Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A Levágott Fül

2003.10.16. 18:38
Kapcsolódó cikkek (1)
Aki fogott már üzleti vállalkozásba, vagy próbált megvalósítani egy külsô támogatást igénylő kulturális projectet - például művészeti fesztivált vagy akár stúdiószínházi előadást -, az tudja, hogy a politika támogatása nélkül semmire sem megy Magyarországon. Politikai támogatással olcsóbb és akár fedezet nélkül is kapható bankkölcsön, politikai kapcsolatokkal gyorsan megszerezhető bármilyen engedély, bizonyítvány, jogosítvány, bizonylat. Politikai kapcsolatok révén érkeznek a busás hasznot jelentô állami megrendelések, és politikai kapcsolatok segítenek elsímítani stikliket.

A politika saját művész-kiszolgálóit és a saját szellemi szintjének megfelelô kultúrát támogatja, ami a XXI. század magyar politikusainak esetében a gagyi
Magyarországon a nagyvállalatok csak a politika által futtatott kultúrát, rendezvényeket pénzelik. Pártfüggetlen, privát szponzorok nincsenek. A politika osztja szét a kultúra támogatására szánt, európai léptékben és egy kultúrnemzet szerepében tetszelgô országhoz képest szégyenletesen kevés közpénzt is. Írország nemzeti jövedelmének 16 százalékát költi a kultúra támogatására, Magyarország nemzeti jövedelmének 0,2 százalékát. Politikusok választják ki, saját ízlésük, személyes- és pártérdekek szerint a támogatandó művészi projecteket, művészeket, ahogy ez a korábbi diktatúrák idején is történt. A politika saját művész-kiszolgálóit és a saját szellemi szintjének megfelelô kultúrát támogatja, ami a XXI. század magyar politikusainak esetében a gagyi.

Magyarországon a rendszerváltás a politikai diktatúrából a politika diktatúrájába való, a józan észt felháborító igazságtalansággal és embertelenséggel, a fair play legelemibb játékszabályait felrúgva, titkosszolgálati irányítással történt átmenetet jelentette, amely a hozzám hasonlók számára a korábbiakhoz képest csak abban jelent könnyítést, hogy megnyitották a határokat. Akinek nem tetszik a bánásmód, azt most nem börtönzik be, nem zárják diliházba, nem verik agyon, szabadon elmehet. A feketelisták most is használatban vannak. A 3T - TámogatásTűrésTiltás - elve ma is működik, csak éppen ma nem likvidálják a pártfüggetlent, hanem ellehetetlenítik.

Bármelyik párt bármelyik politikusa lezárathat a forgalom elől közterületet, tömegeket csődíthet oda és überwattal nyomhatja a pártpropagandát, akár órákon át. Kerül, amibe kerül, ha politikus akarja, sokezer fős, beerősített szimfonikus zenekarral felturbózott vegyeskórus zengi az Örömódát. Az ilyesmi ellen hiába tiltakoznának, ha tiltakoznának a környéken lakók. Ugyanakkor a minden lehetséges engedéllyel rendelkező Nagy Fül zenei fesztivált néhány állampolgár kérésére, egymás után két kerületben is betiltották az európai rangra aspiráló Budapesten, 2003 októberében.

Magyarországon már nincs a független kultúrának sajtója
A legszomorúbb vetülete a Levágott Fül történetének az, hogy a hat éves hagyománnyal rendelkezô, nem kommerciális művészeket bemutató nemzetközi fesztiválról valószínűleg megint nem vett volna tudomást a kommersz és a gagyi propagálásából pénzelő, a politika által irányított magyar média, ha a fesztivált be nem tiltják. Magyarországon már nincs a független kultúrának sajtója, és az elektronikus médiában is csak botrány esetén kap nyilvánosságot.

A politika diktatúrájában élünk. Az élet minden területét a politikusok gyakorlatilag felelősségrevonhatatlan kasztja ellenôrzi. Az országban szabad versenyről, vagy művészi szabadságról nem lehet beszélni.