Gyöngyi
2 °C
13 °C

Bárándy képviseli a kormányt

2004.02.18. 18:25
Bárándy Péter képviseli a kormányt azon a négypárti tárgyaláson, amelynek összehívására Medgyessy Péter miniszterelnök kérte fel Szili Katalin országgyűlési elnököt. Az egyeztetés célja a kormányfő hétfői országértékelő beszédében felvetett alkotmánymódosítást igénylő kérdések megvitatása. A Fidesz nem képviselteti magát, mert a meghívott pártelnök külföldön tartózkodik.
Medgyessy Péter kormányfő felkérte Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét, hogy hívjon össze négypárti tárgyalást az országértékelő beszédében felvetett, alkotmánymódosítást igénylő kérdésekben - jelentette be a kormányszóvivő szerdán Budapesten, a kabinet ülése után.

Mádl szimpátiával hallgatta
Medgyessy Péter miniszterelnök szerint az emberek többsége szereti és támogatja azt a javaslatát, hogy a parlamenti pártok közös listát állítsanak a júniusi európai parlamenti választásokra. "Célom az, hogy a nemzeti összefogás légkörét teremtsük meg Magyarországon" - mondta Medgyessy Péter újságíróknak, miután Mádl Ferenc köztársasági elnökkel folytatott megbeszélést a Sándor-palotában szerdán, Budapesten. A miniszterelnök a parlamentben hétfőn elmondott három javaslatáról, a közös EP-lista állításról, a köztársasági elnök közvetlen választásáról és a parlament létszámának csökkentéséről kezdeményezett találkozót az államfővel. A kormányfő kérdésre válaszolva elmondta: Mádl Ferenc nem mondott véleményt a közvetlen köztársasági elnök választásra vonatkozó javaslatára, de "úgy tűnt, azt nagy szimpátiával hallgatta". Mádl Ferenc szerint az Országgyűlés létszámának csökkentése régi témája a politikai közbeszédnek, ezt valamennyi parlamenti párt vagy a programjában, vagy más megnyilatkozásaiban felvetette az elmúlt években. Ugyanakkor az erről szóló konkrét javaslat ellenére gyakorlati megvalósítására eddig nem került sor.

A közös uniós listához nincs szükség jogi aktusra

Az egyeztetésen Bárándy Péter igazságügy-miniszter képviseli a kormányt - közölte sajtótájékoztatóján Gál J. Zoltán.

Bárándy Péter azt mondta, hogy a négy párt közös európai parlamenti választási listájával kapcsolatban "nincs szükség semmiféle jogi aktusra".

A köztársaságielnök-választás lebeg a levegőben

A köztársasági elnök közvetlen választását a miniszter "megújult régi kérdésnek" nevezte. "Állandóan lebeg a levegőben a megoldandó kérdés, (...) hogy a köztársasági elnök legitimációját jobb lenne megerősíteni egy közvetlen választással, vagy sem" - tette hozzá.

A miniszter az ezzel kapcsolatos korábbi népszavazásra utalva úgy fogalmazott, hogy "az eddig kirajzolódó népakarat" inkább a közvetlen elnökválasztást tartaná helyesnek. Bárándy Péter az államfő hatásköréről azt mondta, hogy azt nem feltétlenül kellene növelni akkor, ha a nép választaná a köztársasági elnököt.

A Parlament létszámának csökkentése alkotmányt érintő kérdés

Az Országgyűlés létszámának csökkentése szükséges lenne, ezzel minden párt egyetért, de a változtatás az alkotmány és egyéb törvények módosítását igényelné - tette hozzá.

Nem muszáj ahhoz ragaszkodni, hogy 2006-ra már csökkenjen a parlament létszáma, a határidőt ki lehetne tolni 2010-ig - közölte Bárándy Péter." A kisebb Országgyűléshez viszont nyilvánvalóan bele kell nyúlni (...) a választás rendszerébe is" - mondta a miniszter.

Az igazságügyi miniszter közölte, a választókörzetek számához nem kell nyúlni, a megyei listákat viszont el lehetne hagyni.

Kovács javasolja a listavezetőt

A Fidesz nélkül tartanak egyeztetést a parlamenti pártok csütörtökön a szocialisták kezdeményezésére a közös európai parlamenti választási listaállítás lehetőségéről. A gondolatot felvető Medgyessy Péter kormányfő szerdán elmondta, a megbeszélésen Kovács László MSZP-elnök javaslatot fog tenni arra, hogy ki vezesse a közös listát. A Fidesz azért nem vesz részt az egyeztetésen, mert Orbán Viktor pártelnök, aki a meghívást kapta, hivatalos külföldi programon lesz az egyeztetés időpontjában, Athénban. Kuncze Gábor SZDSZ-elnök és Dávid Ibolya, az MDF elnöke részt vesz az egyeztetésen.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!