Fico hajlandó volt Európára bízni a nyelvtörvényt

2009.09.10. 18:30 Módosítva: 2009.09.10. 18:59
Robert Fico és Bajnai Gordon 11 pontos nyilatkozatban rögzítette a szécsényi találkozójuk eredményét. A két kormány sajnálatát fejezte ki Sólyom László elmaradt látogatása miatt, illetve megegyeztek abban is, hogy az EBESZ álláspontját tekintik irányadónak a nyelvtörvény ügyében.

11 pontos nyilatkozatban állapodott meg Robert Fico szlovák és Bajnai Gordon magyar miniszterelnök csütörtöki szécsényi találkozóján.

A pontok közül az aktuális vitában különösen fontos a harmadik, ami Sólyom László magyar államfő révkomáromi elmaradt látogatásával kapcsolatos. Eszerint a két kormány kifejezi sajnálatát az eset miatt, és szakértői tárgyalásokon egyeznek majd meg az vezető politikusok látogatásakor követendő normákról. Ugyanakkor elkötelezik magukat a személyek szabad mozgásáról szóló uniós elv mellett.

A közös nyilatkozat egy pontja szól a nyelvtörvényről is, ebben az ügyben megegyeztek a felek, hogy az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásaira bízzák magukat. Magyar külügyi forrásokból az Index úgy értesült, hogy a megállapodásnak ez a pontja lényegében megfelel a magyar igényeknek. Ez nem jelentené a törvény visszavonását, de több vitatott rendelkezésének pontosításához vezethet.

Knut Vollebaek EBESZ-főbiztos múlt héten kiadott közleményében egyebek mellett arról ír, hogy a szlovák és a magyar felekkel történt egyeztetéseken azt hangsúlyozta, hogy fontos fenntartani az egyensúlyt egyrészt az állami nyelv erősítése, másrészt a kisebbségek szabad nyelvhasználathoz fűződő jogaik között.

Megjegyzi, hogy javaslatokat tett ennek gyakorlati megvalósítására is, és hogy lényegesnek tekinti a nyelvtörvény bevezetésekor, hogy a kisebbségek jogai ne sérüljenek.

Ezentúl mindkét kormány az EBESZ álláspontját tekinti irányadónak, jelentette ki a két miniszterelnök egybehangzóan. Egy éven belül a törvény tapasztalatait újabb csúcson vitatják meg, de addig is vegyes bizottság dolgozik majd rajta.

A többi pont a politikai és szakmai kapcsolatok szorosabbá tételéről, gazdasági, rendőrségi együttműködésekről szól. Mindkét kormányfő kifejezte, hogy határozottan fel akarnak lépni saját szélsőségeseikkel szemben.

Fico meghívta Szlovákiába a magyar kormányfőt azzal, hogy Bajnai választhatja ki a helyszínt és az időpontot is. Bár ő Révkomáromot javasolja, különösen, ha a városban végre méltó helyre kerül Szent Cirill és Szent Metód szobra, és akkor közösen tiszteleghetnének a szláv hittérítők és Szent István szobra előtt.

A Matica Slovenská nevű szlovák nacionalista szervezet korábban itt szerette volna felállítani a szlávokat megtérítő szentek szobrait, de mivel az önkormányzat erre nem adott engedélyt, a szoborcsoport a Matica Slovenská városi székházának egyik balkonjára került.

Fico azt kérte a magyar kormánytól, hogy szüntessék meg, vagy alakítsák át a Kárpát-medencei magyar képviselők fórumát, aminek az MKP is tagja, mert szerinte tarthatatlan, hogy magyarországi jogi keretek vonatkozzanak nem magyarországi képviselőkre. A fórum következő csúcsát egyébként a következő napokban tartják Budapesten. Erre a felvetésre Bajnai a sajtótájékoztatón nem reagált.