Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kanada dekriminalizálhatja a marihuána-fogyasztást

2002.07.18. 09:24
Alig egy héttel azután, hogy Nagy-Britannia bejelentette, nem üldözik tovább a marihuána-fogyasztókat, hasonló lépést fontolgat a kanadai kormány. Martin Cauchon igazságügyminiszter egyúttal azt is beismerte, annak idején ő is kipróbálta a füvet és tessék mi lett belőle.
Az angol kormány 30 év után úgy döntött, dekriminalizálja a marihuána fogyasztását, s ezzel "rengeteg időt és pénzt takarít meg a rendőrségnek, amely így valódi bűncselekmények után nyomozhat". A kanadai igazságügyi miniszter hasonló lépést fontolgat, mivel a jelenlegi rendszer szerinte "nem túl hatékony", elvonja a rendőrség energiáját a valódi bűnüldözésről.

Bűnüldözés helyett

Martin Cauchon úgy látja, a füvezést bűncselekmények közé sorolni középkori mentalitásra vall. A füvezésen kapott kanadaiak jelenleg 1000 dolláros pénzbírságot és hat hónap börtönre számíthatnak maximális büntetésként. 2000-ben 30 ezer kanadai állampolgárt állítottak elő marihuána-birtoklás vádjával.

A kanadai Marihuána Párt képviselői szerint a dekriminalizációnál tovább kellene mennie a kormánynak. A párt attól tart, amíg nem legalizálják a kender termesztését és terjesztését, a szervezett bűnözés alól nem ránthatják ki a padlót.

Nem belépődrog

A dekriminalizációt ellenzők tábora, így a Kanadai Rendőrszövetség azzal érvel, a marihuána az első kábítószer, amivel már általános iskolában találkoznak, így fenn áll a veszélye, hogy belépődrogként funkcionálhat.

A belépődrog-elméletet azonban a kanadai szenátus által idén elrendelt vizsgálat nem erősítette meg. A vizsgálóbizottság nem talált meggyőző bizonyítékokat, hogy a fű kipróbálása, esetenként tartó fogyasztása egyenes út lenne a keménydrogok fogyasztásához. A részletes jelentést a bizottság őszre ígéri.

Döntés ősszel

Cauchon ígéretet tett, konzultálni fog az ügyben szakértőkkel és a rendőrség képviselőivel, amíg megérkezik a jelentés. A miniszter egyúttal beismerte, fiatalkorában ő is kipróbálta a füvet, de már nem él vele. "39 éves vagyok... igen, természetesen én is szívtam annak idején, nyilván."

Jean Chretien miniszterelnök fontosnak tartotta megjegyezni, ő még sosem szívott füvet, és így megítélni sem képes annak hatását, Cauchon igazságügyminisztertől vár javaslatot a kérdésben.