József, Bánk
-6 °C
0 °C

Magyar nemzeti vizelet

2004.08.25. 09:26
Fazekas Róbert doppingtesztje negatív volt, a mintaadást nem tagadta meg, de a többórás, megalázó fütyifogdosást megelégelve távozott, erre elvették az aranyérmét, és megbélyegezték egy életre.

Fazekas Róbert pontosan ismerte a vonatkozó szabályokat, ráadásul tudta, hogy nem doppingolt, mégis lelépett a laborból, ahelyett, hogy ha kell, hát reggelig próbálkozott volna a pisiléssel. Normális ember egy olimpiai aranyért egy hétig is ébren maradna. Ekkora hülyeség talán nem is létezik, egy életre leírta magát, és rossz fényt vetett arra az országra, amelyik a hidrogénbombát, Limo szörpport és a vérsajtot ajándékozta a világnak.

Itt egy nemzet becsülete áll vagy bukik ötven milliliter vizeleten...
Mi is akkor a helyzet? Itt egy nemzet becsülete áll vagy bukik ötven milliliter vizeleten.

Kezdjük azzal, hogy nyilván nem vagyunk elfogulatlanok. Ha most jönne szembe egy magas rangú NOB-tisztviselő, bosszúból Bánó András Gyurcsány-interjúját játszanánk le neki erőszakkal, direkt azt a részt, amikor riporter kis híján rábukik a miniszterelnökjelölt-jelölti sliccre. De most mégis próbáljuk meg aránylag tiszta fejjel végigvenni, mi is tudható.

Az aktuális doppingszabályok szerint a kijelölt versenyzőnek 75 milliliter vizeletet kell produkálnia. A vizsgálat ugyan ennek nagyjából harmadából is elvégezhető, de kell tartalék az úgynevezett B próbához, amit akkor végeznek el, ha a pozitív eredményt az érintett nem fogadja el, illetve kémcsőtörés és egyéb véletlen gikszerek esetére is tartalékolnak egy adagot.

Ha nincs vaj a fején, kibekkeli, amíg képes pisilni, aztán mehet egyenesen bele a panteonba...
Fazekas Róbertet győzelme után valószínűleg kifent pipettával várták az orvosok, hiszen a magyar diszkoszvetőt egy jellemes honfitársa tavaly névtelen levélben jelentette fel az illetékes nemzetközi sportszervezeteknél. Az anonim jóakaró azt állította, hogy Fazekas rendszeresen doppingol, ellenőrzéskor pedig valaki más vizeletét adja le, amit kis tasakban csempész be magával az orvosi szobába. A diszkoszvetőt ezután persze többször is ellenőrizték, mindig negatív eredménnyel.

Fazekast tehát nyilván várták. Ő is tudta, hogy várni fogják. Ha nincs vaj a fején, kibekkeli, amíg képes pisilni, aztán mehet egyenesen bele a panteonba.

A kiszivárgott hírek szerint az ellenőrzés kifejezetten megalázó, bizonyos amerikai katonák iraki gyakorlatához illő volt. A bajnoknak állítólag egy félig áteresztő tükörrel borított fülkében, feltett kézzel kellett mintát produkálnia, közben megfogdosták a péniszét, és a fenekébe is belenyúltak. Én például akkor sem tudok mintát produkálni, ha a szomszédos fülkében valaki megköszörüli a torkát, igaz, nem is tudnék három méternél messzebbre vetni egy diszkoszt. A fogdosás és fenékbetekintés ugyanakkor jogszerű, arra minden profi versenyzőnek fel kell készülnie.

