Auguszta
-3 °C
2 °C

Diszkós, autós, cigány, fiatal

2005.10.17. 17:22

"Szereti az igazoltatást a magyar", jelentette szombaton a Tárki közvélemény-kutatóra hivatkozva a Népszabadság, én meg, aki ezek szerint nem vagyok magyar, végre fellélegeztem. Lesz itt rend. A Tárki ezerfős mintán végzett reprezentatív felmérése ugyanis konkrétan azt találta, hogy a magyarok 90 százaléka támogatja a diszkókban tartott razziákat, 88 százalékuk basztatná rendőrileg az aluljárók és a pályaudvarok népét, 85 százalékuk az autósokat és 55 százalékuk a "fiatalokat", bármit is jelentsen az, hogy "fiatal".

... ha egy cigány már pofára gyanús, az nem etnikai diszkrimináció
Mindehhez 60 százaléknyi magyar fokozottan ellenőrizné a cigányokat (pontosabban a "roma kinézetű embereket"), 57 százalék pedig az arabokat is sűrűbben igazoltatná - a Tárki szerint nem azért, mert a magyar olyan, hogy támogatja az etnikai diszkriminációt, hanem azért, mert fokozná a "gyanús" csoportok rendőrségi kontrollját. A válaszadó magyarok arra nem adtak választ, mitől gyanús eleve egy roma kinézetű ember, bár szerintem ha egy cigány már pofára gyanús, az nem etnikai diszkrimináció, hanem tőről metszett, valódi rasszizmus, as seen on TV.

Lehet, hogy nem vagyok magyar, de nem vagyok se autós, se cigány, se arab, se fiatal. Diszkóban utoljára akkor jártam, amikor divatba jött a kőmosott répafarmer, legsúlyosabb vétségemet akkor követtem el, amikor egyszer villogó zöldnél léptem a zebrára, és azt is megbántam már ezerszer.

... az vagyok-e, akinek mondom magam, vagy én vagyok a móri mészáros.
Ennek ellenére nap mint nap, de van, hogy hetente csak néhányszor megtalál egy-egy ügybuzgó járőrpáros, néha komplett kommandó, kikap a tömegből, előkapartatja velem a személyimet (valamiért mindig nálam van, még szarni se megyek nélküle), és furmányos eszközökkel ellenőrzi, az vagyok-e, akinek mondom magam, vagy én vagyok a móri mészáros. Van, hogy csak bepötyögik az adataimat egy zsebszámológépbe, van, hogy emelt hangon berádióznak a központba, és a nevemet üvöltik, hogy lehetőleg az egész aluljáró tudja, ki az a szerencsétlen, akit mindjárt megbilincselni lát. Mivel ártatlan vagyok - a villogó zöldes dolog régen volt, elévült - , a központ válasza mindannyiszor az, hogy "00". Ezt már ismerem, azt jelenti, hogy nincs saram, bár kíváncsi vagyok, mi lenne, ha egyszer összekevernének valakivel, és "02"-esnek minősülnék, az lehet a valutaüzér, vagy "05"-ösnek, ami gondolom a többszörös rablógyilkos.

Megesik, hogy az igazoltatás motozásban kulminálódik: van, hogy rácsos padra kell kipakolnom a zsebeim tartalmát (bicska, spárga, golyó, rézkilincs, szög, kulcs, rongy, noteszkönyv, srófhúzó), van, hogy rendőrautó motorháztetejére; van, hogy azt kérdezik, van-e nálam kés (nincs), és van, hogy olyan keresztkérdésekkel próbálnak sarokba szorítani, hogy hol lakom, amire mostanában tényleg nem egyszerű a válasz.

... azt mondják, máshol kell kiflit venni.
Van olyan is, hogy megkérdeztem tőlük, mit csináljak, hogy ne baszogassanak, amikor lemegyek reggel kifliért meg újságért - azt mondják, máshol kell kiflit venni.

Az igazoltatás társadalmi haszna felől semmi kétségem. Köztudott, hogy Tasnádi Péter közúti ellenőrzés alkalmával bukott meg, mert ramaty állapotban volt az elakadásjelző háromszöge; Stadler Józsefet a Blahán kapta el a rutinjárőr az Utolsó vacsorával a hóna alatt, a móri mészárosok pedig úgy akadtak horogra, hogy egy diszkóban megkérdezték tőlük, hol voltak, mire ők elpirultak, és bevallották, hogy mészárolni.

Mivel nincs saram, engem az, hogy igazoltatnak, megnyugtat. Szeretek kiintve lenni a tömegből, szeretek vöröslő füllel és remegő gyomorral ácsorogni az aluljáróban, szeretem, ha a nevemet üvöltik a rendőrségi rádióba, szeretem, ha fölírják, éppen hol járok - egyszer azt mondták, azért, mert ha később kiderül, hogy balhé volt a környéken, akkor majd tudják, kit keressenek. Tényleg, hátha én vagyok a móri mészáros, csak nem tudok róla.

De ha velem ezt művelik, mit művelnek vajon, már ha érvényesül a közakarat, egy halmozottan hátrányos helyzetű fiatal cigánnyal, aki autóval indul a diszkóba? Tömérdek a rizikófaktor: diszkó, autó, cigány, fiatal: ha jól számolom, neki 290 százalékos esélye lenne rá, hogy igazoltassák. Ha öten nyomorognak a kockaladában, akkor 1450. Már ha beengedik őket a diszkóba, mert ha kidiszkriminálják őket, akkor csak 1000. Az is nyilvánvaló, hogy ha a rendőrség a közakaratnak engedelmeskedve pofára igazoltatja a cigányt meg az arabot, javulnak majd a bűnüldözési mutatók, mert több igazoltatott cigány és arab között több a bűnöző. Én csak azt nem értem, hol maradnak a fekák, a pakik, a kínaiak meg a zsidók. Azok már nem is gyanúsak, vagy mi?