Kacsákat eregetnek a parlamentben

2009.11.16. 11:18
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Új ciklus kezdődik a héten a parlamentben, napirendre kerül például a szabálysértési törvény módosítása, hogy végre tényleg eljárhasson a rendőrség a húszezer forintnál kisebb értékre elkövetett lopások ügyében. A kormány átalakítaná a magánnyugdíjrendszert, és változhatnak a munkaügyi szabályok is.

  • cikkünk a témában:

    Akár a távozó parlament is dönthet Sólyom utódjáról

    A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők azt mondták: Katona Béla házelnök az áprilisi választásokig elvben akár rendkívüli ülésen is bejelenthetné a javasolt személyt, és döntést kérhetne róla. Ez ugyanakkor ellentétes lenne a jogbiztonság elvével.

  • Kemény ütésváltásra készül az MSZP és a Fidesz a napirend előtt. Kupper András, a Fidesz egészségpolitikusa az iránt érdeklődik, hogy kinek üzlet az oltóanyag, mármint az újinfluenza elleni, amit egy ismeretlen hátterű offshore-cég gyárt, állami milliárdokkal megtámogatva. Válaszul a szocialista Török Zsolt "Mutyi és panama Győrben" címmel szólal fel. A szabaddemokrata Gusztos Péter is oltóanyagügyben szólal fel, őt az érdekli, hogy "Hol vannak a vakcinák". A kereszténydemokrata Nagy Kálmán az "Itt a piros, hol a piros?" címet adta a felszólalásának, ami valószínűleg az egészségügyről, az is lehet, hogy az újinfluenzáról szól majd.

    szijjarto peter
    Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője megérkezik az Országgyűlés plenáris ülésére
  • A napirend előtti felszólalások általában népszerűek, de a múlt héthez hasonlóan most is alig lézengenek képviselők a teremben.

  • Kupper András szerint milliókat akarnak kivenni az állampolgárok zsebéből, mert az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet vakcinánként 460 forintot szed be a H1N1 elleni oltóanyag után. Azaz, a tervezett hatmillió oltás után közel hárommilliárd forint haszna lenne a cégnek, amely közben csak döcögve tudja megoldani a patikák ellátását. Kupper azt az interneten terjedő hoaxot is érvként hozta fel, hogy az országos tisztifőorvos valójában nem is oltatta be magát, mert az injekcióstűn rajta volt a kupak. (Ezt az oltás összes szemtanúja cáfolja.)

  • Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint mindegy, hogy Kupper András mit nyilatkozik, mert nincsen meg hozzá a képzettsége. Ezután beszélt sokmindenről a madárinfluenza elleni oltástól azon át, hogy Magyarországon kezdtek először oltani a H1N1 ellen, egészen odáig, hogy nem a kormány gerjesztett bizonytalanságot, hanem azok "akik 1999-2001 között nem törődtek az Omninvest tulajdonosi hátterével, hanem szerződést kötöttek vele", de arra nem válaszolt, hogy az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet miért számol el vakcinánként 460 forintot.

  • Török Zsolt szocialista frakcióvezető-helyettes szerint példa nélküli ítéletet hozott a Győri Ítélőtábla, mert tényállításként kezelte a szocialisták győri elnökének kijelentését, hogy Szíjjártó Péter "mutyizott és panamázott". Az ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta, hogy ezek az állítások ténybelileg és logikailag is megalapozottak, ezért elutasította Szíjjártó személyiségi jogi keresetét.

    torok zsolt
  • A kormány úgy érezte reagálnia kell, de Draskovics Tibor sietve közölte, hogy nem a Török Zsolt álltal felvetett konkrét esetre. Inkább azt javasolta, hogy a képviselők az egymásra mutogatás helyett támogassák a kormány korrupcióellenes törvénycsomagját.

