Baja Ferenc: Induljon el az mszp2.0

2009.06.13. 16:37
Az MSZP innovációs és informatikai tagozata azt javasolja a július 4-i kongresszusnak, hogy fogadja el a párt megújításának "mszp2.0"-ás verzióját. Ezt a tagozat elnöke, Baja Ferenc jelentette be a testület szombati ülését követő sajtótájékoztatóján.

Baja Ferenc az új működési módról szólva azt mondta: az "mszp2.0" a párt egészének, a kommunikációjának és az intézményrendszerének a megújítását jelenti. Hozzátette: ehhez új alapszabályra, új eljárások bevezetésére van szükség; a pártvezetésnek pedig oda kell figyelnie tagjai véleményére.

A 2.0-ás verzióról kiosztott háttéranyag szerint a megújulás technikai alapfeltétele a pártmunka teljes internetesítése. E mellett át kell alakítani a pártirányítás minden szintjét, a "kulcs-döntéshozóknak" nem a napi ügyeket kell kezelniük, hanem stratégiát kell megfogalmazniuk, az 1.0-ás "utólagos problémakezelés" helyett a 2.0-ás, helyi szintekre kihelyezett, azok felelőségére épített "probléma-megelőzésre" van szükség.

A dokumentum egyebek mellett leszögezi: az új szerveződési módban a párttagok és aktivisták konkrét közéleti-politikai problémák megoldására szövetkeznek egymással és a pártvezetéssel; illetve a pártvezetés szakértői, tanácsadói és szakmai közösség-szervező szolgáltatást nyújt tagjai, közösségei számára. Az új alapelv pedig az, hogy mindenki olyan mértékben tagja a pártnak, amennyit tesz érte.

A tagozat egy másik javaslatáról szólva Baja Ferenc kiemelte: arra kérik a kormányt, tegye lehetővé, hogy interneten is lehessen civil szervezetet alapítani, regisztrálni.

Baja, Jobbik, Fidesz

A Jobbik nem jöhetett volna létre a Fidesz és a Fidelitas aktív támogatása, együttműködése nélkül – mondta Baja.

Az európai parlamenti (EP) választások eredménye kapcsán a tagozat elnöke leszögezte: szomorú üzenet Magyarország számára, hogy a választáson jelentős teret nyertek az antimodernizációs politikai erők. A tagozat elnöke szerint szembe kell nézni azzal, hogy a rendszerváltás vesztesei "nem tudtak integrálódni a modernizáció oldalán".

Ha az össztársadalmi innovációt, integrációt nem tudja a Bajnai-kormány megerősíteni, ha az MSZP nem képes e folyamat infrastruktúrájának alapjait megteremteni, akkor a szocialista párt stratégiai vereséget szenved - jelentette ki a szocialista politikus, hozzátéve: a modernizációban a felelőség ugyanakkor nem csak az MSZP-é és az SZDSZ-é.

Baja Ferenc hangsúlyozta: a Fidesz az elmúlt két ciklusban nem állt a modernizáció oldalán, nem támogatta e téren a kormányt.

A politikus felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon először jelent meg 10 százalék feletti eredménnyel egy antimodernizációt képviselő szélsőséges erő, amely demokratikus választáson kapta meg a támogatást. Baja Ferenc azt mondta: a Jobbik mögöttük lévő választókat kell megszólítani, azokat, akik közül sokan tévedésből, a Jobbik valódi programját nem ismerve szavaztak a pártra.

Az MTI kérdésére Baja Ferenc elmondta, hogy a kongresszus kapcsán a tagozatban nem merültek fel személyi kérdések, de az igen, hogy az új működési elven elinduló program megvalósítása komoly erőfeszítéseket vár el a párttagoktól, pártvezetőktől.