Nem ér semmit a drogszigor

2002.05.29. 16:20
Nem lesz kevesebb drogos attól, hogy megszigorítják a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények büntetési tételét. Legalábbis Csongrád Megyében biztosan nem - jelentette ki a megyei bíróság kollégiumvezetője. Ezek után nem sokkal a Csongrád Megyei rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, hogy újabb fogyasztókat és terjesztőket vettek őrizetbe.
A kábítószerrel való visszaélés büntetésének szigorításakor megfogalmazott visszatartó célzat nem valósul meg Csongrád megye bíróságainak adatai alapján - jelentette ki a megyei bíróság büntető kollégiumának vezetője szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatóján. Fedor Attila hozzátette: az elmúlt években azzal a szándékkal szigorították a jogalkotók a kábítószerrel való visszaélés büntetési tételeit, hogy visszatartó hatásuk miatt kevesebb legyen a fogyasztó és az emiatt bíróság elé állított vádlott.

A módosítást követően nagyon széles skálán mozoghatnak az ítélkező bírók, hiszen pénzbüntetéstől és közmunkától kezdve életfogytig tartó szabadságvesztést is kiszabhatnak a bűnösökre. Csongrád megyében kábítószerrel való visszaélés miatt tavaly 210 fiatal és felnőtt korú személyt ítéltek el. 1998-ban 32, 1999-ben 45, 2000-ben 89, 2001-ben pedig 169 vádlottat ítéltek el a megye bíróságai.

Az elítéltek közül 41-en fiatalkorúak

A fiatalkorú elítélteket illetően Fedor Attila elmondta: 1998-ban 1, 1999-ben 4, 2000-ben 9, míg tavaly 41 ilyen elkövetőt ítéltek el a bíróságok Csongrád megyében. A 169 felnőttkorú elítéltből 25 vádlottat ítéltek végrehajtandó szabadságvesztésre, ebből 7 esetben 5 évet meghaladó volt a büntetés, 3 esetben pedig a 8 évet is meghaladta a szabadságvesztés időtartama.

Szegeden a dílerek mellett újabb fogyasztókat vettek őrizetbe

Ma egyébként - éppen Csongrád Megyében állítottak elő és vettek őrizetbe kábítószer-fogyasztókat és terjesztőket - tudatta az MTI-vel a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerdán. Tuczakov Szilvána elmondta: kedden délutánn igazoltatták a járőrök Szeged belvárosában a 23 éves P. Máriát, akinek táskájában több kábítószergyanús anyagot, valamint kábítószer fogyasztásához használt eszközöket találtak. A nő lakásán tartott házkutatás során a rendőrök további hasonló eszközöket foglaltak le.

A rendőrök további nyolc személyt állítottak elő, akikkel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy szintén fogyasztottak vagy tartottak maguknál kábítószert - mondta a sajtóreferens.

Az elvégzett igazságügyi orvos szakértői vizsgálat során megállapították, hogy a nyolc személyből négy ópiátot, marihuánát, illetőleg amfetamint fogyasztott. Az előállítottak közül az egyik személy gépkocsijában öt csomag kábítószergyanús anyagot találtak.

Feladták a dílereket

A kábítószer-fogyasztók vallomásaiból kiderült az is, hogy honnan szerezték a fiatalok a kábítószert, így a rendőröknek sikerült elfogniuk a 41 éves L. Endrét és a 38 éves F. Zsuzsannát, akik azzal gyanúsíthatóak, hogy több alkalommal is adtak el kábítószert. A házkutatás során nagy mennyiségű kábítószer-gyanús anyagot - 40 gramm, feltehetően heroint - is találtak a rendőrök.

A kábítószer-fogyasztókkal szemben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kábítószerrel való visszaélés, míg L. Endrével és F. Zsuzsannával szemben üzletszerűen elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntett elkövetése alapos gyanúja miatt indult büntetőeljárás, P. Máriát, L. Endrét és F. Zsuzsannát őrizetbe vették.

  • Hírek
  • Hírek