Magyarok Nyilai: sorozatos őrizetbe vételek várhatók

2009.09.11. 07:58 Módosítva: 2009.09.11. 13:02
A Népszava úgy tudja, hogy a Budaházy-féle szervezet számlájára írják a tavaly nyáron budapesti meleg-szórakozóhelyek ellen elkövetett molotov koktélos támadásokat is.

Tizenhárom terrorcselekménynek minősített bűncselekmény ügyében egyesíti a Központi Nyomozó Ügyészség hamarosan az eljárást a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg elleni nyomozásban, és további őrizetbe vételek várhatók, értesült a Népszava.

A napilap pénteki száma azt írja: a Budaházy György-féle szervezetnek eddig 12 tagját helyezték előzetes letartóztatásba, de információik szerint további sorozatos őrizetbe vételekre kerülhet sor, mert a Magyarok Nyilai szervezet kiterjedtebbnek bizonyult, mint azt korábban feltételezték.

A lap értesülései szerint az eddig nyilvánosságra került, politikusok elleni támadások mellett a Budaházy György vezette csapat számlájára írják a tavalyi, meleg szórakozóhelyek elleni molotov koktélos támadásokat is. A Népszava úgy tudja: a csoport Káli Sándor miskolci polgármester, szocialista országgyűlési képviselő elleni bombatámadásra is készült áprilisban, de az utolsó pillanatban, állítólag már útban a politikus háza felé, a "végrehajtásra kijelölt harcosok" valamiért megijedtek, és nem vitték véghez Budaházy tervét. Végül egy elhagyatott területen robbantották fel a labdába rejtett pokolgépet. Őket is elfogta a rendőrség.

A csoport négy tagját még áprilisban fogta el a rendőrség, majd letartóztatták Budaházy Györgyöt is, akit a terrorszervezet létrehozásával és irányításával is gyanúsítanak. Szeptemberig összesen 12 embert tartóztattak le. Őket szocialista miniszterek, képviselők ingatlanjai elleni támadásokkal, a Hollán Ernő utcai jegyiroda felgyújtásával, Csintalan Sándor műsorvezető bántalmazásával, illetve a szabadszállási buszrobbantással is gyanúsítják.

A Magyarok Nyilai ügyben eddig elfogottak közül senkit nem gyanúsítottak meg újabb bűncselekményekkel, mondta pénteken a Népszava értesülésével kapcsolatban Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Fazekas Géza tagadta, hogy a Hollán Ernő utcai, a szabadszállási ügyekben és a Csintalan Sándor elleni támadással gyanúsítanának bárkit is a meglévő gyanúsítottak közül. Azt azonban nem cáfolta a szóvivő, hogy Káli Sándor ellen is futballabdás merényletet terveztek.

A főügyészség eddig nem egyesítette a nyomozásokat, a tervezett nyomozati cselekményekről pedig nem nyilatkozhat, tette hozzá a szóvivő.