Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Marihuána: enyhülő álláspontok Európában

2000.10.27. 21:04
A svájci kormány október elején úgy döntött, hogy a marihuánafogyasztás törvényesítését javasolja a parlamentnek. A kabinet széleskörű társadalmi támogatással indokolja határozatát, amely egyelőre csak erre a szerre vonatkozik. Az EU vezető országaiban már legális a kannabisz orvosi célú felhasználása, míg itthon a kormány hivatalos álláspontja szerint az ördöggel cimborál, aki rágyújt egy jointra.
A napokban egy brit egészségügyi államminiszter, Yvette Cooper nyilvánosan elismerte, hogy egyetemista korában bizony spanglizott rendesen, de ez a tény nem akadályozta meg abban, hogy miniszter legyen. Erős felindulásában két hete a brit tory párt nyolc képviselője jelentette be, hogy már kipróbálta a marihuánát.

Több európai ország hajlik a legalizálásra

Európa legalizálná a marihuánát
A vonatkozó törvény egyelőre Európa legtöbb országában valamilyen módon szankcionálja a szívást, az utóbbi időben azonban - a témában végzett, a marihuána gyógyászati jelentőségét hangsúlyozó orvosi kutatások eredményeképpen - több helyen ismét napirendre került a bölcs növény legalizálása. (Nagy-Britanniában a jelenleg hatályos törvények szerint bármilyen mennyiségű kannabisz birtoklását 100 font bírsággal büntetik).

A francia kormány 1997 óta foglalkozik a kannabisz orvosi célú legalizálásával. Németországban szintén engedélyezett a fű egyes összetevőinek használata, elsősorban AIDS-ben és Sclerosis Multiplexben szenvedő betegek panaszainak enyhítésére.

Az általános jogi gyakorlat szerint ezekben az országokban a rendőrök már nem kapnak hisztérikus rohamot, ha egy köztéren, vagy kávéházban valakit jointtekerésen érnek, de a dekriminalizáció jogi hátterének kidolgozása - elsősorban a kérdés rendkívül kényes és összetett volta miatt - még várat magára.

A londoni székhelyű Police Foundation néhány hónapja elkészült független tanulmányában Lady Runciman, a kutatás vezetője így fogalmazott: "a fiatalok tudják, hogy a kormány drogpolitikája tudományosan rég túlhaladott, vagy hamis tanácsokat ad a könnyű drogokkal kapcsolatban. Sokan ezért nem hiszik el azt sem, hogy az igazán veszélyes szerek komoly függőséget és akár halált is okozhatnak."

A magyar jog tiltja a kísérleteket

Widdecombe-i Szent Anna és a fű
A vidám westminsteri politika ismét derűs jeleneteket produkált, nemhiába őszi pártkonferencia-szezon. Ann Widdecombbe, ügyeletes tory eltájolt, amúgy árnyékbelügy, a konzervatív párt darlingja, zero tolerance-politikát javasol a kékben fürdő konferenciaszínpadon, miközben amúgy Félelem és Reszketés Las Vegasban-szerűen nagyot hörpint a kezébe ragadt pezsgőspohárból. Aki ezentúl, iskolák közelében, fűvel, azonnal priusz, pénzbüntetés - mennydörgi. Lesz itt vérengzés. Ez az égbekiáltó baromság ezúttal még az amúgy cannabisilag totálsötét és főleg gyáva brit politikai elitnek is sok volt, azonnal felálltak vagy tízen, mi kérem szívtunk, nekünk ez jó volt, köszönjük. Sőt: ettől még jó miniszterek vagyunk. És láss csodát: Widdecombe-i Szent Annáról azonta senki se hallott, mint hírlik, "megingott benne a pártvezető bizalma" kicsinyt. Hátha megmozdul valami.
Értitek.
Magyarországon a jelenlegi kormány az egyértelmű tiltást és elutasítást szorgalmazza. Bár Topolánszky Ákos, az ISM kábítószerügyekért felelős helyettes államtitkára egyéb elfoglaltságai miatt nem nyilatkozott az Indexnek, a témában szintén illetékes Kerekes Medárd, a Drogmegelőzési Módszertani Intézet munkatársa érdeklődésünkre elmondta, hogy a jelenlegi politikai légkörben a magyar orvosok semmilyen marihuánával kapcsolatos vizsgálatot nem végezhetnek.

"Érdeklődéssel figyeljük a nyugat-európai fejleményeket, de a jelenlegi törvényi szabályozás lehetetlenné teszi, hogy részt vegyünk a kutatásokban"- fogalmazott a főorvos, aki szerint úgy nyolc-tíz év múlva lesz reális lehetőség arra, hogy Magyarország is csatlakozzon az Európában általános gyakorlathoz.  • Vennék
  • Hírek