Versenyzongorát béreltetett a Fidesszel

2009.07.16. 22:06 Módosítva: 2009.07.16. 22:27
Hangszerbérlés költségeiről készült számlák kerültek a VII. kerületi Fidesz 2005-2006-os elszámolásába. A hangversenyzongorát a jelenlegi választókerületi elnök „kisebb anyázás közepette” fogadtatta el a párttal, állítják a helyi vezetés akkori tagjai. Rónaszékinét néhány hete viharos ülésen erősítették meg pozíciójában, most pedig hirtelen többéves pénzügyi vitákról kerületek ki információk a szervezetből.
D KOS20080924004

„Mire jó a Fidesz a VII. kerületben? Például arra, hogy a pártalapszervezet hat hónapon keresztül havi ötvenezer forintért zongorát béreljen a Rónaszéki-család csemetéinek” – írta a belpol.hu nevű politikai bulvárlap a budapesti 9-es számú választókerület fideszes elnökéről. A lap azt állítja, hogy Rónaszékiné Keresztes Mónika nemcsak hangszerbérlés formájában kért, és kapott támogatást a kerületi Fidesztől, hanem más fizetését is zsebre tehette.

Pártjuttatás több formában

A VII. kerületi vk-elnök az önkormányzati tulajdonú Erzsébetváros Kft. egyik, a párt által delegált felügyelő bizottsági tagjának díjazását is megkapta. „B. Balázs – aki maga sem tagadja a pénzátadás tényét –, maga adta oda a pénzt a helyi politikusnak, amolyan pártjuttatásként” – közölte a lap hozzátéve, hogy a Fideszen belüli megállapodással átadott összeg több százezer forint lehetett.

Az Erzsébetvárosban gyorsan elterjedt állításokkal megkerestük az alig egy hónapja újraválasztott pártelnököt. Rónaszékiné azt mondta, hogy semmilyen formában sem kommentálja a cikket, de magánjogi pert fog kezdeményezni a honlap ellen. A Fidesz helyi vezetéséből mást nem sikerült elérnünk, de a jelenlegi erzsébetvárosi irányítók többsége amúgy is csak a történtek után, néhány éve csatlakozott a kerületi szervezethez.

A vk-elnököt a központ támogatta

Az azóta kiszorult régebbi garnitúrából viszont minden megkérdezett tudott Rónaszékiné pénzeiről szóló vitákról. Egy név nélkül nyilatkozó volt fideszes szerint a kerületi elnökségben a 2005-2006-os költségvetés tárgyalásakor „kisebb anyázás” támadt, amikor a pártéletben akkoriban elnökségi tagként részt vevő Rónaszékiné többek között az első EP-kampányban amúgy is megcsappant pártbüdzsét a családi zongorabérlési számlájával is megterhelte.

Lendvai Béla, a VII. kerületi alapszervezet korábbi elnöke sem cáfolta a honlap állításait. Kecskés Gusztáv, aki a 2006-os választásig töltötte be a vk-elnöki tisztet – majd a KDNP frakcióvezetője lett – azt mondta, hogy a párttagok előtt ismert volt Rónaszékiné és a pénz viszonya. Kecskés kijelenetette, hogy amennyiben a juttatások ügyében APEH-vizsgálat indulna, hajlandó lenne tanúskodni is.

A kerületben a júniusi EP-választás után tartottak tisztújítást, a pártközpont támogatását élvező Rónaszékiné lett a befutó Deutsch Tamás kerületi elnök mellett az alelnöki posztra. Úgy tudjuk azonban, hogy a választással a belső pozícióharcban számos ellenfelet szerzett magának. Ezt sokan azzal magyarázzák, hogy személyi változást szerettek volna, mert Erzsébetváros a budapesti kerületek közül majdnem az utolsó lett az uniós mozgósításban.