Auguszta
-3 °C
2 °C

Citizens' Circles - A polgár körei

2004.01.26. 03:18
The rule of 24. A tudatlanság hatalma. Szellemi elsivárosodás, testi-lelki elszegényedés. Az életminôség kérdését nem ajánlatos feltenni a globális pártgyűlésre, zárt formációkban masírozó, egyenruhás, állig felfegyverzett tömegtársadalmaknak. Kimondhatatlan név lebegteti a kolóniális izét a cybertérben (tottensraum): kilencvenhat könnycsepp, 200 000 fénymérföldnyire otthontól. Közpénzen kerti törpe motyog a televízión, mellette anyai nagybátyja fuldoklik a tegnap taknyán. Üvegzsebet nyelt mellékvese jön, mindkettôt lovaggá üti. Pártépítész dagadó vitorlákkal száguldó spanyol gálya képében álmodja le nekünk az Ismeretlen Gazember sírját.

Az Európai Unióhoz csatlakozva minden állampolgár kapjon saját, motorizált, kerekeken gördülô Terror Házát...
Havazik, hogy forgalmi dugók alakulhassanak ki a haláltáborban. Amíg a műszakról műszakra igyekvô adófizetôk az erjedô latyakot dagasztják, mert nem hagytak náluk pénzt buszra, felettük a baldachinos hordszékeken heverô közszolgákkal állig felfegyverzett poroszlók galoppoznak a libidó templomai felé. Epekövét nyolcvanhét évre titkosította. Fegyveres sofôrje unokahúgának tartótisztje természetvédelmi övezetben működtetett, kegyhelynek álcázott anthrax-gyár szemétlerakójában tizenhét tonna, kilencvenkilenc karátos aranytéglát ásott el, legközelebbi tizenkét tanácsosa, valamint helyi elôljárók segítségével. Ezért késett le egy nap két Örömódát ismét. Büntetését nem kerülhette el. Seprűnyéllel ezt is elverték, és három éjszakára elvették tôle az Áfakulcsot. Aztán tombolhatott szakterületén tovább. Az Európai Unióhoz csatlakozva minden állampolgár kapjon saját, motorizált, kerekeken gördülô Terror Házát, hogy az emberhez méltó élet reményében elindulhasson vele a Szabad Világ országútjain.

Paksi kortárs művész csehszlovák mosógépalkatrészekbôl barkácsolt MMS mobilját Tahitin vakációzó politikus féregvírussal lemeríti. Miután a fôsumír egymás után 108-szor idézte nyilvánosan Barangó karácsonyi dalát, betiltja önmagát és felrobban. A Siralom Völgyében háromszázezres létszámúra becsült, kóborkutyafalka kóborol. Ha megéheznek, széttépnek gyereket, idôs asszonyt.

Hajnalodik. A köztévén három tömzsi törzsi szimbólum kezd hörögni, az adófizetôk pénzén. Hangos buggyanással, fortyogó, sziszegô hangok kíséretében megérkezik a nyaranta saját plázzsal és annak áfavonzatával ékeskedô, reménybeli világváros reggeli elsô ürüléke a Páneurópai Nyílt Szennyvízcsatora funkciójában agonizáló Dunába. A beteg folyó felnyög és azt mondja: "Köszönöm". Feljön a Nap, bezárul a következô kör. A pártépítész Noé bárkájának dekonstruálásáról álmodik.