Szigetvár polgármestere is Budaházyék célpontja volt

2009.07.21. 11:37
Paizs József volt Ecsődi László mellett a Magyarok Nyilai focibombás merénylet-tervének kiszemelt célpontja. A szigetvári polgármester erről maga számolt most be. A Budaházy György vezette csoportnak már nyolc tagja van előzetes letartóztatásban.

Paizs József szocialista országgyűlési képviselő és szigetvári polgármester volt az egyik célpontja Budaházyéknak. Erről maga Paizs számolt be. A hírt a Központi Nyomozó Főügyészség nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

Paizs ugyanannak a merényletkísérletnek lett volna áldozata, ami miatt Budaházy Györgyöt és több társát még tavasszal letartóztatták. A csoport Magyarok Nyilai néven szervezkedett, és két szocialista képviselő ellen terveztek a nyomozók szerint robbantásos merényletet. A támadásokat focilabdákba rejtett robbanóanyaggal, vagyis időzített bombákkal akarták elkövetni. Azt már áprilisban lehetett tudni, hogy a másik célpont Ecsődi László, gárdonyi MSZP-s képviselő lehetett.

Paizs egy újságírótól tudta meg, hogy ő is célpont lehetett, és ezért utánajárt az információnak. A képviselő úgy tudja, hogy Budaházyék lefoglalt számítógépén részletes tervet találtak az ellene tervezett támadásról.

Paizs azt mondta, hogy nem fél, és amikor korábban telefonon megfenyegették, akkor azt nem is vette komolyan. Ugyanakkor a házát bekameráztatta és a rendőrök is rendszeresen járőröznek otthona környékén. A rendőrök arra kérték, hogy nagyobb rendezvényeken ne vállaljon szereplést, éjszaka pedig maradjon otthon telefonközelben.

Budaházyra és csoportja három további tagjára áprilisban csaptak le a rendőrök, akkor találták meg a labdákba rejtett bombákat is. Májusban még egy, júliusban pedig még három embert fogtak el ugyanebből a csoportból. A gyanú szerint a csoportot Budaházy szervezte.

Budaházy 2002-ben az Erzsébet híd lezárásával tűnt fel, azóta rendszeresen szervezett szélsőjobboldali tüntetéseket, anelyek több alkalommal utcai zavargásokba torkolltak. Előzetes letartóztatását a közelmúltban október közepéig meghosszabbították.

A letartóztatottak között van az az ember is, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2007-ben Molotov-koktélt dobott Kóka János SZDSZ-es politikus épülő házára. Egy másik gyanúsított sofőrként vehetett részt az akcióban, míg egy harmadik Dér Zsuzsanna MSZP-s képviselő házának ajtaját gyújtotta fel a nyomozók szerint.