Nagy-Britannia legalizálhatja a marihuánát

2001.10.18. 18:49
Egy angol munkáspárti képviselő törvényjavaslatot terjesztett be a kannabisz személyes használatának legalizálására. A jövő héten dől el, hogy a tervezetet befogadják-e a brit honatyák, de mindenképpen jól mutatja: az angol közvélemény nem ítéli el a füvezést.
Jon Owen Jones, munkáspárti képviselő törvényjavaslatot terjesztett a brit parlament elé, amellyel törvényi védelem alá helyezné a marihuána termesztését és használatát - gyógyászati célokra és szórakozásra egyaránt. Ezenkívül készülne egy kormányzati licencrendszer a kereskedelmi mennyiségű termesztés és a nemzetközi terjesztés szabályozására is.

"A mindennapok részévé vált"

A politikus egyszerre közelít a témához gazdasági és társadalmi szempontból. A legalizáció melletti első érve, hogy a padlót fogott brit mezőgazdaság szénné kereshetné magát, ha haszontalan és eladhatatlan növények helyett kendert termesztene.

Jones javaslata expozéjában kifejtette: "Az egész világ kezd ráébredni, hogy a kenderfogyasztás a mindennapok részévé vált, büntetőjogi kérdésként kezelni abszurd és értelmetlen. A legalizáció a legracionálisabb lehetőség."

Országos összefogás a legalizációra

A törvénytervezetet a Liberty (szabadság) polgárjogi szervezet közreműködésével dolgozták ki, és mindhárom parlamenti párt képviselői között vannak támogatói.

Mark Littlewood, a Liberty kommunikációs igazgatója úgy véli, a közvéleménynek nincs szüksége populista vagdalkozásra, hogy a rendőrség energiáját áldozatok nélküli "bűncselekményekre" pazarolják, mint a füvezés. "Törvényeink ködösek és elavultak. Mint azt a belügyminiszterünk maga említette, sürgős reformokra van szükség" - nyilatkozta.

Egyéb tudatmódosítókat is dekriminalizálhatnak

Jones képviselő javaslatával szinte egyidőben kezdi meg a brit alsóház bizonyos lágy- és keménydrog lehetséges dekriminalizációjának vizsgálatát. Amennyiben a belügyminisztérium vizsgálóbizottsága arra a következtetésre jut, hogy a jelenlegi drogtörvények elavultak, a kender mellett olyan tudatmódosító szerek használatát is kivonhatják a büntetőjogi törvénykönyvből, mint a heroin, crack vagy a kokain.

A képviselők ez esetben azt fogják vizsgálni, milyen hatással lenne a dekriminalizáció a bűnözésre, a drogokkal kapcsolatos halálesetekre és a keresletre. A bizottság körüljárja a kérdést, mennyire kívánatos a szerek fogyasztásának büntethetőségének megszüntetése, és ha ezt nem látják elfogadhatónak, alternatív megoldásokat dolgoznak ki.

Zöld út a kendernek?

Az angol törvényhozásban korábban a Tory-kabinet exminisztere, Peter Liley foglalt állást a marihuána legalizációja mellett, aki a 18 év feletti lakosság számára kannabiszüzletek nyitását szorgalmazta.

A brit közvélemény már régóta nem ellenséges a Magyarországon is széles tömegek körében fogyasztott kannabisszal szemben. A brit rendőrség idén júliusban indított programjában a dél-londoni yardok szemet hunynak, ha kisebb adag füvet találnak a delikvenseknél, és letartóztatás helyett csak szóban figyelmeztetik őket.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás