Várhatóan megszavazzák bizalmatlansági indítványt

2009.04.09. 17:16
Jövő kedden szavaz az Országgyűlés a Gyurcsány Ferenc ellen benyújtott konstruktív bizalmatlansági indítványról. Ha minden MSZP-s és SZDSZ-es képviselő támogatja a határozati javaslatot, és ezzel Bajnai Gordon miniszterelnökségét, úgy 204 támogató szavazat jöhet össze. Az SZDSZ-ből azonban nem mindenki szavaz majd igennel, és még az is kérdéses, hogy az MDF-esek hogyan döntenek.

Várhatóan elfogadja a parlament a konstruktív bizalmatlansági indítványt. Jelenleg csak azt tudni biztosan, hogy az MSZP és az SZDSZ többsége támogatja a kormányfőváltást, a Fidesz és a KDNP elutasítja az egész eljárást, a függetlenné vált MDF-esekről pedig még nem egyértelmű, hogyan viszonyulnak a szavazáshoz.

Az április 14-én napirendre kerülő bizalmatlansági indítványnak 204 támogató szavazata lehet, amennyiben az MSZP-s és az SZDSZ-s képviselők pártjuk vezető testületeinek döntése alapján, illetve a Bajnai Gordont támogató nyilatkozat szerint nyomnak gombot, és közülük senki nem hiányzik a szavazásról.

A 205. szavazat Gyenesei István önkormányzati miniszteré lehet, aki független képviselőként várhatóan szintén támogatja majd, hogy Gyurcsány Ferenc helyére Bajnai Gordon kerüljön a miniszterelnöki posztra.

A konstruktív bizalmatlansági indítványt egyszerű többséggel fogadja el a parlament, ehhez 193 képviselő támogató szavazata szükséges.

A 205 szavazat úgy jöhet össze, hogy kedden a szocialista frakció 188 főre egészül ki, hiszen a parlamenti ülés kezdetén teszi le az esküt az MSZP-s Velez Árpád, aki a mandátumáról lemondott Szabados Ákos helyére kerül az Országgyűlésbe. Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár szocialista polgármestere és Hárs Gábor MSZP-s képviselők ugyan nem írták alá a Bajnai Gordon tervezett intézkedéseit tartalmazó nyilatkozatot, de jelezték, hogy az új kormányfőt megszavazzák.

Az MTI úgy tudja, hogy a 19 tagú SZDSZ-ből hárman - Béki Gabriella, Velkey Gábor és Gulyás József - nem támogatják a konstruktív bizalmatlansági indítványt. Viszont Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter - aki hozzájuk hasonlóan nem írta alá a Bajnai Gordont támogató nyilatkozatot - SZDSZ többségével együtt igennel szavaz majd.

Kérdéses, hogy a volt MDF-frakció tagjai hogyan szavaznak majd. A most független képviselők a keddi parlamenti ülés délelőttjén még egyeztetnek az ügyben, de még azt sem lehet tudni, hogy ide hányan mennek el, és mindannyian tartják-e magukat a többségi döntéshez. Dávid Ibolya pártelnök viszont elutazik, így nem lesz ott a szavazáson.

Azt tehát még nem lehet tudni, hányan szavaznak nemmel, hányan tartózkodnak, és kik nem vesznek részt a szavazásban, de az biztos, hogy nem befolyásolná a határozatképességet, ha az összes fideszes, KDNP-s és MDF-es képviselő távol maradna a szavazástól.

Az MSZP kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elleni konstruktív bizalmatlansági indítványt. A határozati javaslat szövege egyetlen mondat: "Az Országgyűlés a miniszterelnökkel szemben bizalmatlanságát fejezi ki, egyben Bajnai György Gordont miniszterelnökké megválasztja".

Az április 14-i parlamenti ülésen elsőként Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bajnai Gordon kormányfőjelölt mond beszédet egyórás időkeretben, amelyhez két körben szólhatnak hozzá a frakciók, a vita végén pedig Bajnai Gordon negyedórában reagál az elhangzottakra. Ezután szavaznak a képviselők a konstruktív bizalmatlansági indítványról, majd az új miniszterelnök leteszi az esküt.