András, Andor
-3 °C
3 °C

Rendes pasas

2004.06.29. 08:15
Óra elején felidézzük az eddig tanultakat. Nevezetesen az Orbán Viktor külföldi útjairól forgatott filmekkel kapcsolatos észrevételeket: ment ugyebár a nemzetember szerteszéjjel, és követte őt a stáb, hogy illően dokumentálják, ahogy világot lát. Ő. A Viktor. És aztán dugdosták ezeket a filmeket, titkolóztak, nem mutiból készült, tehát lopás. Pedig csak barátság.

Jöhet az új anyag. A tévéműsorban nem volt benne ugyan a Medgyessy Péter amerikai útját összefoglaló film - hirtelen jött az ihlet -, de akkor is szembetűnő az erkölcsi ugrás: az Orbánék szemérmesen és gyanúsan megtartották maguknak a filmeket, míg most bárki megnézheti a közszolgálati tévében, mit is végzett minden magyarok miniszterelnöke odakint. Hát nem korrektebb így? Hát nem.

Hazánk nem rés, hanem erős bástya.
"Útifilm Medgyessy Péter Egyesült Államok-beli látogatásáról - kicsit másképp" - ez a produkció címe. A kicsit másképp különben visszatérő toldalék az olyan tévéműsoroknál és egyebeknél, ahol az alkotó meg akarja különböztetni magát, odaírja, hogy másképp, aztán megnézi még egyszer a művet, és homlokráncolva betoldja, hogy kicsit. Olyasmi másrészt, mint a 75 százalékkal dúsabb haj, ahol nem adják meg, mi a hajdússágban a száz százalék, és miben mérik. Akármennyi is, ez annál 75 százalékkal több. Hát itt sem tudjuk, mit tart az MTV Külpolitikai Főszerkesztősége hagyományos propagandafilmnek, amihez képest ez kicsit más.

Na mindegy. Lényeg, hogy Medgyessy Péter remekül megállta a helyét az ámerikánusok közt, még Colin Powellt is látta, aki szerecsen király. Túl sokan nem álmélkodhattak a beszámolón nyilván, mert szembe ment a Barátok közttel. Összefoglalom közszolgálatilag, az úttörő ahol tud, segít. Laura Bush most kivételt tett. Kofi Annan nagyra értékelte a magyar javaslatot, miszerint legyen Irakban béke és demokrácia. Amerika hálás Magyarországnak a terrorizmus elleni harchoz nyújtott segítségért. Hazánk nem rés, hanem erős bástya. Jól fekszünk az usákoknál. Medgyessy Péter a magyar kultúra megőrzésére is javaslatot tett. Nem hiába volt sikeres tanácsadó. (Miniszterelnök úr, útelágazás! Ha megőrzi a magyar kultúrát, kattintson az Igenre. Ha elpusztítja, kattintson a Mégse gombra.) Fontosnak tartotta, hogy fiatal értelmiségiekkel is találkozzon. Olyanok keresték a társaságát, akik eddig nem látták Magyarországot a térképen. Medgyessy Péter a Magyarok Miniszterelnöke. A vizit elérte célját és sikerült lendíteni. Meglökni a kecskét. Éljen és virágozzon.

"Nekem nem dolgom egy nemzet épp felemelt fejét lehorgasztani"
Bush elnök Medgyessy Pétert rendes pasasnak nevezte. Medgyessy Pétert maga az amerikai elnök (lásd még: isten, istenek) nevezte rendes pasasnak. Rövid elmélkedés arról, hogy ez egészen különleges pillanat, mert mégiscsak két államférfiú beszélt itt fontos dolgokról, de Bush elnök egy pillanatra kilépett a szerepéből, felrottyant benne a szimpátia, a szeretet, az odaadás, a barátság, most, hogy annyi levelezés után képet cseréltek, és aztán találkoztak végre, egymáséba fúrták tekintetüket, és kitört belőle az ölelhetnék; végül is törvényszerű, hogy egy Bush-féle figurában éppen egy originál exkommunista ébressze fel a szenvedélyt. Én azt sajnálom, hogy nem csókolta szájon a Rendes Pasast. Akkor elfelejthetnénk ezt a petíciós baromkodást, és jöhetne megint a Tessék választani című plakát, amelyen eredetileg Brezsnyev és Honecker üzekedett. Sőt a szavazólapra is elég lenne felírni ezeket a bokszoló-beceneveket: Rendes Pasas vagy A Jel. Kilépett a szerepéből, persze. Hogyne. Mutasson már valaki olyat, amikor az amerikai elnök a másik irányba lép ki a szerepéből, és a sajtótájékoztatón kifakad, hogy "ez egy köcsög bazmeg, egy echte köcsög, utálom, vigyetek el innen, vigyetek el".

Ellenvélemény, ellenzék, elemzés nyista. Nekem nem dolgom egy nemzet épp felemelt fejét lehorgasztani - valahogy így magyarázta anno Pálfy G. István, hogy a Híradóban csak jó hírek voltak. De hát jogos végül is: most Medgyessy volt Amerikában, nem más. Hülye szőrszálhasogatás helyett szereztünk hangulatos aláfestő zenét. I'm a legal alien. You can hear it in my accent when I talk.

Szóval jó kis műsor volt, legközelebb tessék leadni a drótot, hogy lesz, mert így csak véletlenül találhatja meg az ember, pedig pont az volna a cél, hogy mindenki lássa, mennyire megérdemli ez a rendes pasas a nyaralást. Aztán lassan lehet nekilátni a kórusszervezésnek, hogy legyen, aki slusszpoénként elénekli tigriscsíkos cicanadrágban és főműsoridőben, hogy kitörő örömre lelj.