Webkettő - Mi a MENŐ?

2009.05.13. 13:10 Módosítva: 2009.05.13. 13:23

2009 bolondos májusában nincs forróbb téma az internetnél. Menő? Nem menő? Részben menő? A kérdés aktualitását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy heti harminc-negyven levelet kapok ezügyben olyan olvasóktól, akik nem elég magabiztosak ahhoz, hogy a saját ízlésükre és józan eszükre hallgassanak, és ezért igénylik egy tapasztaltabb szakember véleményét, hasznos tanácsait. "Bede úr, a kisebbik fiam hamarosanérettségizik, és nem tudom, hogy Twitter- vagy Facebook-fiókot regisztráljak neki ahhoz, hogy ő legyen a legmenőbb kis kópé a középiskolában." "Bede úr, mikrobloggoljak vagy tumbleloggoljak, ha fel akarom csípni azt a helyes csajt a recepcióról?" "Bede úr, ez a cicis kép jó lesz az Iwiw-re?" Fárasztó ezekre a levelekre egyenként válaszolni, így inkább most egyben és ömlesztve szögezném le, amit le kell.

Először is azt, hogy ez az egész rendkívül lelkesítő. Az ipari forradalom óta ciklikusan jönnek el az újabb és újabb korszakok, amikor az ember csak kapkodja a fejét, hogy hú, mi mindent lehet már. Ezt is! Azt is! Amazt is! Az utóbbi két-három évben ilyen korszakban élünk. Most nem a holdrakéta és a távíró mozgatja az emberek fantáziáját, hanem az internet, amely a kilencvenes évek robbanása után hátramaradt pocsolya felszáradásával ismét tele van izgalmas biszbaszokkal. Amelyek közül egyik sem nyit olyan távlatokat, mint a DNS kettős hélixe, viszont cserébe bárki eljátszhat velük, és helyes használat esetén még a mindennapok is tartalmasabbá, szórakoztatóbbá és menőbbé tehetőek.

A kor webkettes követelményeinek megfelelően következzen hát e sok-sok apró csoda elemzése, a kor követelményeinek megfelelő, nagyhangú, megalapozatlan, félművelt, ostoba, viszont 140 karakternél rövidebb kirohanásokban. Minden egyes márkával nem foglalkoztam, tehát tessék például a Youtube-ról írtakat az összes videómegosztó-oldalra is érteni. Satöbbi.

Blip.fm = MENŐ. Milyen lenne, ha te és a nagyokos barátaid egymásnak csinálhatnátok rádiót? Csupa jó számmal? Nagyobb adatbázissal ez lesz a jövő zenéje.

Delicious = NEM MENŐ. Hogy lenne menő, ha az URL-je eredetileg egy szóvicc volt, és egyébként túl sok köze van minden idők leghülyébb szavához, a folkszonómiához?

Facebook = MENŐ. Az emberiség 5000 éven át ugyanúgy szervezett házibulikat, a Facebook még ezt is megváltoztatta. Plusz ugye a Bejeweled.

Google Reader = MENŐ. Amikor már le sem kell sétálni az újságoshoz a napi-, heti- és havilapokkért. De még a pornómagazinokért sem. És fizetni sem kell.

Iwiw = MENŐ. Kivéve annak, aki regisztrálva is van.

Last.fm = NEM MENŐ. Egyrészt mert mint említettem, a MENŐ az a blip.fm, másrészt pedig újdonsült üzleti ambícióikat ugyan megértem, de zenéért fizetni már ciki.

Myspace = NEM MENŐ. Ha 1000 ismeretlen "barátra" vágysz, rajongasz az ocsmány weboldalakért és fogalmad sincs, honnét lehet jó zenét szerezni, ez a te oldalad.

Tumblr = MENŐ. Az instant popkultúra idegbeteg tempójú terjesztéséhez kitalált eddigi legjobb eszköz. És a nulla koncentrációt igénylő fogyasztásához is.

Twitter = NEM MENŐ. Érdekelnek a STÁR-ok titkai? Barátaid kényszeres szellemeskedése? Szereted a brandeket lelkes rajongókkal? Vegye meg az Apple, összeillenek.

Wikipedia = MENŐ. Nem új, viszont mára lett a történelem legnagyobb, legjobban rendezett, és legszórakoztatóbb enciklopédiája. Alexandria + Borges + Meleg vudu.

Youtube = MENŐ. Az internetet az isten is néhány perces videók végigfutására találta ki. Még mindig a legjobb hely előtúrni gyermekkorunk kedvenc klipjeit.

Fontos még megemlíteni, hogy mivel a fejlődés gyors, tudatos stratégiával kell rendelkeznünk a jövőben felbukkanó webes szolgáltatások értékelésére. Ha nem vagyunk halál biztosak abban, hogy valami MENŐ, össük csak rá nyugodtan a NEM MENŐ címkét. Még mindig jobb későn ébredni, mint eleve cikinek lenni. Azt sem árt tudni, hogy már létező szolgáltatások finomhangolása soha nem lehet menőbb az eredetinél. Így például a Vimeo nem menőbb a Youtube-nál, mert a jobb minőség teljesen irreleváns a menőség szempontjából. És a nemzetközi menőségek magyarítása sem lehet sajnos menő soha.