Árpád
-2 °C
3 °C

MSZP-székházbotrány: csak az igazat!

2007.10.12. 13:08

"Jogtalanul gazdagodik az MSZP-székház gazdája?2 – kérdezzük legfrissebb címlapunkon, s egy nap elteltével kijelenthetjük, hogy a kérdőjel felesleges óvatosságot tükröz, a címben szereplő jelen idő pedig befejezett múlttá vált. A valóságot pontosan leíró cím ugyanis így festett volna: Jogtalanul gazdagodott az MSZP-székház gazdája. (Értsd: ellenszolgáltatás nélkül!)

A Heti Válasz – a Magyar Turizmus Zrt üvegzseb honlapján nyilvántartott, s kérdésünkre hivatalosan megerősített adataira támaszkodva – tudatta a nyilvánossággal, hogy valami nagyon nincs rendjén a Moszkva téri irodaház bérlésével kapcsolatban. Az ominózus médium ugyanis arról tájékoztatott (azóta kiderült, hogy merő trehányságból), hogy az állami cég két évre 200 millió forintot költ olyan bérleményre, amelyből már kiköltözött, s ahol idén február végén – ugyancsak két évre tervezve ott létét - az MSZP vert tanyát. Lapunk ugyanakkor értelmes magyar mondatokban írta le, hogy “Egyelőre nem állíthatjuk – igaz, cáfolni sem áll módunkban -, hogy az MSZP helyett egy állami cég fizet az MBC-bérleményért, így azt sem, hogy a közforintok terhére burkolt pártfinanszírozás folyik.

Tény viszont, hogy a szocialista párt 2007 elején a turisztikai szakállamtitkárság korábbi emeleteire költözött be, és az is bizonyos, hogy az önkormányzati tárca idegenforgalmi részlege 2008 decemberéig szerződött a Raiffeisennel.” Épp ezért minden olyan interpretáció, amely szerint a Heti Válasz azt állította, hogy az MSZP bérleti díját a Magyar Turizmus Zrt fizeti – szándéktól függően - hamisság vagy hazugság.

A cikkünk nyomán - kényszerűen - nyilvánosságra hozott szerződésekből egyértelműen kiderül, hogy gyanakvásunk nem volt alaptalan. Az MSZP az általa – a 2006-os választások után az SZDSZ-től - átvett és kipucolt turisztikai iriányító szerveket a saját érdekei mozgatta. A turisztikai szakállamtitkárság megváltoztatva eredeti szándékát 2006 végén elhagyta a Moszkva téri irodaházat, de egészen addig fizette a tekintélyes bérleti díjat, amíg az MSZP február végén helyére nem költözött. Két hónapra 22 millió forintot kasszírozott a bérbeadó, ellenszolgáltatás nélkül. És az is kiolvasható a megállapodásokból, hogy a szocialisták mennyivel bőkezőbben mérték a pénzt amikor hivatali rangra emelt embereik az állami kasszából fizettek (20 euró/négyzetméter havonta), mint amikor saját pártjuk pénztárcáját kellett megnyitniuk (13,5 euró/négyzetméter havonta). Alighanem azt bizonyítván, hogy az állam rossz tulajdonos – legalábbis, ha ők vannak hatalmon …

A történet konklúziójaként elmondható, kifejezetten káros, ha a kormányzó pártok bármelyike sajtájaként bánik állami szervekkel, s kénye-kedve szerint irányítja azokat. (Több mint szerencsétlen például, ha a helyükre költözik.) Az is kifejezetten káros, ha állami szervek saját nyilvántartásaikkal nem tájékoztatják, de félrevezetik a nyilvánosságot. Az pedig megengedhetetlen, ha az állami szervek irányítói pártszolgálatból fizetnek ki olyan összegeket – lásd 22 milliónyi bérleti díj -, amelyek egyáltalán nem szolgálják az adófizetői érdekeket. Ezért aztán az MSZP-nek nem farkast kiáltva kellene perrel fenyegetnie lapunkat, hanem rendet tenni saját portáján és a kormányzatban. Hogy az új rend-e vagy a régi, a lényeget illetően mindegy.

Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?