Friderika
10 °C
18 °C

Két újabb gyanúsított a Magyarok Nyilai ügyében

2009.08.17. 14:03
Két újabb gyanúsított elfogásával immár 11 személy ellen folyik eljárás a Magyarok Nyilai terroristaügyében. Az augusztus 11-én őrizetbe vett két férfi állítólag 2007. áprilisa óta vett részt a terroristák kiképzésében.

Újabb két gyanúsítottat fogott el a Nemzeti Nyomozóiroda Terrorizmus és Extrémizmus Elleni Osztálya augusztus 11-én, közölte hétfőn, csaknem egy héttel később a Központi Nyomozó Főügyészség. A két őrizetbe vettet a 2008. február 7-ről 8-ra virradó éjszaka Dér Zsuzsanna dunaújvárosi szocialista országgyűlési képviselő háza ellen elkövetett támadásban való részvétellel gyanúsítják.

Az ügyészség közleménye szerint a most őrizetbe vett két férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a Magyarok Nyilai mozgalom "katonáiként" 2007. áprilisától részt vett a mozgalom tagjainak különböző támadásokra történő felkészítésében, illetve maga is ajánlkozott, vállalkozott a tervezett cselekmények elkövetésére.

A Dér Zsuzsanna háza elleni támadással és több hasonló cselekménnyel az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény Országgyűlés általi elfogadását akarták megakadályozni, mint ahogy az a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg nevében a támadásokkal kapcsolatosan küldött üzenetből is kiderült.

A két újabb letartóztatással együtt immár 11-en vannak őrizetben az állítólagos terrorszervezet feltételezett tagjai közül. Az első négy gyanúsítottat 2009. április 8-án fogták el Pest megyében. 2009. május 15-én elfogták azt a férfit, aki százhalombattai lakásán bombák előállításához szükséges robbanóanyagokat tárolt, illetve egy focilabdába bombát rejtett - ezt az áprilisban elfogott társainál meg is találták.

Június 17-én őrizetbe vették az ismert szélsőjobboldalit, Budaházy Györgyöt, akit a mozgalom szellemi vezérének tartanak. Július 14-én további három személyt vettek őrizetbe, kettőt közülük a Kóka János háza ellen elkövetett támadással gyanúsítanak.