Szilárda
0 °C
6 °C

Reality-túladag

2003.11.18. 18:20
Gondok és bajok miatt korán ébred. Bekapcsolja a televíziót. Ráhörög közpénzen a Haza Bölcse, a mellére kapcsolt mikrofon pontosan tudósít a slejm mozgásáról a torkában, tüdejében. Bár kapcsolnák a hörgést vocoderre, szintetizálnák zenévé. Vagy szűrnék ki elektronikus filterekkel. De nem teszik. Szeretik hallgatni. Egy pillanatra megpróbálja elképzelni, hogy mi lehet a tévék urainak a fejében. Kénytelen leállítani az analízist, mert rosszul lesz, fuldoklik, elkékül. Alattomos gyomorgörcs. A Haza Bölcse majdnem mond valamit, de gyorsan visszavonja. Hörög, szuszog, fészkelődik, láthatóan kényelmetlenül érzi magát a saját bőrében, a trónján. Lekeverik, lemászik a trónról, üget a kasszába.

Elzárja a televíziót, lemossa, megtörli, befújja dezodorral. Szellőztet.
Sanda tekintetű, szürke arcú emberek kerülnek képbe. Az egyik suttogva beszél, a másik hadarva. A harmadik mindent úgy mond, olyan sok gyanakvással, kétkedéssel, rosszindulattal a hangjában, mimikájában, ahogy a vérbíró ítéletet hirdet. Kérdeznek valakit valamiről, de nem engedik válaszolni. Beléfojtják a szót, aztán gúnyolják, hogy sokat dumál. Mielőtt a riporterek verni kezdenék az interjúalanyt, lekeverik őket. Beúszik valaki másnak a rokona, fogalma sincs, hogy mit adtak a szájába és mi bugyog elő belőle. Mérhetetlenül ostoba szegény.

A betépett struccnál átmegy másik csatornákra. Mindegyiken ugyanazok az attitűdök, más-más pongyolákban. Szaguk lejön a képernyőről. Elzárja a televíziót, lemossa, megtörli, befújja dezodorral. Szellőztet. Kimegy az erkélyre. A nyitott szennyvízcsatorában úszó maradékért harcoló sirályokon meditál. Akkor már inkább a varjak, gondolja, azok szebbek, tisztábbak.

Felmegy az internetre. Elolvassa az elektronikus postáját. Minősítik, sértegetik, átkozzák, fenyegetik, őt és családját. Az olvasók. Véleményes. Vírust irt, válaszol a hate-mailre. A nap hátralévő részében megpróbálja behajtani kintlevőségeit. Hiába. Újabb felszólítások érkeznek. Elzárnak, kikapcsolnak. Napnyugta után nem bírja tovább, konzultál Buddhával, aztán előveszi az öthúrú gitárt, és maxolja az overdrive-ot.