Pártértekezlet helyett kongresszust tartanak a szocialisták

2009.06.09. 21:15
Pártértekezlet helyett kongresszust tart júliusban az MSZP, azaz akár a vezetők személyéről és politikai irányváltásról is dönthetnek. Előbbiről értesüléseink szerint nincs szó, utóbbira esélyt ad, hogy addigra már elfogadják az adótörvényeket, és onnantól kezdve szabadabban dönthetnek arról, hogy milyen valós politikai tartalmakkal tölthetik ki a kormányzást.

A megyei elnökök és az elnökség összevont ülése után átalakult a szocialisták eredeti forgatókönyve. Nem pártértekezletre, hanem kongresszusre gyűlnek össze július 4-én. Az a különbség, hogy a kongresszus az egyetlen szervezet, ami esetleges tisztújításról, illetve politikai váltásról határozhat.

Ennek ellenére, a hírek szerint személyi kérdések nem merülnek fel a kongresszuson. Következésképpen két lehetőség marad, vagy politikai irányváltásról (értsd, előrehozott választásokról) beszélgetnek egymással a küldöttek, vagy egy múlttal való szembenézésre és a jövő teendőiról, ehhez azonban elegendő lenne a pártértekezlet is. Az Index információi szerint jelentős mozgás van a megyékben, hogy kiderüljön, hol tévesztett irányt az MSZP, aminek eredményeként csak négy képviselőt delegálhat Brüsszelbe, és aminek következtében a Jobbik három helyet szerzett.

A jelenlegi hármas ügyvezetői rendszernek az elmúlt ötven napban egyetlen markáns politikai akciója volt, az, hogy rázárta a pártot a Bajnai-kormányra, illetve, hogy deklarálta, minden áron tovább kell kormányozni. Amennyiben a kongresszus úgy dönt. hogy ez a politikai irány nem megfelelő, az szintén az előrehozott választásokra és a Bajnai-kormány mögül való kihátrálásra mutat.

Annyi mindenesetre biztos, hogy miután június 29-én a parlament elfogadja az adótörvényeket, olyan ponthoz érhetünk, amikor a szocialista párt azt mondhatja, teljesítette vállalását: megfékezte a válságot és rendbetette a gazdaságot. Azaz ismét egy politikai szakaszhatárhoz ért, ahol módosítható az irány, minden valószínűség szerint balra.

Az azért a kongresszus mellett szól, hogy egyrészt csillapították a párton belűli hatalomváltási szándékokat, másrészt a kongresszus erősebb legitimációjú határozatot tud hozni a hogyan továbbról.