Húszéves a köztársaság

2009.10.22. 13:27
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Pénteken ünnepi káosz a fővárosban

    Érdemes tájékozódni, mielőtt valaki elindul otthonról pénteken, az október 23-i állami ünnepségek mellett több pártnak és szervezetnek lesz megemlékezése, tartanak egy futóversenyt, illetve esni fog az eső. Ezek mellett Budapest számos pontja le lesz zárva, sok helyen korlátozzák a forgalmat, vagy csak parkolni nem lehet majd.

  • cikkünk a témában:

    Az ország fele balhétól tart

    Az ország lakóinak többsége szerint összecsapások lesznek október 23-án a fővárosban. Meglepő módon a budapestiek tartanak legkevésbé az ünneptől. A 2006-os kemény rendőri fellépést ugyanannyian tartják indokoltnak, mint túlzottnak.

  • cikkünk a témában:

    Ünnepi káosz várható a fővárosban

    Érdemes tájékozódni, mielőtt valaki elindul otthonról pénteken, az október 23-i állami ünnepségek mellett több pártnak és szervezetnek lesz megemlékezése, tartanak egy futóversenyt, illetve esni fog az eső. Ezek mellett Budapest számos pontja le lesz zárva, sok helyen korlátozzák a forgalmat, vagy csak parkolni nem lehet majd.

  • cikkünk a témában:

    A gúnyáért nem viszik el a gárdistákat

    A rendőrök 23-án minden esetben külön mérlegelnek majd, hogy a gárdistának kinéző gyülekezők gárdistaként viselkednek-e. Nincs egységes szabályozás arról, hogy honnan számít szabálysértésnek a feloszlatott szervezet működtetésére emlékeztető viselkedés. Sok gond lehet ebből pénteken.

  • Ugyan az elmúlt évekhez hasonlóan idén is két utca mélységben lezárták a Kossuth teret és környékét, most nem fémkerítésekkel, hanem egyszerű kötelekkel próbálják távol tartani az embereket az ünnepi zászlófelvonás közeléből.

    Az 56-osok terét ugyan már kordonokkal kerítették körbe, de ott is szolídabb a kerítés, az eddgi 1 méter 60 centi  helyett 1 méter 20 centisek védik ott a közjogi méltságokat.

  • A tavalyinál gyérebb a rendőri jelelnlét a Kossuth téren. Rohamrendőröket egyelőre egyáltalán nem látni, csak a készenlétisek tűntek fel. Csak a Néprjazi Múzeum háta mögött erőteljesebb a jelenlét, két tucat rendőri kisbusz és autó formájában.

  • A délelőtti ünnepélyes zászlófelvonásra a Kossuth térre látogatókat úgy helyezték el, hogy nem láthatják a zászlót. A területre detektoros kapukon át léptetik be az embereket, mintegy tucatnyi újságírót és harminc-negyven érdeklődőt eresztettek át.

  • Nem kedvez a szabadtéri programoknak a pénteki időjárás. Bár nem lesz
    nagyon hideg, többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és
    többfelé várható eső, zápor. Eleinte a keleti megyékben később
    nyugaton is többfelé csapadékra lehet számítani. A fővárosban már
    reggel óta esik vagy csepereg az eső,  a nyugati megyékben jelentős
    mennyiségű csapadék várható. Az autósok is vigyázzanak, az utak
    nedvesek, csúszósak lehetnek, nyugaton pedig erős oldalszél várható.

    Az élénk déli, délkeleti, majd északkeletire forduló szél a Dunántúlon
    megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai
    hőmérséklet hajnalban 8, 13 fok között valószínű. A legmagasabb
    nappali hőmérséklet pénteken 13-18 fok lesz.

  • A Kossuth tér sarkánál lévő Vértanúk terén, Nagy Imre szobra mögött árpádsávos zászlókkal felszerelkezett emberek kiabálnak, mintegy húszan. A kormányt és Bajnai Gordont szidják. „Egyszerűen senkik vagytok, hejj-hejj!” – szól az egyik rigmus.

