Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Pokorni mészárlásról beszél

2002.05.28. 18:24
A magyar közigazgatás "Szent Bertalan-éjszakájának" nevezte a Medgyessy-kormány első napját Pokoni Zoltán, a Fidesz elnöke. A politikus szerint a "pár órás" miniszterelnök intézményi vezetőket, minisztériumi helyettes államtitkárokat és alkalmazottakat "mészárolt" le.
- A pár órás megbizatással rendelkező Medgyessy Péter első munkanapján felmentette a Köztársasági Őrezred vezetését. "Lemészárolta" a külügy teljes államtitkári karát, az oktatási minisztérium helyettes államtitkárait, az APEH és a PM vezetését és a GYISM-ben is kilátásba helyezett hasonló lépéseket - jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke kedd esti, rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Éjszaka

A politikus szerint az új kormány első napja a "magyar közigazgatás Szent Bertalan-éjszakája" volt. Pokorni véleménye szerint Medgyessy Péter az ígéretekkel és a fogadkozásokkal ellentétben, példátlan elbocsátásokba kezdett. Szerinte a "tisztogatásoknak" még nincsen vége. A sajtótájékoztatón részt vett Varga Mihály korábbi pénzügyminiszter szerint a kormány az ÁPV Rt. vezetésének mai leváltásával és az új vezetői kar kinevezésével több törvényi előírást is megsértett.

Utalt arra, hogy a kinevezés előtt az illetékes parlamenti bizottságának meg kell hallgatnia a jelöltet, ez azonban nem történt meg. Az igazgatóság részéről sem született elfogadó nyilatkozat, és elmaradt az összeférhetetlenségről szóló dokumentum elkészítése, valamint a "c" típúsú nemzetbiztonsági átvilágítás is. Varga szerint mindez az - előző kormány politikájával szemben - tömeges privatizációs szándékról árulkodik, amelynek része lehet a Richter, a MOL, a Magyar Posta, az Antenna Hungária és a tömegközlekedés néhány vállalata. Az Index azon felvetésére, hogy például Faragó Csaba, az ÁPV Rt. Orbán-kormány által kinevezett volt vezetője kinevezésekor még szakmai önéletrajzot sem adott az illetékes bizottságoknak, Pokorni úgy reagált: a törvénysertés, az törvénysértés.

Minden törvényes
Minden törvényes előírást betartott a kormányzat az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság vezetőinek keddi menesztésénél - reagált Varga Mihály nyilatkozatára Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium újonnan kinevezett szóvivője a távirati irodának. Hangsúlyozta, hogy a kormányzat Mészáros Tamást, a szervezet igazgatóságának valamikori elnökét jelöli az ÁPV Rt. elnöki posztjára. - Természetesen ez azt jelenti, hogy a jelölt bizottsági meghallgatását is kezdeményezik az Országgyűlés illetékes bizottságánál és minden más törvényes feltételnek eleget tesznek - mondta a szóvivő.

Hamisított aláírások?

Pokorni valószínűsítette, hogy a felmentésekről szóló rendelet alá Medgyessy Péter kézjegyét odahamisították, mert - mint mondta - nem feltételezi, hogy az egyébként külföldön tartózkodó kormányfő tudatosan sértette volna meg a törvényeket. - Ha mégis, akkor ez annál szomorúbb. Bejelentette, hogy a Fidesz az MDF-fel történt konzultáció után kezdeményezi egy munkacsoport megalakítását. Ennek a testületnek az lesz a feladata, hogy segítséget nyújtson a "törvénytelenül" elbocsátottaknak. Újságírói kérdésre Pokorni elmondta: nem rendelkezik összesített adatokkal arról, hogy az Orbán-kormány hivatalba lépésekor hány államitikárt és helyettes államtitkárt bocsátottak el. Úgy emlékezett azonban, hogy az oktatási tárcánál jelentős végkielégítéssel távozhatott az, akinek felmondtak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.