk, munkánk, élelmünk, orvosi ellátásunk és oktatási rendszerünk. Nincs jogunk a demokratikus önrendelkezéshez, az idegen érdekektől való függetlenséghez és a jogaink védelméhez. De ami elég, az elég: a nemzet valódi alapítóinak leszármazottai vagyunk, és keresztes hadjáratot hirdetünk, mert ez az egyetlen lehetőségünk az éhhalál elkerülésére." - áll a Zapatista Népi Felszabadítási Hadsereg (EZLN) 1993-as hadüzenetében. Az EZLN elsősorban az 500 éve leigázott és azóta is másodrangú állampolgárként kezelt maja népcsoportok között népszerű, akiket lakóhelyük elhagyására, folyamatos bujdosásra kényszerít a hat éve tartó állóháború. A gerillaszervezet fegyveresei között bizonyos források szerint többségben vannak a nők, akiknek az embereit megölték vagy bebörtönözték a harcok során.

Zapatista felkelők
A zapatisták minden infoháborús teóriában említésre kerülő internetes szereplése az egyik legsikeresebb példája annak, milyen hatékony fegyver az új média az alulról szerveződő mozgalmak kezében: az amúgy városi fiú, bölcsész végzettségű Marcos tényekkel és statisztikákkal bőven alátámasztott neoliberalizmuskritikája világszerte vitát provokált, és jelentős kártya a globalizáció kockázatai és mellékhatásai miatt aggódók kezében. Az antikapitalista szervezetek 1996. július végén konferenciát is tartottak Chiapasban: 5 kontinens 42 országából több mint 3000 polgárjogi aktivista érkezett hogy kinyilvánítsák szolidaritásukat, és a szegény latin-amerikai országokat kizsákmányoló észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt (NAFTA) fikázzák. Közülük sokan ott voltak a tavalyi WTO-konferencia elleni tüntetésből a rendőrterror következtében utcai harccá fajult Seattle-i csatában is.


  • Tippek
  • Babaváró hitel