Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Kanada dekriminalizálhatja a marihuána-fogyasztást

2002.07.18. 09:24
Alig egy héttel azután, hogy Nagy-Britannia bejelentette, nem üldözik tovább a marihuána-fogyasztókat, hasonló lépést fontolgat a kanadai kormány. Martin Cauchon igazságügyminiszter egyúttal azt is beismerte, annak idején ő is kipróbálta a füvet és tessék mi lett belőle.
Az angol kormány 30 év után úgy döntött, dekriminalizálja a marihuána fogyasztását, s ezzel "rengeteg időt és pénzt takarít meg a rendőrségnek, amely így valódi bűncselekmények után nyomozhat". A kanadai igazságügyi miniszter hasonló lépést fontolgat, mivel a jelenlegi rendszer szerinte "nem túl hatékony", elvonja a rendőrség energiáját a valódi bűnüldözésről.

Bűnüldözés helyett

Martin Cauchon úgy látja, a füvezést bűncselekmények közé sorolni középkori mentalitásra vall. A füvezésen kapott kanadaiak jelenleg 1000 dolláros pénzbírságot és hat hónap börtönre számíthatnak maximális büntetésként. 2000-ben 30 ezer kanadai állampolgárt állítottak elő marihuána-birtoklás vádjával.

A kanadai Marihuána Párt képviselői szerint a dekriminalizációnál tovább kellene mennie a kormánynak. A párt attól tart, amíg nem legalizálják a kender termesztését és terjesztését, a szervezett bűnözés alól nem ránthatják ki a padlót.

Nem belépődrog

A dekriminalizációt ellenzők tábora, így a Kanadai Rendőrszövetség azzal érvel, a marihuána az első kábítószer, amivel már általános iskolában találkoznak, így fenn áll a veszélye, hogy belépődrogként funkcionálhat.

A belépődrog-elméletet azonban a kanadai szenátus által idén elrendelt vizsgálat nem erősítette meg. A vizsgálóbizottság nem talált meggyőző bizonyítékokat, hogy a fű kipróbálása, esetenként tartó fogyasztása egyenes út lenne a keménydrogok fogyasztásához. A részletes jelentést a bizottság őszre ígéri.

Döntés ősszel

Cauchon ígéretet tett, konzultálni fog az ügyben szakértőkkel és a rendőrség képviselőivel, amíg megérkezik a jelentés. A miniszter egyúttal beismerte, fiatalkorában ő is kipróbálta a füvet, de már nem él vele. "39 éves vagyok... igen, természetesen én is szívtam annak idején, nyilván."

Jean Chretien miniszterelnök fontosnak tartotta megjegyezni, ő még sosem szívott füvet, és így megítélni sem képes annak hatását, Cauchon igazságügyminisztertől vár javaslatot a kérdésben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!