Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Nem tüdőzte le

2002.06.20. 11:32
"Nem volt szexuális kapcsolatom azzal a nővel" - vallotta eskü alatt Bill Clinton, mikor le akarták mondatni a nagyszájú gyakornoklánnyal folytatott titkos viszonya miatt. Számomra nagyjából így hangzik Medgyessy kényszeredett védekezése is: csak pettingelt a pártállami titkosszolgálattal, és csak azért hogy az országnak nagyon jó legyen. Tetszett volna szólni előbb: szex, drogok és rockandroll helyett káeurópában az eltitkolt állambiztonsági múlt összeférhetetlen a kormányfői tisztséggel.

"Tetszett volna szólni előbb"
Még ha el is hisszük, hogy a D-209-es nickmagyar csak a KGB ellen, csak gazdasági vonalon lett bevetve, a kormányfő megbocsáthatatlan morális képlékenységről tett tanúbizonyságot azzal, hogy ezt nem a választások előtt tárta a közvélemény elé: Horn Gyulát közismert pufajkásmúltja ellenére szavazta hatalomba az ország, ebből a kémhistóriából pedig még egyfajta James Bond-os sármmal is kikerülhetett volna Medgyessy, ha magától, időben előáll vele. Nem tette, ráadásul zavaros magyarázkodásba kezdett, mint Clinton a marihuánáról: van olyan helyzet az ember életében, mikor rágyújt egy füves cigire, de rágalmaz, aki azt állítja hogy valaha is letüdőzte volna.

Az előző kormány erkölcsi, morális felülmúlása nem volna nagy kunszt, de így biztos nem fog menni: képmutatással és álszentséggel legfeljebb a hatalmat lehet megtartani ideig-óráig, az amúgy sem túltengő közbizalom megingása hosszú távon az eszközökben nem túl válogatós politikai ellenfél malmára hajtja a vizet. Eddig nem hittük el a "másik nyilvánosság" képtelen vádjait, de mit gondoljunk ezután? Ha Medgyessy komolyan gondolja a demokráciacsomagot, a jelenlegi helyzetben saját magán kéne kezdenie a "visszatérést a jogállam szabályaihoz és gyakorlatához". Ellenkező esetben hiteltelenné válik a szociálliberális kormány retorikája, és magas labda pattog a Fidesz térfelén.

"Bukhat egy egész sor, tizenkét éve zsarolható közszereplő"
Nagy kérdés persze, hogy ki maradna állva a magyar politikai elitből, ha minden effajta pártállami huncutság, szoftos kollaboráció is eltanácsolást vonna maga után: eddig csak néhány íróról derült ki hogy besúgó volt, most bukhat egy egész sor, tizenkét éve zsarolható közszereplő. De ennek meg kell lenni: a leszerepelt miniszterelnök fején találta a szöget, végre nyilvánosságra kell hozni az ügynöklistákat. Ezt egyébként eddig csak az SZDSZ követelte - sem az MSZP, sem a most is leghangosabban komcsizó Fidesz nem tartotta időszerűnek százötven éven belül. Lássuk tehát a névsort: azután már csak a gyakornoklányokkal, meg a kábszerrel kell vigyázni.