Judit
2 °C
7 °C

Benne lettek a tévében

2006.09.19. 05:25

A lázadás, az nagyon erős kifejezés. Úgyhogy nevezzük ezt inkább vandalizmusnak. Ugyanaz a balhébrigád, ami a Fradi-meccsek után végigállatkodja Budapestet, most a Szabadság téren tette oda magát, békés tüntetők karéjában. Ennek politikai értelme nincsen. Rendészeti ügy.

Autókat és épületeket gyújtogatni, az bűncselekmény. A párizsi söpredék tempója.
Azt gondolták, ez egy ünnepnap, ahol ökörsütés helyett autógyújtogatás van. Bolondok napja, most fel lehet gyújtani büntetlenül a tévét, szét lehet baszni a berendezést, és lehet husánggal ütlegelni a rendőröket. Mindenekelőtt kifosztani a büfét.

Tüntetni, tiltakozni, felháborodni, skandálni, önkormányzatin ellenzékre szavazni, az nagyon rendben van. Sztrájkolni is lehet, már ha van az embernek munkája a randalírozáson kívül. Rossz, gonosz politikus bácsi hazudott nekünk, pedig azt nem szabad, nem is tette soha senki eddig.

Ezek biztosan kiábrándult szoci szavazók voltak mind. Most világosodtak meg.

Autókat és épületeket gyújtogatni, az bűncselekmény. A párizsi söpredék tempója. Nem maradhat megtorlatlanul. Megvan filmen az egész.

Hagyni őket tombolni, az szintén bűn. Hogy lehet az, hogy félórán át püfölik a rendőröket, és még nem könnygázosították el az egész bandát? Hogy lehet, hogy ötven részeg vadállat azt csinál fél napig, amit akar? Ha toborzok két tucat szkinhedet, holnap bemehetünk a nemzeti bankba fosztogatni meg leverni a csillárt?

Hátha ezért is Orbán lesz a felelős. Pedig ezeket nem ő vitte az utcára.
Súlyos taktikai és stratégiai hibák felvonulása volt ez. Rohamrendőrök gázzal, de gázálarc nélkül. Vízágyú egyedül a tömegben, holott hetven éve tudjuk, hogy harckocsit csak gyalogsággal együtt vetünk be, és lehetőleg nem egyenként. Pár ezres tüntetés, ahol egy maroknyi pitbull tör és zúz, a többi meg nézi – nyilvánvaló, hogy apránként el kell vinni azt a maroknyit, bilincsben. De a legfontosabb: Gyurcsány tudta, hogy lesznek ilyesmik, hiszen ez is benne volt a titkos beszédben. Tök világos, hogy ha felvállalja a reformokat és az azokkal járó konfliktusokat, akkor fel kell készülnie a gőzagyú vadak kezelésére is. Nemcsak a parlamenti és tévévitákra, nemcsak a szenvedélyes blogolásra, hanem a gyújtogató csőcselék erőszakos leszerelésére. Emberekkel, eszközökkel, tervekkel. 1956+50=2006. Persze ha számolni kell, akkor megáll a tudomány.

Nem készült, vagy nem is akart. Elkúrta. Óriási szerencse, hogy nem halt meg senki. Csak épp szétverték a tévét, felgyújtottak pár autót, és tele voltak a képernyők eltorzult fejű garázdákkal. Szinte ideális. Íme, ezekkel áll szemben a miniszterelnökünk. Talpon az egész SZDSZ, házhoz jött a fasiszta veszély, inog a köztársaság.

Hátha ezért is Orbán lesz a felelős. Pedig ezeket nem ő vitte az utcára. Az övéi szombaton jönnek. Azoknak majd illene időben elmagyarázni, hogy mi a polgári illem, és mi a megindulás etikettje, a biztonság kedvéért - de azért az nem ez a gazdátlan, vezértelen csapat. Viszont lesznek vagy százezren.

Nem azé a hatalom, aki több épületet tud felgyújtani, mert ez itt nem Szomália. Az viszont, aki megszerezte a hatalmat, köteles élni vele, hogy a békés polgárait, beleértve az épp ellene tüntetőket, megvédje a bűnözőktől.

Nem arról volt szó, hogy nem játszmázunk tovább?

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?