Nándor
3 °C
16 °C

Tessék befáradni

2006.10.06. 10:56

Kimennek, álldogálnak, vezényszóra felhúzzák a vekkert, felemelik, csörögtetik, oldalsó középtartás és törzsdöntés, egy-kettő-három és elég. Idősebbek is elkezdhetik, optimális teljesítményhez fogyasszanak Viktor Update termékeket. A tévében meg lehet mutatni a Kerényi Consulting legújabb produkcióját, a nézők fejüket csóválják: ez a Pongó, ez nem normális. Másnap ugyanez plüssnyuszival, iskolatejjel, sárgarózsával – de már feleannyian, mert látták a tévében magukat, és hát ciki. Aztán szép lassan visszacsúszik az egész az immár szokásossá vált Kossuth téri zombigyűlésbe. Amíg Orbán alszik, szónokolhatnak a szíriusziak, szentkoronisták, egyéb druidák. A miniszterelnök – parlamenti többséggel, programmal és nemzetközi támogatással a háta mögött – pont leszarja, hogy ezer vagy százezer pénzügyi analfabéta csujjogat valahol. Majd ha 2009-ben is milliók vannak az utcákon, akkor kezdhet csomagolni.

Sztrájkol a butikban? Megint beveri a tévé ablakait? Túszokat szed, robbantgat?
Orbán Viktor meg járhat pátyolgatni a szigetelőket, de ha közben odabenn folyik az érdemi kormányzás, akkor ezzel azt éri el, hogy Dávid Ibolya lesz az ellenzék vezére, ő meg egy parlamenten kívüli párt, mint azok, akikkel odakünn le kell jattolnia. És jön a hideg. Kellemetlen, félrészeg alak a szomszéd tüntető. Gyereket iskolába kell vinni. Dolgozni is kéne esetleg. A tüntetők kifáradnak, kiszáradnak, csak a legképernyőképtelenebb alakok maradnak – hajléktalanok, fogatlan nyuggerek, főállású randalírozók –, és lassan azonosul velük a Fidesz.

Ennek semmi teteje. Ultimátumot ugye úgy szokás adni, hogy jó napot kívánok, Georgij Zsukov vagyok, leparkoltam pár tízezer tankot Budapest köré, és ha nem méltóztatnak ajtót nyitni, akkor berúgjuk. Nem úgy, hogy ha nem engedelmeskednek, akkor még egyszer elénekeljük a székely himnuszt, hamisan. Valós és cselekvőképes erővel a hát megett lehet ultimátumkodni. Anélkül nem, mert leszarják.

Na de mit csinál az az erő, ha cselekedni óhajt? Sztrájkol a butikban? Megint beveri a tévé ablakait? Túszokat szed, robbantgat? Felborítja a villamost? És akkor azért kellene átadni a hatalmat, mert pár ezren kivetkőztek magukból? Na az baszna be a magyar demokráciának, ha ennyivel meg lehetne zsarolni.

Terroristákkal nem szabad tárgyalni – így maradt fenn Izrael. Ellenvéleménnyel, kritikával, alternatív programokkal lehet és kell tárgyalni – így maradt fenn Izrael mellett a többi demokrácia. Szét lehet szedni minden törvényjavaslatot, lehet ordítani, hogy monnyonle, sőt lehet hülyeségeket beszélni is. Legfeljebb reagálnak rá. Pontosan erre találták ki azt a bazinagy épületet a Kossuth téren.