A diszkoszvető tudta, hogy megszegi az előírást, mégis lelépett. Szankciókra nyilvánvalóan számított...
Egyelőre annyi tudható, hogy Fazekas az adott körülmények között csak a kötelező minimum mintegy harmadát volt képes kicsorgatni. Kedden több sportorvos is azt nyilatkozta, hogy versenyhelyzetben a vesék vérellátása annyira csökken, hogy adott esetben vedernyi víz megivása sem indítja be a természetes folyamatot. Emiatt a pisire akár fél napot is kell várni. (Persze akkor is, ha a kokszoló versenyzőt jól megvízhajtózták előtte.) Ilyen esetben a versenyző választhatja azt, hogy bevonul egy szigorúan ellenőrzött kórházba, és ott alszik vagy Répássy Róbert beszédeit olvasgatja, amíg ki nem jön a minimum 75 milliliter. Fazekas nem ezt választotta, hanem hajnaltájban aláírt egy papírt, miszerint saját felelősségére cselekszik, majd a harmadnyi mintát hátrahagyva távozott.

A helyzet tehát világos. A diszkoszvető tudta, hogy megszegi az előírást, mégis lelépett. Szankciókra nyilvánvalóan számított. Ilyen durvára viszont nyilván nem, hiszen ha nem doppingolt, azt is tudta, hogy a nagy nehezen kipréselt vizeletben nincs tiltott anyag. A bennfentesek szerint a bajnok teljesen kiborult a többórás mogyorózástól.

A helyzet persze a legkevésbé sem világos. Ha Fazekas ártatlan, csak meggondolatlan volt kedd hajnalban, akkor miért tűnt el? Ha első felháborodásában cselekedett, miért nem kereste másnap személyesen az igazát, miért nem kért újabb vizsgálatot, miért nem nyilatkozott fűnek-fának a megalázó procedúráról? Egyes hírek szerint Fazekas Annus Adrián kalapácsvető bajnok társaságában autóval már haza is jött Magyarországra. Ha ez igaz, Annus hogyan mehet bele akkora hülyeségbe, hogy nem repülővel érkezik az ünneplő ezrek közé, hanem félig titokban, egy doppinggyanúba keveredett társával együtt, hogy ő is azonnal gyanús legyen. Főleg, hogy ugyanaz az edzőjük.

A kép akkor sem lesz sokkal tisztább, ha elolvassuk a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak az esetről készült, online megtalálható jegyzőkönyvét. A dokumentumból nem sok újdonság derül ki a magyar vezetők nyilatkozataihoz képest. Manipulálási szándékról, becsempészett flakonról, csalási szándékra utaló herevakarásról és furcsa lábtartásról szó sem esik benne. A leírtak szerint azért nem volt szó fél éjszakán át tartó kínzásról, Fazekas éjjel tizenegy és hajnali negyed kettő között próbálkozott. Amikor távozott, tudatában volt annak, hogy megsérti a szabályokat.

A jegyzőkönyv ezen felül két fontos dologról árulkodik:

a.) A magyar csapat vezetői közel állnak a klinikai elmebetegséghez. A másnapi meghallgatáson ugyanis érveiket többek között arra alapozták, hogy Fazekas Róbert mélyen vallásos ember. Ja persze. Az agnosztikusok meg köztudottan direkt szeretik, ha a seggükbe nyúlnak és a farkukat fogdossák idegen emberek.

b.) A NOB orvosai még egy jegyzőkönyvben is nehezen értelmezhető, sanda csúsztatásokkal, sejtetésekkel élnek. A papírban ugyanis az áll, hogy az ellenőrzést végző két orvos szerint "léteznek feltételezések és gyanúk bizonyos technikai eljárásokról és eszközökről, amelyek arra szolgálnának, hogy az atléták ne tudjanak vizeletmintát produkálni. Jóllehet ezeket a feltételezéseket és gyanúkat nem bizonyították, az atléta (Fazekas - a szerk.) hozzáállása számtalan megválaszolatlan kérdést vetett fel."

