Miklós
-7 °C
2 °C

Kit elégít ki a BKV?

2009.08.11. 19:17
Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.
Hogy lehet az, hogy az ember dolgozik valahol, aztán kirúgják, és még jól ki is elégítik?
A munka törvénykönyve szerint akit rendes felmondással küldenek el vagy akinek megszűnik a munkahelye, az jogosult végkielégítésre. A végkielégítést azért adják, hogy segítsenek áthidalni azt az időt, amíg találsz másik munkát, illetve így ismerik el azt az értéket, amit a cégnél létrehoztál a munkáddal.
De ha valakit kirúgnak, az valószínűleg nem sok értéket állított elő, különben nem állítanák föld körüli pályára.
Ne keverd össze a dolgokat. Ha te hanyagul dolgozol egy cégnél, nem látod el rendesen a munkádat, akkor rendkívüli felmondással küldenek el, és azért nem jár végkielégítés. A rendes felmondást főleg akkor alkalmazzák, ha átszervezik a céget, megszüntetik a posztodat, esetleg  agilisabb, magasabb képzettségű embert akarnak a helyedre. A munkáltatónak ezt általában indokolnia kell, de vezetők esetében nem feltétlenül.
És ilyenkor mennyi pénz jár?
Alapesetben megkapod az átlagkereseted a felmondási időre, ami egy hónaptól egy évig terjedhet. Emellett jár végkielégítés is, ha legalább három évet dolgoztál a cégnél. Ilyenkor egyhavi fizetésedet kapod meg pluszban, de ez az összeg egészen félévnyi fizetésig terjedhet, amihez már legalább huszonöt évet kell eltöltened a cégnél. Ha tehát mondjuk több mint tíz évet lenyomtál valahol, három hónapos felmondási időd van és bruttó 500 ezret kerestél, akkor kapsz kétszer másfél millió forintot, azaz 3 millát.
És az is megszokott dolog, hogy valakinek felmondanak, aztán pedig dolgozik tovább szép fizetésért? Mondjuk a BKV-nál?
Ez nem, de ezt az esetet a BKV-nál vizsgálják is. Szalainé Szilágyi Eleonóra 1972 óta dolgozott a BKV-nál. A társaság személyzeti igazgatójaként 2008 márciusában 96 millió forinttal távozott a BKV-tól. Ez az összeg 14 havi végkielégítésből, 10 millió forint elmaradt prémiumból és 4 havi átlagkeresetnek megfelelő titoktartási pénzből állt.
Ő hogy kaphatott 14 hónapnyi végkielégítést, ha az előbb azt mondtad, az maximum félévnyi összeg lehet?
A fenti alapeseteket a munka törvénykönyve szabályozza, de egy cég és egy munkavállaló köthet ettől eltérő szerződéseket is. A BKV-nál ez történt.
Tehát Szalainé szép pályát futott be a cégnél, és ezért ilyen nagyvonalúan megjutalmazták?
Igen, de a probléma az, hogy amikor megkapta a végkielégítést, akkor ő már nyugdíjas volt. A munka törvénykönyve szerint ilyen esetben nem jár végkielégítés. Még érdekesebb, hogy Szalainé ezek után tovább dolgozott a BKV-nál - bruttó 1,2 millió forintos fizetéssel és 120 százalékos prémiummal.
Na most, ha tovább dolgozott, akkor hogy a fenébe kapott titoktartási pénzt?
Nem tudni. A titoktartási pénzt általában azért adják, hogy egy fontos beosztásban dolgozó vezető, aki üzleti titkokat is tudhat, ne menjen el a konkurenciához dolgozni. A BKV-nak azonban nincs konkurenciája.
És azután visszafizette a végkielégítést és a titoktartási pénzt, hogy továbbra is termelhetett értéket a cégnél és a titkait sem vitte máshová?
Nem, mert a szerződése azt tartalmazta, hogy a végkielégítést nem lehet visszavonni.
