Megint a megszűnés szélén az MDF-frakció

2009.03.08. 17:04 Módosítva: 2009.03.08. 19:23
Az MDF-es Csáky András vasárnap bejelentette, hogy kilép a pártból. Döntését azzal indokolta, hogy az országos választmány egy olyan EP-lista mellett döntött, ami lezárta az MDF egy történelmi korszakát. Ha Csáky nemcsak a pártból, hanem a képviselőcsoportból is kilép, és a helyére nem találnak új tagot a parlament független képviselői között, megszűnik az MDF-frakció.

Kilép a Magyar Demokrata Fórumból Csáky András, mert véleménye szerint az EP-lista szombati elfogadásával az MDF feladta politikai hitvallását, és végleg szakított azzal a társadalmi bázissal, amelyre megalakulásakor támaszkodott.

Az országgyűlési képviselő vasárnap MTI-közleményben jelentette be döntését.

"A Magyar Demokrata Fórum azzal, hogy Európa parlamenti választási listájának élére két olyan személyt kíván tenni, akiknek a politikai hitvallása, eddigi tevékenysége idegen az MDF politikai szellemiségétől, lezárta egy történelmi korszakát" - áll a politikus közleményében.

Csáky András
Csáky András

Az MDF szombaton tartotta országos választmányi ülését, ahol néhány szavazat többséggel fogadták el EP-listáját, amit Bokros Lajos vezet. Az ülésen több befolyásos MDF-es, köztük Boross Péter, az MDF frakciójából nemrég távozott egykori miniszterelnök is szembehelyezkedett Dávid Ibolya javaslatával.

Az MDF egyetlen jelenlegi EP-képviselője, Olajos Péter ugyancsak a Bokros-lista miatt döntött úgy, hogy elhagyja a pártot. Ezzel lényegében az MDF az egyszemélyes brüsszeli frakció megszűnik.

A Fórum országgyűlési képviselőcsoportjának tovább sorsa ismét bizonytalanná vált. Az eddig 10 fős frakció az ősszel már okozott problémát, akkor Vas János lépett ki, majd az elnökválasztás körüli botrány után Almássy Kornélt zárták ki a pártból. A létszám a szükséges 10 fő alá csökkent, ami a frakció megszűnését vonta volna maga után, de az Országgyűlés előtti hivatalos bejelentést megelőzően megállapodtak a Fideszből kizárt Lengyel Zoltán csatlakozásáról, és fél évre megmentették a frakciót a széteséstől.

Csáky kilépése ismét nehéz helyzetbe hozta Herényi Károly frakcióvezetőt. Ha ugyanis a képviselő párttagságának megszüntetése ellenére megtatja mandátumát, és függetlenként továbbra is képviselő marad, akkor a Fórum csak a szóbajöhető néhány "szabad" független közül keríthet magának új tagot, hogy megőrizze a jelentős pénzügyi támogatással, bizottsági helyekkel és szólási idővel járó frakcióstátuszt. Ha a tag pótlását nem sikerül három nap alatt tető alá hozni, a többiek is követhetik Csákyt a független blokkba. A megszűnés után a ciklus alatt már nem is alakulhat újjá a frakció.

Kedvezőbb a helyzet, ha Csáky lemond a képviselőségről. Az MDF ebben az esetben Boross Péter utódlásához hasonlóan 2006-os országos listájáról pótolhatja a kilépett honatyát.

Csáky vasárnap elérhetetlen volt telefonon, és az MDF frakcióirodán sem tudták, hogy miként döntött mandátumáról.

Csáky egyébként már az őszi Dávid-Almássy párharc idején köztudottan gyenge láncszeme volt a képviselőcsoportnak. A pártvezetés akkor is tartott attól, hogy Almássyval együtt ő is távozik. Az Index úgy tudja, hogy Bokros jelölése miatt kiújult belső viták két hete megint felszínre hozták Csáky kétségeit. Az utóbbi időben a pártban kockázati tényezőként tekintettek rá.

