2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Előre kódolt bukás

2005.05.10. 08:45

Politikailag motivált bűntény, erkölcsi banditizmus, játék a fejemmel - foglalta össze Magyar Bálint az egyébként előre kódolható és várható érettségi botrányt, márminthogy kikerültek az érettségi tételek. Ugyan már. Ez a rendszer szar.

Becsületre nem lehet rendszert építeni

Ahol ugyanis az érettségi tételek több ezer példányban, hetekkel korábban elkészülnek, majd napokkal korábban kipostázódnak, iktatódnak és páncélszekrényeződnek, ott bizony a több ezer kéz között lesz egy enyves. Hogy ez a kéz politikailag motivált, vagy üzletileg, az a tök mindegy esete. Lehet egy Magyar Bálint-gyűlölő pedagógusnak nevezett tanár éppúgy, mint egy ügyes biztonsági őr vagy egy seftes iskolaigazgató. Becsületre nem lehet rendszert építeni. Próbálkoztak már korábban, mások, akkor sem jött be.

Politikai üldözésről meg nem kéne beszélni. Ha Pokorni Zoltán személyesen vette volna át a borítékot ciszterci gimnázium igazgatójától, majd álruhát öltve csempészte volna be Az Este szerkesztőségébe (persze, pont oda), akkor sem. A hiba a rendszerben van. El lehet lopni, el fogják lopni. Ez ilyen.

Mellesleg a másik politikai üldözött, Tóth András, mégis mire számított, miután a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén előadta a Kulcsár-dokumentumok bezúzását? Hogy nem ezen fog röhögni Répássy Róbert meg a fél világ?

Jobban hangzik aljas, politikailag motivált tolvajokra hivatkozva lemondani, mint szimplán megbukni

A kétszintű érettségi kezdődő botrányának ez csak az egyik fele. Hogy kilencvenezer diákból háromezren választották magyarból az emelt szintet, sokkal nagyobb gáznak tűnik, mint hogy szemét disznók Magyar Bálint fejével játszva tételeket lopnak el páncélszekrényekből. Ez ugyanis csak minden harmincadik diák. Osztályonként egy. Akkor meg minek?

És a pontszámításos, átcsoportosítós hisztéria igazából még el sem kezdődött, mert még az is lesz. Jelenleg senkinek fogalma sincs arról, hogy a régi és az új rendszerben érettségizettek milyen előnnyel vagy hátránnyal szerepelnek majd, amikor meghúzzák a ponthatárokat.

Persze jobban hangzik aljas, politikailag motivált tolvajokra hivatkozva lemondani, mint szimplán megbukni. De a végeredmény szempontjából ez is tökmindegy. Pedig Magyar Bálint már kétszer is járhatott miniszter szakra.