És ki döntött arról, hogy ő ennyi pénzt kapjon?
Balogh Zsolt a BKV akkori megbízott vezérigazgatója. Szalainé pedig kiutalta magának a pénzt. Az ügy kipattanása óta már sem Balogh Zsolt, sem Szalainé nem dolgozik a cégnél.
De itt valami nagyon nem stimmel.
Igen. Ebben az ügyben a Fidesz feljelentésére már hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a rendőrség. A Fidesz szerint elképzelhető, hogy utólag próbáltak jogcímet teremteni egy közel 100 millós kifizetéshez. Voltak azonban más érdekes esetek is a BKV-nál. Bosnyák Gyula alig egy évig volt a BKV stratégiai igazgatója, de amikor tavaly áprilisban távozott, 39 milliós végkielégítést és 10 milliós jutalmat kapott.
És ő mit csinált ezért a szép prémiumért?
Kidolgozta az új menetrendet, de az végül nem lépett életbe.
A BKV-nál tehát úgy megy, hogy amikor az emberek elmennek onnan, szépen végkielégítik magukat? Hogyhogy nem tűnt fel ez senkinek?
A felügyelőbizottság néhány tagja akart foglalkozni ezekkel az ügyekkel, de a testület többsége ezeket a kezdeményezéseket lesöpörte az asztalról. Ezek a dolgok az igazgatóság ingerküszöbét sem lépték át, és a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat sem foglalkozott velük, legalábbis addig, amíg ki nem tört a botrány.
És a vezérigazgató hogyhogy nem tudott ezekről? Nem kéne most őt is rendes vagy rendkívüli felmondással, de mindenképpen végkielégítés nélkül meneszteni?
A mostani vezérigazgató, Kocsis István azt állítja, hogy eltitkolták előle ezeket az eseteket, az előnytelen szerződéseket pedig még elődje idején kötötték. A BKV-t korábban megpróbálták átalakítani, ezért a korábbi vezérigazgató, Antal Attila idején legalább 800 embert küldtek el. Emiatt 2007-2008-ban 3,2 milliárd forint végkielégítést fizettek ki. A  mostani vezérigazgató azt mondja, mióta ő van hivatalban csak 168 millót fizettek ki a régi szerződések szerint távozó alkalmazottaknak, és  a végkielégítések nagy részét a cég lealkudta. Azt persze nem tudni, hogy a 168 milló hány ember között oszlik meg.
Akkor a mostani vezérigazgató ártatlan?
Kocsis István maga is feljelentést tett a BKV-nál zajló ügyekben és vizsgálattal próbálja tisztázni az ügyeket. Ő korábban a Magyar Villamos Művek vezérigazgatója volt. A kormányfő tavaly márciusban fölmentette, majd egy pályázattal elnyerte a BKV vezérigazgatói posztját. Mostani munkahelyére is elkísérte azonban az az ügy, amiben az MVM-nek egy offshore hátterű cég egymilliárd forintért adott bérbe egy horvátországi szállodát, amelynek tulajdonosa történetesen egy Mrs Istvan Kocsis nevű személy volt. A vezérigazgató állítólag meggyőzte a BKV felügyelőbitzottságát arról, hogy semmi köze ehhez,  de a bizonyítékokat nem tárták a nyilvánosság elé.
Mi van itt?
Sokak szerint az egész BKV-s végkielégítési ügy Kocsis István megfúrása miatt indult, miután Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes és közte hatalmi harc dúl.
Leszarom a hatalmi harcukat, amikor a buszok szétesnek, kigyulladnak, az ablakokon nem lehet kilátni a kosztól, a menetrend meg csak tájékoztató jellegű.
Sokmindent lehet mondani a BKV-ról, de azt nem, hogy jól működő cég. Több mint 80 milliárd forintos adóssága van, és a buszok átlagéletkora 16 év.
Úgy tűnik akkor, hogy ez a cég nem azért van, hogy utasokat szállítson.
Lehet. Lehet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.