Valér
-2 °C
0 °C

A legnagyobb díj a magyar újságírásban

2002.09.12. 11:20
Ki ne szeretne 1 millió forintot kapni egy újságcikkért? - a kérdés költői, de persze újságírói is, mégpedig tényfeltáró újságírói. E tekintélyes honoráriumot ugyanis az kaphatja meg, aki a köz asztalára leteszi az idei esztendő legjobb tényfeltáró újságcikkét. Aki így tesz, átveheti a fent említett összeggel járó Gőbölyös Soma Díjat.

A Gőbölyös Soma Alapítvány kuratóriuma igyekezett egyszerű és megbízható szabályokat felállítani: a díjra bárki jelölhető, aki 2003. január 11-éig, a díjátadási ünnepségig nem tölti be 37. életévét. Ráadásul e "bárkit" bárki jelölheti, legyen az a papa, a mama, az illető maga, a Vám- és Pénzügyőrség vagy egy lap szerkesztősége. Egymilliót még senki nem kapott. A tavalyi díjazottak ugyanis megosztva részesültek a megemelt, 750-750 ezer forinttal járó jutalomban. Egyikük, Blénessy Gábor a Korridor.hu-n közölt, a TV2 számára az Agrárinnovációs Kht. korrupt pénzosztogatásáról készített riportjáért kapta az elismerést. Másikuk, Rajnai Attila az ÉS számára írt terjedelmes sorozatot az olajszőkítők világáról.

Tulajdonképpen nem jó, hogy van Gőbölyös Soma Díj. Azért van ugyanis, mert Gőbölyös Soma nincsen. A névadó két éve, augusztus 27-én fordult be örökre a fal felé a Margit kórház egyik, első emeleti kórtermében. Életvidám, szemüveges, korpulens srác volt, aki még azután is meg tudta őrizni humorérzékét, hogy néhány hónappal korábban megtudta: rákos. Halála után legjobb barátja, Fehér György ügyvéd határozta el a díj létrehozását - az ötlethez aztán sok más barát és kolléga csatlakozott. Az alapítvány kizárólag magánadományokból működik.

Gőbölyös Soma a HVG-nek és a Magyar Rádiónak dolgozott a legtöbbet. Ő tette Magyarországon az első komoly kísérletet a lakásmaffia módszereinek feltérképezésére (ennek megjelenése után kezdődtek el az önkormányzati és rendőrségi vizsgálatok), de írt a hamisított kábeltévés dekóderektől az Amway értékesítési módszereiig, a rendőrségi eljárásokban kimutatható rasszizmustól kezdve az eltűntnek nyilvánítás processzusának furcsaságaiig, a komputeralkatrészek feketekereskedelmétől a borhamisításig, a szoftverrendőrség balfogásaitól a cégek által felbérelt magánnyomozók munkájáig egy sor olyan dologról, amelyek esetében az újságok a legtöbbször csak a felszín kapirgálásáig jutnak.

Tényeket írt, amiket makacs munkával és számtalan ötlettel szerzett meg: ha kellett, inkognitóban jelentkezett interjúalanyainál, ha kellett, hamis dekódereket vásárolt a feketepiacon, vagy éppen elcaplatott a borhamisítók tanyájáig. Naponta két doboz cigit szívott el és nyolc kávét ivott.

Lőke András
a Gőbölyös Soma Alapítvány kuratóriumának elnöke

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!