A Bokros-ügy viszont másokat is elbizonytalaníthatott. Forrásaink szerint nem zárható ki, hogy az elnök által áteröltetett választási lista kilépési hullámot indít el. Mióta nyilvánosságra került a Horn-kormány egykori pénzügyminiszterének indítása, a frakció több tagja kritizálta szokatlanul élesen Dávid Ibolyát a szerintük pártidegen ötlet miatt, és azért is, mert a párttársai helyett kizárólag külső tanácsadókra hallgatott. Több MDF-es prominens szerint az amúgyis rossz állapotban lévő pártszervezetben akkora tagveszteséget okozhat országszerte az ügy, hogy tavaszra nem lesznek aktivisták az ajánlószelvények gyűjtéséhez.

„A Magyar Demokrata Fórumot váratlanul érte Csáky András bejelentése. Hétfőn a párt frakciója megvitatja nyilatkozatát, pénteken ugyanezt megteszi az MDF elnöksége is" - írta vasárnapi közleményében Karsai Péter frakcióvezető-helyettes.

Az MDF 10 fős frakciójának havonta 7 millió forint fölötti működési költségtámogatást fizetett az Országgyűlés, emellett a Herényi Károly vezette képviselőcsoport 10 fős alkalmazotti gárda fenntartásra is kap fejenként 330 ezer forintos keretet. Ha a 10 fős frakció helyett 10 független képviselőnek fizet a parlament, ők 75 százalékos képviselői alapdíjat kapnak.

Mennyi az annyi?

A parlamentekben - így a magyar törvényhozásban is - a pártfrakciók létrehozását bizonyos minimális számú képviselő csatlakozásához kötik.

Az első szabad választás után 1990-ben 10 főben állapította meg a házszabály a frakcióalapítás minimumát. A túlzott parlamenti fragmentáció kivédése érdekében ezt az 1994-es házszabály-módosítás 15 főre növelte (46/1994 OGY határozat).

1998-ban azonban a MIÉP - bár pártként átlépte a választási küszöböt - csak 14 mandátumhoz jutott, azaz nem alakíthatott volna önálló képviselőcsoportot. A párt az Alkotmánybírósághoz fordult, amely megállapította (27/1998 AB határozat), hogy a frakcióalakításra vonatkozó szabály alkotmányellenes, mert azon képviselőcsoportokat is megilleti a frakcióalakítás joga, amelyek listán bejutnak a parlamentbe, függetlenül a mandátumaik számától. A bíróság arra utasította a parlamentet, hogy szabályozza újra a kérdést.

A parlament azonban - mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértést produkálva - 2007-ig nem fogadott el új szabályokat. Emiatt mind a harmadik ciklusban megfogyatkozott MIÉP, mind a negyedikben a kizárások miatt már 10 fő alá csökkent létszámú MDF megtarthatta frakcióját. Sőt, még olyan abszurd ötletek is napirendre kerülhettek, mint egy 2 fős - végül meg nem alakult - frakció terve.

2007-ben a házszabály módosítása (103/2007 OGY határozat) teremtett világos helyzetet. Ez 10 fős létszámminimumot határozott meg, az AB döntése nyomán kiegészítve azzal a kitétellel, hogy akkor is alakulhat a választások után frakció, ha tagjainak száma kevesebb 10-nél, de a párt listán átlépte az 5 százalékos küszöböt. Ebben az esetben az adott ciklusban ez a szám lesz a parlamentben a frakcióalakítás minimuma.

Miután 2006-ban a legkisebb, a küszöböt átlépő párt frakciója a 11 fős MDF képviselőcsoportja volt, a minimum ebben a ciklusban 10 fő. Ha egy képviselőcsoport létszáma ez alá csökken, a frakció megszűnik.

Forrás: Vision Consulting