Judit
3 °C
7 °C

A drogliberalizációról szavaz Nevada

2002.07.15. 17:30
Akár 85 grammnyi marihuánát is szabadon tarthatnának maguknál a nevadai polgárok, amennyiben népszavazáson elfogadják egy helyi civilszervezet alkotmány-kiegészítési javaslatát. A rendőrség az így felszabadult energiáit a komolyabb bűncselekmények megakadályozására fordíthatná, és az adófizetők pénzét sem a könnyű drog fogyasztóinak bebörtönzésére költenék. 2000-ben hétszázötvenezer embert tartóztattak le marihuána birtoklása miatt az Egyesült Államokban.
A drogtörvény liberalizációjáról is szavazhatnak majd a nevadai választók a november 5-i általános képviselőházi választásokon. A Nevadaiak a Felelős Rendfenntartásért (NRLE) nevű civil szervezet kezdeményezésére összegyűlt a kérdés szavazásra bocsátásához elegendő aláírás. A civil szervezet módosítási javaslata alapján nem fenyegetné letartóztatás a marihuánát kis mennyiségben birtoklókat.

Ne játssz a marihuánával

Nevada korábban kiemelkedően szigorú drogtörvényéről volt ismert, az egyszerű birtoklás is bűncselekménynek számított. Egy évvel ezelőtt enyhítettek a szabályozáson, azóta az egy unciánál - 28,35 grammnál - kisebb mennyiség birtoklása legfeljebb hatszáz dollárra büntethető szabálysértésnek számít. Az NRLE javaslata három uncia - 85 gramm - marihuána birtoklását engedélyezné a felnőtteknek.

Továbbra sem engedélyezné a tervezet a fogyasztást nyilvános helyeken, és tilos volna marihuána hatása alatt vezetni. Felkéri azonban a tervezet az államot arra, építsen terjesztési hálózatot az orvosi felhasználású marihuána árusítására azoknak a betegeknek, akiknek a kezelés részét képzi a fogyasztás. Nevada egyike az Egyesült Államok azon tagállamainak, ahol engedélyezett a kannabisz orvosi felhasználása.

Fiataloknak nem

Nevadában jelenleg 185 beteg számára engedélyezett a fogyasztás, a pácienseknek maguknak kell megtermelniük a kendert. A magok beszerzését nem szabályozza a jelenleg érvényes rendelet. Az NRLE javaslata - mely alkotmány-kiegészítésként bekerülne az állam alaptörvényébe - hangsúlyosan foglalkozna a droghasználat megelőzésével a fiatalkorúak és a gépjárművezetők körében.

"Napjainkban felelős, jogkövető emberek számíthatnak letartóztatásra, csak mert kis mennyiségű marihuánát birtokolnak. Kezdeményezésünk megvédi a felelős-, és megbünteti a felelőtlen fogyasztókat" - nyilatkozta a Las Vegas Review Journalnak Billy Rogers, az NRLE szóvivője. Véleménye szerint a rendőrség így felszabaduló energiáit komolyabb bűntények, akár a terrorizmus elleni küzdelemre is fordíthatná.

Hétszázötvenezer letartóztatott

Az alkotmánykiegészítést - amit a rendfenntartó szervezetek elleneznek - két elkülönült szavazáson kell elfogadnia Nevada lakóinak, így legkorábban 2004-ben léphet életbe. Nevada 2000-ben engedélyezte a marihuána orvosi felhasználását, szemben a szövetségi kormányzat álláspontjával, a washingtoni tisztviselők szerint szövetségi szinten továbbra is tiltott a marihuána bármilyen formában történő fogyasztása. Az FBI adatai szerint Amerika szerte 750 ezer embert tartóztattak le marihuána birtoklás miatt 2000-ben, szemben az 1991-es 300 ezer letartóztatottal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?