  • Az ünnepséget a hivatalosan kijelölt megfigyelő helyről néző, a Politikatörténeti Intézet előtti járdaszegélyre zárt és előzetesen átvizsgált közönségben két transzparens tűnt fel.  Az egyiken „Bűnbocsánat – Jóvátétel – Megbocsátás” felirat olvasható. A másikon „Akár öltél, akár csak felmásztál a véres létrán, akkor is véres a kezed”.

  • A közjogi méltóságok és a katonazenekar és a huszárok jelenlétében a Kossuth téren felhúzták az ünnepi zászlót. A méltóságok előbb a Vétranúk tertére majd az 56-osok terére indulnak koszorúzni.

     

     

  • Péntek délelőttig 294 autót szállítottak el a rendőrök a fővárosban az ünnepségek miatt lezárt területekről. A kocsikat az Andrássy útról és környékéről, a Dózsa György útról, a Városligeti körútról, az Alkotmány utcából, a Kossuth tér környékéről, a Hősök teréről és környékéről, valamint az Ötvenhatosok teréről és környékéről szállították el. A járműveket a környező utcákban helyezték el.

    Az elszállított járművek hollétéről a forgalomirányító központ 267-4673 telefonszámán érdeklődhetnek a tulajdonosok.

  • A Kossuth tér melletti Nagy Imre szobornál koszorúkat helyeztek el a közjogi méltóságok. A környéken kiabálók hazaárulóztak, majd sünöztek. A rendőrök nem léptek.

  • Hárman sámándobot ütnek a Vértanúk terén. Egy környéken sétáló szerint ezzel kiűzhetik a rendőrökből a gonoszt.

  • cikkünk a témában:

    Sólyom szerint a világ ma is 56 miatt becsüli a magyar nevet

    „A világ még ma is 56 miatt becsüli a magyar nevet” – mondta Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az 1956. október 22-i műegyetemi forradalmi diákgyűlés 53. évfordulóján.

  • 11-kor kezdődik a Fidesz ünnepsége Nagytétényben, Orbán Viktor várhatóan 11.30-tól beszél majd. A dél-budai kerület főterén már 2-3000 ember gyűlt össze, többségükben inkább idős emberek.

  • Nagytétényben a Fidesz ünnepség környékén sok az alkalmi árus. A kapualjakban kokárdát, nemzeti színű sálat, teát és a forralt bort mérnek. A tea decije 90, a boré 150 forint.

  • Az 56-osok terén hamarosan koszorúznak a közjogi méltóságok. Az emlékművel szemközti oldal a járdáján, húsz tüntető álldogál. Síp most csak a forgalomirányító rendőr szájában szól.

  • A 301-es parcellánál eddig a Fidesz, a KDNP, az MDF és az MSZP képviselői koszorúztak ma.

  • Az 56-osok terén fehér zászlókkal táncoló művészek mutattak be néhány perces produkciót. Utána a közjogi méltóságok a téren lévő emlékműnél virágokat helyeztek el.

    A Dózsa György út túloldalán lézengő néhány ellentüntetőhöz felzárkóztak a Vértanúk teréről ismert sámándobosok. Hangszereiket most nem vették elő. Egy arra járó néni lenácizta őket. A tüntetők szerint déltől lesz érdekes a program, mennek majd kiszabadítani Budaházyt. (Budaházy Györgyöt terrorizmussal gyanúsítják, előzetes letartóztatásban van.)

  • A nagytétényi országzászló-avatáson Forgács Péter Jászai-díjas szinművész énekel épp egy dalt az 56 csepp vér című musicalből.

  • Orbán Viktort a Fidesz elnökét úgy jelentették be Nagytétényben, hogy Lendvai Ildikót a kerület MSZP-s képviselőjét is meghívták, de ő nem jött el. Orbánt vastaps fogadta az országzászló avatásán. Több ezren vannak a rendezvényen.

  • Olyan új kormányt szeretnék én is látni, amely hivatását az 56-os fuindamentumokon állva teljesíti be, mondta Orbán Viktor az 1948-ban lerombolt, most újjáépített nagytétényi országzászló felavatásán.

