A bulinak vége, kezdődik a politika

2010.04.13. 15:40

A parlamentbe jutott négy párt közül háromnak egy ponton ugyanaz az érdeke. Egyiküknek sem lenne jó, ha a Fidesz kétharmados többséget szerezne a választások második fordulójában. Amire azonban minden esély megvan. Könnyen lehet, hogy a kisebbek csak egyféleképpen tudnák megakadályozni Orbán Viktor alkotmányozó többségét.

Ha mind a hárman visszaléptetnék gyengébben szerepelt jelöltjeiket az esélyesebbek javára. Milyen szórakoztató is lenne: Borsodban vagy Szabolcsban jobbikosok, Vasban és Komárom–Esztergomban szocialisták versenyezhetnének a favoritokkal.

Ám a Jobbik szóba sem jöhet szövetségesként ebben a különös politikai háromszögben, úgyhogy maradnak ketten. Az MSZP és az LMP. A szocialisták régóta tudják, hogy a politikában semmi sem drága, az LMP-sek kezdhetik megtanulni. Azt írtam, az érdekek egy ponton esnek egybe. Az MSZP számára ez a pont fontos, az LMP szempontjából fontosabb pontok is vannak.

Az LMP-nek elég komolyan elgondolkodnia a szocialisták ajánlatán, vagy azon, hogy esetleg viszonozza az egyoldalú gesztust, amelyet az MSZP tenni készül, és vége. Azonnal a baloldalon találná magát, eljelentéktelenedve, még mielőtt jelentőségre tett volna szert. Már most sokan úgy gondolják, az LMP csak az SZDSZ ügyesen menedzselt utóda. Végül is azok szavaztak rá, akik az SZDSZ-re és az MDF-re szoktak. Ha szóba állnának a szocialistákkal, meglenne a bizonyíték az elméletre.

Az LMP-nek már az sem jó, hogy az MSZP játszik vele, pusztán annak rossz az üzenete, hogy a bukott kormánypárt azt kommunkálja, partnere lehetne az LMP. És ez csak az első csapda.

Ezzel együtt igaz, hogy erre a dilemmára még van okos válasz. Nem biztos, hogy egy új és hamvas pártnak annyira lényeges, hogy erősek legyenek az alkupozíciói a parlamentben. Vagyis mondhat nemet. Pláne, ha elvi alapon amúgy sem akar alkukat kötni.

Később lesznek nehezebb kérdések is. Most még csak ott tartunk, hogy a bulinak vége, kezdődik a politika. De jön a sűrűje is nemsokára.

A jelölt-visszaléptetés amúgy izgalmas dolog. 1998-ban a Fidesz választásokat nyert azzal, hogy Torgyán József utasított nyolcvankét kisgazdát. Ezúttal ha mindenki azt teszi, amit jelen állás szerint tenni akar, illetve amit tennie kell – miszerint négy embert visszaléptet az MSZP egyfelől, nemet mond az LMP másfelől –, abszurd módon a szocialisták segítenek a Fidesznek a kétharmad elérésében. Hiszen négy olyan választókerületről mondanak le, ahol minimális sanszuk mégiscsak volt.

Más kérdés, azt azért mondhatják majd, hogy ők mindent megtettek. Ez is valami, idézhető lesz egyszer-kétszer a következő években.