Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Schmittblikk

2004.05.14. 08:20
Keresztrejtvény. A megfejtésekből kiderül, hány unokája van Schmitt Pálnak.
Ezt is megértük: a nemzeti élcsapat virtuóz bulvárlap-paródiával száll ringbe, sőt pástra. Tessék nyugodtan kérni egyet a petíciós nénikéktől, ingyért van. Az a címe neki, hogy Schmittújság. Jó cím. Muszáj lesz belélapzani, főleg mert más érdekesség nincs mára kampányfronton. Az MSZP ezidáig csak egy új Hazugságok és hazugságokkal rukkolt elő, meg egy Európai Választó című brosúrával, ami olyan rémségesen unalmasra sikerült, hogy krumplihéj alá se jó. Az MDF azzal vetette észre magát, hogy elkészítette az első politikai szórólapot, amelyen szaró németjuhász látható: Normális Magyarországot szlogen, a kakáló kutya mellett magyarázat: Ne ilyet! A normális Magyarországon a kutyák nem szarnak. Hidrogénnel működnek, a végtermék szenteltvíz. Az SZDSZ-nek kicsit többre futotta: szép kék tévéreklámokra, ahol elmondja egy fiúka, hogy az élethez az SZDSZ-en kívül egy csaj kell. És ehhez olyan modellt találtak, akinek első ránézésre bizony nem csaj kell. Emellett kiraktak néhány plakátot, miszerint nem kell annyit adni a parasztoknak. Szép eszme volna, de vajon akkor miért került rá a piros traktor - kérdezhetnénk Demszky Gábortól, akinek viharos leépülése újabb lendületet kapott azzal, hogy belépett a nyilvános picsogásra alapuló magyar bloggertársadalomba, és ott egyéb helyesírási defektek közepette mindjárt úgy nyit, hogy "Salgótarjánba megkérdezték tőlem". Salgótarjánba? Jól van, Gábor. Neked aztán jutott kapanyél. Már értem a traktort is.

Nyissuk ki tehát a Schmittújságot, amelynek már a címét is pont úgy szedték, mint a Blikkét. Nyilván feltűnt már a kedves olvasónak, hogy az ilyen bulvárújságok kulcsszava a sztár, a hírei pedig többnyire abból állnak, hogy egyes sztárok új műsort indítanak, más sztárok vérig sértődnek, amiért nem indul új műsoruk, megint másoknak pedig jól sikerült a lakásfelújításuk. Tökmindegy, mi van az apró betűs részben, a lényeg, hogy a nevük a címben legyen. Ezért aztán a Schmittújságban is van egy csomó félsztárocska, mint Nemcsák Károly; lényegében üres aforizmákat írtak a nevük alá, de hát kisbetűre nem adunk. A legfőbb sztár természetesen Schmitt Pál, "a Szövetség alelnöke, a kétszeres olimpiai bajnok". Olyannyira sztár, hogy becses családja is külön sztorit érdemel, ahogy mondjuk Stohl Bucinak dukál: látogatás a feleségnél ("a hatunokás nagymama"), és tízpontos, Találkozások magazinba való interjúrészlet:

- Alelnök Úr! Milyen gyakran látja a családját?
- A gyermekeim már felnőttek. Az egész ország ismerheti őket a Tévétorna című műsorból.

hőzöngeni kell a szennymédia ellen, vagy csinálni ugyanolyat
Az igazi bravúr a hátoldalra maradt. Keresztrejtvény. A megfejtésekből kiderül, hány unokája van Schmitt Pálnak. Szerintem kéne még bele egy olyan, hogy kösse össze a számokat, és akkor egy népszerű olimpiai bajnok arcát kapja - csak hát karikaturista legyen a talpán, aki jellegzetes Schmitt Pált tud álmodni. Tényleg, nem kellett volna ennek az embernek valami különös ismertetőjegy csata előtt? Pofaszakáll, vagy hosszú orrszőr, vagy valami. Na, majd ha kerül sztájliszt is a szerkesztő mellé.

Azt hiszem, annak a titkos értekezletnek az anyagával is meg lehetne kavarintani az álszent közvéleményt, amelyen ezt a lapot kitalálták. Volt biztos értékalapú ellenérvelés, hogy nehogy már pont úgy nézzünk ki, mint a mocskosballib szennymédia zászlóshajója, ami ellen elvileg küzdünk. Arra meg érdekalapú tromf, hogy de hát ezeknek a sötét barmoknak ez kell, nem az ájtatos nagyária. A naivabbja bizonyára értetlenkedett még kicsit, hogy akkor most a családromboló valóságshow-kba is delegálunk-e agitátort, meg hogy ezek után hőzöngeni kell a szennysajtó ellen, vagy csinálni ugyanolyat. Nagyot koppan ottan, azután elhallgat. Csinálni kell. Ha egyszer nem lehet kimenteni a buta magyar népet a bulvármédia karmaiból, akkor karmokat kell növesztenie a megmentőnek is. Sőt, hagyjuk a megmentést. Lássuk, uramisten, mire megyünk ketten.