Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hogyan lett Erdei Zsolt világbajnok áldozat?

2008.04.27. 11:18

Kezdjük az elején: a sport nem coubertini eszme. A sport szórakoztatóipari kategória. Amikor Erdei Zsolt ökölvívó pofozkodik a ringben, akkor nemcsak Erdei Zsolt állja és osztja az ütéseket, hanem mindenki, akit Erdei Zsolt érdekel. Erdei Zsoltnak milliókat kell megmozgatnia, akkor van értelme az egésznek.

aki magyar, az általában szurkol a magyarnak

Ez egy darabig nemzeti-érzelmi alapon is megy. Vagy jól felépített PR-ral, ahogy Kovács István idejében történt. Aki magyar, az általában szurkol a magyarnak – az extrémen hülye helyzeteket és a különlegesen ostoba magyarokat leszámítva.

Csakhogy ha nincs a sztorinak íve, lohad a lelkesedés. Ha az első jöttment kiüti a világsztárrá retusált kedvencet, nincs több kérdés. De mi van akkor, ha a másikat jószerével eltalálni sem tudják ellenfelei? Ha éveken keresztül világbajnoknak nevezhetjük – csak éppen egyetlen igazán izgalmas kihívója, egyetlen felemelő csatája sincsen?

Rettenetesen örültünk, amikor Erdei Zsolt bárgyúra pofozta Julio Cesar Gonzalezt és megszerezte a WBO világbajnoki övét. Kiizgultuk a Garay és a Lakatus elleni sikereket – sokan fanyalogtak már akkor is, de ők nem érdekesek. Megbocsátottuk Sahnoune-t és Murdochot. Ismét boldogok voltunk Thomas Ullrich felaprításakor. A Gonzalez-verés több mint négy éve volt, az Ullrich-alázás csaknem két esztendeje. Azóta Santiago jött, Blades, Mendoza és Abron – ráadásul a névtelenek legszívósabbika, az eggyel ezelőtti kihívó majdnem megfogta a világbajnokot.

a kis pénz biztos, a nagy pénz kockázatos

Erdei Zsolt tegnap úgy kalapált el valami DeAndrey Abron nevű – egyébként szimpatikus – bokszolót, hogy szeme sem rebbent. Kulturáltan, meggyőzően. Energiatakarékosan, unalmasan. Bármikor kiüthette volna. Nem tette.

Aztán azt nyilatkozta, nem érdekli, tetszenek-e a mérkőzései a szurkolóknak. Erdei Zsoltot ezért a mondatáért ízekre fogják szedni. Mi nem bántjuk, mert minek.

Erdei Zsolt áldozat. Egyrészt, mert senki sem szólt neki – vagy nem értette meg –, hogy a sport szórakoztatóipar. Másrészt, mert olyan promoterek jutottak neki, akik centekből rakják össze az eurót. A kis pénz biztos, a nagy pénz kockázatos.

A német Universumnak szinte soha nem volt sztárja, akit komoly ellenfelekkel össze mertek volna engedni. A Klicskók, amint tehették, menekültek. Dariusz Mihalczewski végigverte a félnehézsúlyt, de nem bokszolt a legnagyobbal, aztán a célegyenesben beleszaladt a késbe a közepes képességű Gonzalezzel szemben.

ha elég a kevés, a klasszis is egyre kisebb lesz

Ennek a stratégiának ez a veszélye: előbb-utóbb jön valaki, és egy véletlen maflással vagy átlagon felüli kitartással elintézi az Universum-királyt. Mint Mihalczewskit Gonzalez. Mint Kovács Istvánt Julio Pablo Chacon.

Nem kérdés, Erdei Zsolt kiváló bokszoló, és nagy feladatokat érdemelne. De amíg kicsiket kap, addig annyit mutat, amennyit muszáj. A gyengébb ellenféllel nehezebb színvonalasan küzdeni, mint a kőkeménnyel. Ám ha elég a kevés, a klasszis is egyre kisebb lesz.

Erdei Zsoltnak lassan elege lesz. Az utóbbi napokban, hetekben fellázadt, osztotta az Universumot, megunta a kritikusait, végül odacsapott saját rajongóinak is. Innen tényleg csak egy igazán kemény meccsel lehet visszajönni. Különben annyi neki.

Abszurd, hogy a tizedik címvédés után ilyenekről beszélünk. De hát hogyan lehet egy veretlen világbajnok áldozat?