Leszavazták a legfőbb ügyészt

2009.03.02. 16:20 Módosítva: 2009.03.02. 18:05
A Teve utcai rendőrpalota elleni merényletről kérdezték az igazságügyi rendészeti minisztérium államtitkárát és a legfőbb ügyészt is. Az előbbinek, ha szűk többséggel is, de elfogadták a válaszát, az utóbbinak nem. Dávid Ibolya a sikertelen vasárnapi EU-csúcsról kérdezte a pénzügyminisztert, Fodor Gábor itthon szeretné marasztalni Bokros Lajost.

A február 1-i hatállyal lemondott Boross Péter helyére Dragon Pált delegálta az MDF, az elhunyt Tasnádi Péter helyére Kőhegyi István Zsoltot az MSZP. Mindkét képviselő mandátumát egyhangúlag igazolta vissza a parlament. Mindkét képviselő le is tette az esküt.

Veres nem vitatkozott Göndörrel

A napirend előtti felszólalások különösebb izgalmak nélkül múltak el. Mikola István lemondásra szólította fel Székely Tamás egészségügyi minisztert, aki nem mondott le.

Fodor Gábor több témát is érintett: kijelentette, hogy Bokros Lajosra, az MDF európai parlamenti listavezető-esélyesére itthon van szükség, valamint 1989-es alapon összefogást sürgetett: álljanak a pártok a Reformszövetség javaslata mellé, éppen úgy, ahogy húsz éve a Független Jogászfórum generálta a változásokat. Szólt még arról is, hogy reméli, Tatárszentgyörgyre minél többen elmennek majd az egy héttel ezelőtti gyilkosság áldozatainak temetésére.

Az MSZP-s Göndör István összefogást akar az euróövezethez való csatlakozásról, Veres János pénzügyminiszter nem vitatkozott vele.

A vasárnapi EU-fiaskóra Dávid Ibolya emlékeztette a kormányt, Veres válaszában a 2002-ig hatalmon lévő Fideszt és MDF-et hibáztatta.

Nagy Kálmán kereszténydemokrata képviselő szerint idén az összes kórház költségvetése 5-10 százalékkal csökkenhet, hiszen alapból csak az előző évi költségvetésük hetven százalékát kaphatják meg, a maradék harminc százalékhoz az ellátott betegek függvényeként juthatnak hozzá.

Az interpellációk alatt Kovács Tamás legfőbb ügyészt szavazta le az Országgyűlés. Az SZDSZ-es Bőhm András az iránt érdeklődött, miért akadályozza az ügyészség a Teve utcai székházra két éve leadott sortűz nyomozását. Kovács szerint, hiába voltak tanúk az ügyben, a szakértői vélemények nem támasztották alá a tanúvallomásokat. A választ a képviselők nem fogadták el.

Különös szavazások

A szavazásnál voltak furcsaságok: A Fidesz elfogadta a választ, kivéve Fehérvári Tamást, Örvendi Lászlót és Simon Miklóst, akik az MSZP többségével, valamint az SZDSZ-szel és az MDF-fel nemmel szavaztak. Tizenegy MSZP-s képviselő, köztük Alföldi Albert, Botka Lajosné, Donáth László, Keleti György és Mécs Imre igennel szavazott, csakúgy, mint a KDNP egész frakciója.

A Teve utcáról kérdezte az igazságügyi és rendészeti államtitkárt Hock Zoltán (MDF). Juhász szerint "szemmel láthatóan" nézeteltérés van a kérdésben az ügyészség és a rendőrség között, de lényegében nem válaszolt a kérdésre. A választ a Ház elfogadta, de ha benn lett volna az összes fideszes képviselő, akkor leszavazhatták volna Juhász Gábort.

Hock interpellációja után Firtl Mátyás (KDNP) szavazott félre, más interpellációknál ugyanez történt a szintén KDNP-s Hargitai Jánossal, az MSZP-s Farkas Imrével, az MDF-es Pettkó Andrással és Lengyel Zoltánnal.

Elfogadta a Ház a munkájukat elvesztők lakáscélú hitelére vonatkozó állami készfizető kezességről szóló törvényt hétfőn. A képviselők 196 igen, 18 nem szavazattal, 155 tartózkodás mellett szavazták meg a javaslatot. A Ház támogatta a törvény sürgős kihirdetését. A törvény értelmében áthidaló kölcsönt kaphat a banktól az az álláskereső, aki 2008. szeptember 30. után vesztette el a munkáját, és vállalja, hogy a lakásvásárlási, vagy -felújítási hiteléből a szerződés időtartama alatt havi minimum 10 ezer forintot törleszt. A vitáról bővebben >>>

Az Országgyűlés nem vette tárgysorozatba hétfőn a Fidesz "három csapás" nevű, a büntető törvénykönyvet szigorító törvényjavaslatát. A képviselők 166 igen, 199 nem szavazattal, három tartózkodás mellett hozták meg döntésüket a hétfői szavazáson. Lázár János, az előterjesztők egyike indoklásában azt mondta: a szigorításra szükség lenne, hiszen az állam nem tudja garantálni polgárai biztonságát. Közölte: az elmúlt időszak adatai alapján elmondható, hogy nőtt a visszaeső, erőszakos bűncselekményeket elkövetők száma, illetve emelkedett az erőszakos cselekményt elkövetők száma is.

A várakozásokkal ellentétben nem születik határozati javaslat a kerékpáros közlekedés fejlesztéséről sem, mert az MSZP frakciója és a Fidesz egy része ezt leszavazta.

Aki újra át akarja élni a parlamenti izgalmakat, olvassa el élő tudósításunkat>>>