    1956 óta is voltak jónéhányan, akik azt hitték, hogy lehet egy nép ellenében, a nép érdekeit figyelmen kívül hagyva kormányozni. Voltak, akik lenézték a népet, azt hitték, hogy elég neki a napi betevő, és a szabadság- és igazságvágyát figyelmen kívül lehet hagyni. Ez a tévedés lesz végső bukásuk oka, amikor nemcsak a hatalom bársonyszékeiből kell távozni, de szembe kell nézni a tettek következményeivel, és vállalni kell a felelősséget hivatali visszaélésekért is, mondta a Fidesz elnöke.

     

     

  • „Új küzdelem kezdődik. Régóta várok rá” – mondta Orbán Viktor. Ez a személyes életében és generációjának is fontos, nem adódik még egyszer ilyen lehetőség az életben. „Új irányba indulhatunk és a példát 1956-ból merítjük.” Orbán beszédében külön foglalkozott a szélsőségességgel. Azt mondta, hogy a szélsőségesség szembe fordítja egymással az embereket, nem képes építeni, csak rombolni. „A szélsőséges erő gyenge.”

  • „A józan ész harcol a szélsőségesség ellen – hangsúlyozta a Fidesz elnöke. – Magyarország újjáépítése nem lesz kis feladat. Gáncsolni fog a múlt, a mostani jelen, mindent megtesz, hogy visszatérrhessen. [...] Mi most győzni indulunk, nem rombolni, hanem újjáépíeni mindazt, amit a szélsőséges kormányzás lerombolt.”

    Orbán szerint vannak, akik bánkódnak a hét elvesztegetett év miatt. Sokan gondolják, hogy nem lehet mindezt már helyrehozni. „Szilárdan hiszem, hogy minden zsákutcából vissza kell jönni, ha máshol nem, ott, ahol befordultunk” – mondta a Fidesz elnöke. A világnak azt is meg kell mutatnunk, zárta beszédét Orbán, hogy „Magyarország igazi hangja nem a szélsőség, nem a diktatúra, nem a pénz, nem a gyűlölet hangja, hanem a józanul cselekvő, gondolkodó magyar emberek hangja”.

  • Kilométeres sor araszol a Nagytétényi úton a központ felé, nagy a dugó, mióta véget ért az országzászló avatása, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondott.

  • A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke is felszólal az egykor kezdődő tüntetésen a Március 15. téren. A környéken erős a rendőri biztosítás, kordonokkal a teret és a környező utcákat lezárták. Csak motozás után lehet részt venni a tüntetésen. Tudósítónk száz tüntetőt és kétszer ennyi rendőrt lát. A demonstráció célja, hogy amnesztiát követeljenek Budaházy Györgynek és társainak. Őket terrorizmus gyanújával tartja fogva a rendőrség.

  • A Petőfi-szobor melletti, Toroczkai-féle tüntetésen beszédet mond majd Tyirityán Zsolt, a „betyársereg” szóvivője is. A nézők magyar, jobbikos, árpádsávos, spanyol és holland zászlókat lengetnek. Utóbbi flamand tüntetőknél van, akiknek földre helyezett transzparensére sokan ráléptek. A flamandok már megtanulták magyarul, hogy „ne, ne, ne, ne lépj rá!”.

  • Hazatérés temploma: gárdistákkal, szimpatizánsokkal 7-800 ember van a Szabadság téren. Kevés rendőr van, tudósítónk csupán tucatnyi posztos rendőrt lát. A gárdisták karszalagos biztonsági szolgálattal és azonosítószámot viselő csendőrökkel tartják fenn a rendet. A gárdista csendőrök a rohamrendőrökéhez hasonló felszerelésben vannak, tartozékaik közé tartozik például a gázmaszk, térd- és könyökvédő, valamint a gárdistasapkára tűzött darutoll. Az istentisztelet elkezdődött.

  • Raffael Gimenez spanyol politikus lelkesíti a százötven főre duzzadt tömeget a Toroczkai-féle tüntetésen.

    IV0C9710
    Fotó: Barakonyi Szabolcs