A feltételezések feltehetőleg a Fazekast mószeroló névtelen levelet jelentik. Jegyzőkönyvben ilyen ködös, megfoghatatlan és megválaszolhatatlan csúsztatásokkal élni furcsa dolog. A dokumentumban ugyanis a továbbiakban szó sem esik arról, hogy mi is a gyanú és Fazekas mit is tett volna.

...nyilvánvalóan azért csaptak le a szabályok adta legszigorúbb módon, mert az egész olimpia a görögök két ikonikus atlétájának nevetséges doppingügyével indult...
A felelősség a forrófejű akcióért legalább annyira terheli azokat a magyar csapatvezetőket, akik nem feküdtek keresztbe az ajtóban, hogy a kibukott sportoló ne tudjon lelépni (Pikó keretorvos például biztosan jelen volt). Őket többek között azért fizetjük, mi szurkolók, hogy észnél legyenek. Például olyankor, amikor egy, a többórás versenytől és a győzelemtől megszédült versenyző éppen nagyon nagy marhaságot készül csinálni.

A dolog másik fele a Nemzetközi Olimpiai bizottság. Fazekasra nyilvánvalóan azért csaptak le a szabályok adta legszigorúbb módon, mert az egész olimpia a görögök két ikonikus atlétájának nevetséges doppingügyével indult, majd további lebukásokkal - köztük egy magyar súlyemelőével - folyatódott. Az azonban igencsak képmutató álláspont, hogy a hibát elkövetőtől a szabályok értelmében egyszerűen nem lehet nem elvenni az aranyérmet. Hozzunk egy hozzánk amúgy is közelálló példát, Ross Rebagliatiét. A kanadai snowboardos az 1998-as naganói téli olimpia elején bukott le, miután megnyerte a páros szlalomot. A doppingvizsgálat marihuánát mutatott ki Ross barátunk szervezetéből. Aranyérmét azonnal elvették, de pár nap múlva - miután Rebagliati azt vallotta, hogy a füst egy törvénysértő házibulin került a szervezetébe, a marihuána pedig még éppen nem szerepelt a tiltólistán - visszaadták neki. Vagyis a NOB fejesei akkor képesek voltak a józan ész súgását követve dönteni. Ha Rebagliati aktívan szívott is volna - ahogyan a dolog nyilvánvalóan történt - az legfeljebb akadályozta volna a kapuk kerülgetésében. Az illetékesek akkor belátták ezt. Pedig bizonyíték volt a kezükben arról, hogy szövetei drogot tartalmaznak.

Olcsó demagógia a nekünk kedves módon csoportosítani amúgy tényleg igaz tényeket, tehát éljünk vele gyorsan: Fazekas Róbert életét úgy tették tönkre a NOB emberei, hogy hiteles bizonyítékuk volt arról, hogy nem doppingolt. Aztán gondolkodjunk el egy pillanatra: e pillanatban nincs a kezünkben hitelesnek tekinthető állítás arról, hogy Fazekas kicsiny mintáját valóban megvizsgálták volna, és az eredmény valóban negatív lett volna. Kamuti Jenő mondta ezt tegnap, nem hivatalos információként, de eddig senki sem erősítette meg. Ettől persze lehet igaz a dolog.

Az ügyet - minden kétes elemével együtt - nehéz bevenni egy olyan szervezettől, amelyről többször is bebizonyították, hogy tagjainak nem jelentéktelen része korrupcióból él, bírói pedig ezen az olimpián több versenyszámban is olyan nyíltan csaltak, hogy majdnem leszakadt a felemáskorlát. Fazekas ettől még rettenetes ostobaságot művelt, de az eset még akkor is megkeserítené a szánkban a muszakát, ha nem magyarral történik az egész. Így azonban nincs más hátra, mint betárazni párszáz milliliter érett vizeletet, és várni, hogy a szerkesztőségben feltűnjön az első doppingellenőr. Pedig lehet, hogy a nagy bajnok tényleg doppingolt, és mondjuk azért nem tudott rendesen pisilni, mert dübörgött benne a vízhajtó.