Bajnai a járhatóbb út

2009.03.30. 15:38
Általában támogatják Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltségét az SZDSZ területi választmányai, de vannak elnökök, akik szerint nem pártember vagy nem pont Bajnai a megfelelő ember. A többség elkerülné az előrehozott választásokat, de ha az új kormányfő sikertelennek bizonyul, minél hamarabb új miniszterelnököt kell választani. Többen a társadalom és a befektetők bizalmának elnyerését tartják kulcsfontosságúnak.

Az SZDSZ ügyvivői testülete 7:5 arányban támogatta Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltségét vasárnap este, a párt frakciójának tagjai 13:4 arányban szavaztak bizalmat a jelenlegi nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszternek. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a területi választmányok mit szólnak Bajnai jelöléséhez.

Mint megtudtuk, vidéken a nagy többség támogatja a szakértői kormány gondolatát. A választmányok megfelelő megoldásnak vélik az új kormányfő-jelöltet és tartanak attól, hogy az új választások elhúzódása miatt a külföldi befektetők elvesztik a türelmüket. Volt, aki szerint mindenképpen el kell kerülni az előrehozott választást, mert az SZDSZ egyelőre nem készült fel rá. Egy másik választmányi elnök viszont úgy fogalmazott: nem az SZDSZ érdekei a fontosak, hanem az, mi a jó az országnak.

Nem egyértelmű

A Veszprém megyei választmányban körülbelül fele-fele arányban voltak azok, akik az új kormányfő jelölése mellett érveltek, és azok, akik szerint előrehozott választásokra van szükség, mondta Molnár Margit, a területi választmány elnöke, aki egyetért Bajnai Gordon jelölésével. „Nehéz, de felelősségteljes döntés született, ami összhangban áll az ügyvivők szoros eredményével. A legfőbb indok az új miniszterelnök-jelölése mellett az ország érdeke" - jelentette ki Fodor Gábor nyilatkozatához hasonlóan.

Az előrehozott választást Kovács Sándor Csongrád megyei elnök is elkerülné, de úgy vélte, hogy szükséges lesz kiírni azt, ha az új kormány rövid időn belül nem tudja stabilizálni a gazdaságot. Véleménye szerint csak egy olyan szakértői kormány oldhatja meg a gondokat, amelyben a politikusok nem kapnának jelentős szerepet. Ennek oka, hogy Kovács szerint az emberek nem hisznek politikusok által közvetített üzenetekben. A területi elnök elmondta: szeretné látni Bajnai Gordon programját, de a kormányzás csapatmunka, ezért az is fontos, hogy kik fogják alkotni az új miniszterelnök kormányát.

Kis mértékben orvosság

Amennyiben nem tudunk szakértői kormányban megállapodni, akkor jöjjenek az előrehozott választások, jelentette ki Gyurkó Péter Heves megyei elnök. Szerinte Bajnai Gordon nem a megfelelő jelölt, mert egy kormányfőnek nemcsak politikai, hanem társadalmi támogatásra is szüksége van. Az viszont kétséges, hogy Bajnai mögé állnak-e az emberek még akkor is, ha a miniszterelnök-jelölt programja sikeresnek bizonyul. A területi választmányi elnök elmondta, számára fontosabb, hogy mi a jó az országnak, mint az SZDSZ érdeke.

Komárom-Esztergom megyében szinte egyöntetű vélemény, hogy meg kell ragadni a lehetőséget egy új kormányfő jelölésére, és el kell kerülni az előrehozott választásokat. Egyrészt azért, mert az SZDSZ később felkészültebben indulhatna, másrészt elképzelhető, hogy a választások miatti kiesést rosszul fogadná a pénzpiac, mondta Varga Győző. Az elnök elmondása szerint Surányi Györgyöt tartották a legjobb esetleges jelöltnek, de Bokros Lajost is megfelelőnek érezték. Az új kormány sikerével kapcsolatban Varga Győző elmondta: kulcsfontosságú, hogy az MSZP beáll-e a megszorítások mögé. A jelenlegi helyzetet egy orvosi esethez hasonlította, amelyben „az injekció jobb, mint a műtét".

Bajnai a járhatóbb út

A nagy többség támogatta Fejér megyében Bajnai Gordon jelölését, mondta Hajdú Éva Emese. A területi választmány elnöke szerint az új miniszterelnök jelölése mindenképpen járhatóbb út, mint az előrehozott választás, de fontosnak tartja, hogy Bajnai Gordon programja hatékony, az általa kiválasztott emberek pedig megfelelőek legyenek. Az új miniszterelnök feladata, hogy az uniónak pozitív képet mutassunk arról, hogy a kialakult helyzetet konstruktívan tudjuk kezelni, mondta az elnökasszony. Az SZDSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választmánya keddi ülésén foglalkozik majd a kérdéssel, mondta Novák Éva választmányi elnök.