Judit
3 °C
7 °C

A roaming megkopaszt

2002.07.29. 11:20
Az illetékes EU-bizottság az utóbbi időben hajlandóságot mutat a mobil-beszélgetések árai körül mutatkozó problémák vizsgálatára. A Bizottságot főként a roaming-szolgáltatás árai és a mobilhálózatra irányuló hivások végződtetési tarifái érdeklik. Véleményem szerint nem lenne elegendő az említett árak és tarifák bizonyos fokú mérséklését elérni, elengedhetetlenül szükséges új elszámolási elveket bevezetni ezen a téren.

1. Egy idegen hálózaton vendégeskedő mobilelőfizetőnek nyújtott tarifa-feltételeknek azonosaknak kell lennie a hálózat honos normál-előfizetőjére érvényes feltételekkel. Az első bejelentkezésnél szabványosított automatikus SMS segitségével értesíteni kell a használót a vonatkozó legfontosabb tarifákról.

A vendéglátó szolgáltató a vendég-előfizetőket jelenleg "különlegesen kopasztható" osztályba sorolja magas percdíjakkal, melyek ismeretéről az előfizetőnek magának kell gondoskodnia. A szolgáltatók jelenlegi magatartása megkülönböztető és homlokegyenesen ellenkezik az EU-bizottság európai integrációt elősegitő szándékaival. Az árak rendszere technikai jellegű kereskedelmi akadálynak is felfogható. Az egyetlen elfogadható különbség a vendég- és honos előfizető között nem lehet több, mint az, hogy a számlát honnan küldik ki a SIM-kártya kiállítója és honos címe alapján.

2. Az idegen hálózaton folytatott beszélgetéseket percalapú roaming-pótlék nélkül kell elszámolni. Legfeljebb egy kisebb, beszélgetésenként alkalmazott, fix összegű elszámolási pótlék jöhet számításba.

A percalapú roaming-pótlék egy fiktív szolgáltatásért felszámolt költségnek tekinthető, ugyanis a honos szolgáltató nem vesz részt az idegen hálózaton folytatott beszélgetések lebonyolításában. A honos szolgáltató a hálózaton létesített, rövid ideig tartó kapcsolaton keresztül csak azt a feladatot látja el, hogy ellenőrizze, hogy saját előfizetője a forgalomból nincs kitiltva számlatartozás, vagy roaming-engedély hiánya miatt.

3. A vendéglátó hálózatból a vendég irányába kezdeményezett hívásokat ne legyen szabad nemzetközi vonalakon a vendég honos szolgáltatójához és onnan visszairányitani a vendéglátó hálózatba kétszeri nemzetközi tarifa, valamint egyéb fiktív szolgáltatásokért alkalmazott pótlékok felszámítása mellett. A nehezen átlátható "tarifa-csapdákat" el kell távolítani a Hangposta, hívásátirányítás és hasonló szolgáltatások használata esetén.

Hatósági követelmény legyen a Least Cost Routing (LCR - legalacsonyabb költség szerinti hivásirányitás) alkalmazása a digitális telefonközpontok szoftverében, vagyis minden hívás az összes hálózaton a legalacsonyabb áron kerüljön lebonyolításra, függetlenül attól, hogy ezt a szolgáltató milyen műszaki megoldással valósítja meg.

A vezetékes hálózat régi típusú analóg központjai szükségessé tették a fent leírt költséges hivásirányítást. Az intelligens digitális telefonközpontok elterjedésével egyre kevesebb szükség van ezekre az igen jövedelmező, de az előfizetőknek előnytelen megoldásokra. A mobiltelefon-központok eleve digitálisak és csak igen kevésnél problematikus az LCR bevezetése. Ezért kezdetként a mobiltelefonok között folytatott beszélgetéseket kellene a legolcsóbb útra irányítással lebonyolítani. A szolgáltatókat semmi nem motiválja ennek a rendkívül jövedelmező hívasirányításnak módositására és a nemzetközi GSM-szervezetükön keresztül vállvetve a lehető legtovább ellenállnak. Mottójuk: "Te megkopasztod az én előfizetőmet, én megkopasztom a te előfizetődet, és aztán osztozkodunk."

A mobiltelefonokról kezdeményezett nemzetközi hívásokat a vezetékes hálózaton érvényes feltételek mellett kellene számlázni. A külföldi mobiltelefonok felé irányuló hivásoknál alkalmazott külön végződtetési pótlékot csökkenteni kell.

A jelenleg érvényes, az előfizetők által nehezen áttekinthető számlázási elveket néhány példán keresztül lehet a legjobban bemutatni:

A vezetékes hálózatról külföldi mobilhálózatra irányuló hívás

A hívásért különleges mobil végződtetési pótlékot is kell fizetni. A különböző vezetékes szolgáltatók más és más feltételek mellett számolják fel a pótlékot. A különböző nagyságú pótlékokat véletlenszerűen kiválasztott országok irányába számolják fel kötelező kölcsönösség nélkül. Valószinűleg nincs szó a szolgáltatók közötti tényleges elszámolásról.

Külföldi mobiltelefon hivása mobiltelefonról

A hívás számlázásánál a következő elemeket számolják fel: Egyes hálózatokon kapcsolási díj, mobil-pótlék, mely a belföldi mobil percdíjhoz hasonlítható, nemzetközi díj, mely a vezetékes hálózat díjának felel meg, mobil végződtetési pótlék.

Megfigyelhetö, hogy ez az árrendszer a hívást háromszor végződteti mesterségesen. A vezetékes hálózatnak megfelelő nemzetközi díj már eleve tartalmazza a belföldi hálózat használata, valamint a külföldi hálózaton való végződtetés díját. A belföldi mobil-pótlék és a külföldi mobil végződtetési pótlék nem játszik más szerepet, mint mesterséges "vámhatárok" létrehozását a mobil- és vezetékes hálózatok között, és ezzel jelentős, a tényleges költségektől független jövedelem generálását az érintett szolgáltatóknak.

Hívás egy külföldi idegen hálózaton vendégeskedő mobiltelefonok között

A hívó előfizető a vendéglátó szolgáltató által alkalmazott megkülönböztető kapcsolási díjat, magas percdíjat, a vendéglátó országban a hívott országa irányába érvényes nemzetközi dijat, valamint a honos szolgáltatónak percalapú roaming-pótdíjat fizet. A hívott előfizető esetleges kapcsolási díjat, a honos országból a vendéglátó országra alkalmazott nemzetközi díjat, valamint külföldi mobil végződtési pótdíjat fizet. A honos szolgáltató ebben az esetben saját előfizetőjét idegenként kezeli. Ha a hívott nem kapcsolta ki a hivásátirányítást és hasonló szolgáltatásokat, akkor a számla még további nemzetközi díjjal növekedhet. Holott a vendéglátó hálózaton működő LCR azonosítani tudná a vendégeket és a hívást egyszerű belföldi hívásként bonyolíthatná le.

A vázolt példák bonyolultsága bemutatja, hogy az utazó mobilelefon-használó szinte esélytelen egy beszélgetés árának meghatározására. Az előfizető ki van szolgáltatva egy nemzetközi, kartellszerű együttműködésnek, mely visszaél és kihasználja a nemzeti és nemzetközi IT- és távközlési politikusok évtizedeken át kimutatott vakságát abban a hiedelemben, hogy az állítólagos egészséges verseny reális piaci viszonyokat teremt. Fennáll annak a veszélye is, hogy a GSM-rendszer előnytelen tarifaviszonyai az új 3G/UMTS rendszerekben is alkalmazásra kerülnek.

Székács András

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?