Leonóra, Inez
-4 °C
6 °C

Mennyi hülyeséget írnak Paksról!

2003.05.27. 18:00
Re: Súlyos üzemzavar

"Boldogan" olvastam cikkben leírt véleményt. Hetek óta dühít, hogy mennyi hülyeséget írnak, mondanak stb. a paksi üzemzavarról. Ezek a laikus közvéleménynek szóló és a pénz, nézettség, olvasottság, hallgatottság (nem tudom, mi van még), iránti sóvár vágytól áthatott írások stb. undorítóak és veszélyesek. Ma már szenzáció, hogy meghibásodik egy áramváltó - egy olyan alkatrész, amelynek az atomerőműnek atomerőmű mivoltához semmi köze - és rémisztgeti vele már nemcsak Verebes úr, hanem az általam eddig nagyra becsült (állítólag mérnök) Pálffy István is a nagyérdeműt, vésztjósló, drámai hangon. Tudom, hogy a sajtónak az a dolga... stb. De a profiton és a politikán kívül kinek az érdeke a bizonytalanság, a kommunikációs balekség mértéktelen kihasználása? A még némi, a munkájuk végzéséhez nélkülözhetetlen önbizalommal rendelkező szakemberek veszélyes elbizonytalanítása? Ezentúl, ha kiég egy villanykörte, felelősöket keresünk, és kényszeresen sajtótájékoztatót tartunk?

Hol van itt a minimális etikai alapokon nyugvó önkorlátozás? Nem kell, nem szabad elhallgatni semmit, ami igaz. Valójában, a technológia "elbaszásán" való csámcsogás helyett - nem akarom ismételni a cikk utolsó bekezdését - őszintén, világosan, ha kell ellenőrizhető módon (az újságírói, politikusi alaposság és felelősség! vállalásával) kell elmondani a történteket, vázolni a lehetséges következményeket és elmondani, hogy hogyan fogjuk megoldani ezt, a most még csak műszaki problémát.

Ha továbbra is csak az eszméletlen baromságok és az azt követő ijedt mentegetőzések lesznek napirenden, a demokrácia karikatúráját mutatjuk be, nem következmények nélkül.

Mégegyszer megismétlem, a cikk minden gondolatával egyetértek.

Üdvözlettel:
Töllösy Pál
okl. vegyipari gépészmérnök
műszaki szakértő
Pécs