Tibor
2 °C
8 °C

Rendőrliszka

2007.05.18. 07:16

Utálod a rendőröket? Akkor ha bajba kerülsz, hívj segítségül egy bűnözőt.

Így száll az ige, amit rendőrgyalázásra szokás válaszolni; talán én magam is elővettem néhanap, mert hiszen az a világ rendje, hogy a rendőr a törvénytisztelő állampolgárt megvédi, a törvénysértőt pedig szakszerűen kiemeli, és átadja a világi hatóságoknak.

ugyanaz, mint ami az orvosoknál a hálapénz: közhatalommal üzérkedés.
Ma elég hülyén néznék ki ezzel a mondattal. Csak a tegnapi hírek: a Rebisz rohamrendőrei követtek el csoportos nemi erőszakot; tizenhárom autópályarendőr piti korrupcióval bukott le; a Széna téri tolvajrendőr - ideje ezt a fegyvernemet hivatalosan létrehozni - korábban is lopott; a móri mészárlásnak is van már rendőr gyanúsítottja, hálistennek - mészárosrendőr -; Gergényi Péter pedig Pintér Sándorral készül fajtalankodásra.

Esetleg nem ártana, ha a tisztelt bűnözőknek is lenne egy háromjegyű telefonszámuk. Azt lehetne tárcsázni akkor, amikor éppen bajba kerülünk, és a baj másik végén egy rendőr van. Vagy öt.

Az esetek egyik fele szinte automatizmus: adjunk bizonyos embereknek fegyvert és jogkört, pénzt meg inkább ne, majd nézzük hátradőlve, mi történik. Lesz min csámcsogni. Kilencvenezres fizetés mellett a rendőrök egy része rutinszerűen lopni fog, ahogy tök természetes az is, hogy a hatvanezres bérért dolgozó mentősök közt is van, aki nemes hivatását a besurranó tolvajlással szinkronizálja. Mert úgy gondolja, hogy neki az jár. És nehéz meggyőzni, hogy nem, hanem hatvanezer jár.

Ez itt ugyanaz, mint ami az orvosoknál a hálapénz: közhatalommal üzérkedés. Szociális probléma. Enyhítésének értelemszerűen a jelentős fizetésemelés lenne a módja, különösen, ha a kormány egyébként erősen rá van utalva a rendőrségre. Viszont a több-biztosítós rendszer meg a vizitdíj kissé problémás megoldás itt.

melyik pedálra lépjen, akit meg akar állítani a rendőr?
Az erőszaktevők botránya ennél több és bonyolultabb. Itt nem egy-egy véletlenül bekerült gyenge jellem botlott meg, hanem ezek öten, bűnszövetkezetben, egymást jóbarátként támogatva tették, amit tettek. A Rebisz a tavalyi kalandos események főszereplője volt: ők voltak azok a hősök, akik megvédték a köztársaságot a gyújtogató idiótáktól. Na és mit csinálnak békeidőben a háborús hősök? Folytatják a háborút. Ahogy tőlünk délre.

Vajon mit művel akkor az NBH? Embert eszik? Sírt rabol? Lövöldözik éjjelente? Ki tudja?

Tulajdonképp szerencse, hogy legalább hadseregünk nincs.

Bayer Zsolt az olaszliszkai lincselés után azt a logikus javaslatot tette, hogy ha ezután valaki véletlenül elsodorna egy cigánygyereket, akkor taposson a gázba, és biztonságos távolságból értesítse a rendőrséget.

Most az a kérdés, hogy értesítse-e egyáltalán. Meg az, hogy melyik pedálra lépjen, akit meg akar állítani a rendőr. Talán túlzás lenne azt állítani, hogy genetikai alapú a dolog, inkább kulturális jelenség ez. De a rendőr lakosság helyzete nyilvánvalóan aggodalomra ad okot. Rendőrbűnözés van. Rendőrkérdés van.