Piroska
-12 °C
-2 °C

Az IM különbséget tenne a drogterjesztők és fogyasztók között

2002.09.24. 10:02
A drogterjesztők cselekményeinek megítélése szigorúbb lenne a jövőben a fogyasztókénál, amennyiben az Országgyűlés elfogadja az igazságügyi tárca ezzel kapcsolatos törvénymódosító javaslatát.
Nem vonná ki a büntetőjogi tilalom köréből egyes kábítószerfajták előállítását, forgalmazását vagy fogyasztását a büntető törvénykönyv jelenleg előkészítés alatt álló módosítása.

Az eddigi gyakorlat

Az igazságügyi tárca most elkészült tervezete utal arra, hogy az 1998. évi Btk. idevonatkozó módosítása a "semmi tolerancia" alapelvet követte. A módosítás hatályba lépése óta eltelt négy év azonban nem igazolta ezt a kriminálpolitikai fordulatot. A bűncselekmények számának növekedése döntően az alkalmi fogyasztók ellen indult büntetőeljárásokból fakadt, az elterelő kezelésben részesülő kábítószer-fogyasztók száma viszont jelentősen - mintegy 25 százalékkal - csökkent 1998-hoz képest.

Különbségtétel

A kábítószerrel összefüggő tervezett módosítások alapgondolata az, hogy markánsabbá kell tenni a megítélésbeli különbséget a "keresleti" és a "kínálati" oldal szereplői között, éspedig úgy, hogy a terjesztők cselekményeinek megítélése legyen szigorúbb. A hatályos jogszabályok szerint a keresleti oldal kábítószerfüggő szereplői mentesülnek a büntetőjogi felelősség alól, ha csekély mennyiségű kábítószerrel követték el a bűncselekményt, feltéve, hogy a kábítószer-függőséget gyógyító huzamos kezelésnek vetik alá magukat. A módosítás ezt a lehetőséget szélesítené.

Nagyobb bírói szabadság

A büntetést nemcsak a kábítószer-függőségét gyógyító kezelés, hanem egyéb, hasonló rendeltetésű ellátás, illetőleg megelőző-felvilágosító szolgáltatás is helyettesíthetné. Ez nemcsak a kábítószerfüggők, hanem az olyan "terjesztők" esetében is így lenne, akik csekély mennyiségű kábítószert együttesen történő fogyasztás alkalmával kínálnak fel vagy adnak át másnak.

A jelenlegi büntetési tételek - a tervezet szerint - lényegében nem változnának, ugyanakkor a bírók mérlegelési jogköre kiszélesedne: enyhébb esetekben 3 évig, egyébként 5 évig, 2 évtől 8 évig, 5 évtől 10 évig, sőt a jelentős mennyiségű kábítószerrel elkövetett "terjesztői" cselekmény 5 évtől 15 évi szabadságvesztéssel lenne büntetendő. A szélesebb bírói döntési jogkör visszaállítása révén jobban igazodhatnának az ítéletek is az egyedi ügyek sajátos körülményeihez.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.