  • A szabad demokrata Gusztos Péter szerint végre egyetértés van abban, hogy oltatni kell, erre a patikákban nincs oltóanyag. Ez szerinte nem megnyugtató. Két eset lehetséges, vagy nincs elég oltóanyag, vagy nem tudják hatékonyan terjeszteni a meglévő készleteket. Kupper Andrásra is hivatkozott, aki felidézte az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet vezetőjének a nyilatkozatát, miszerint az EKI egy (1) faxon tartotta a kapcsolatot a többezer patikával. "Politikai habverés nélkül, a legőszintébb aggodalommal azt szeretném kérdezni, hogy miért most nincs elég oltóanyag a patikákban, amikor a járvány eléri az országot?" Azt is kérte, hogy Székely miniszter ne azzal spórolja meg a választ, hogy Gusztos Péter nem egészségügyi szakember.

  • Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint az EKI raktáraiba 3,369 millió adag oltóanyag érkezett. Székely szerint az ország 2400 győgyszertára 247 ezer adag oltóanyagot rendelt eddig. Az ÁNTSz emellett 6700 háziorvosnak és 7000 iskolának is szállít vakcinát.

  • Nagy Kálmán szerint a kormány hazudott, amikor 4,5 milliárd forintos extra finanszírozást ígért novemberre a kórházaknak, mert valójában az 100 millióval kevesebb, mint 2008 októberében volt. Azaz szerinte a kormány a normál finanszírozásból vonta el azt, amit extrafinanszírozásban megígért a kórházaknak az októberi megegyezés során.

  • "Olyankor, amikor a képviselő úr hozzászól, én mindig számokkal válaszolok" - kezdte hozzászólását Székely Tamás, aki szerint idén 28 milliárddal kaptak többet a kórházak. A kórházakkal kötött alku pedig állítása szerint teljesült, illetve teljesülni fog. A kormány támogatja a gyógyító-megelőző ellátások jövő évi költségvetésének 38 milliárd forinttal való növelését is.

    szekely tamas
  • A fideszes Varga Mihály és Fazekas Sándor az iránt érdeklődik hogy vajon kiszervezik-e a helyi tömegközlekedést? Szerintük ugyanis a jövő évi megszorítások, a negyven milliárd forintos tervezett elvonás a MÁV-tól ellehetetleníti a tömegközlekedést. Szerintük állami vállalatok leplezett privatizációjáról van szó azáltal, hogy a Volán-társaságok harminc százalék erejéig alvállalkozókkal szerződhetnek. Ezzel szerinte kiszámíthatatlanná válik a közlekedés. Szerinte ugyanis egy magáncég felszámolná a veszteséges járatokat. (A kormány elképzelése szerint a szolgáltatást a regionális közlekedési társaságok rendelnék meg és finanszíroznák, azaz az állam fenntarthatná a veszteséges járatokat is.)

  • Katona Tamás pénzügyi államtitkár szerint a Volán-társaságoknak kötelezően öt, de legfeljebb harminc százalék erejéig kell alvállalkozókkal szerződniük, ez a hamarosan megnyitandó piac versenyhelyzetére készítheti fel a társaságokat. Szó sincs lopakodó privatizációról, és még drágulástól sem kell tartani, mert előírás, hogy az alvállalkozó olcsóbban vállalja a munkát, mint azt a Volán-társaság szolgáltatná. A közlekedésszervező a megrendelő, azaz a minisztérium és az önkormányzatok. Ők döntenek a jegyárakról és a járatokról is. Fazekas Sándor nem fogadta el a választ. A parlament viszont igen.

  • A szocialista Alexa György a legfőbb ügyészt interpellálta az ügyben, hogy el kívánnak-e járni Szíjjártó Péter ellen azután, hogy a Győri Ítélőtábla tényszerű megállapításnak találta azt, hogy Szíjjártó "mutyizott és panamázott".

  • Kovács Tamás legfőbb ügyész szerint már Szabó Zoltán szocialista képviselő legutóbbi felszólalása után kezdeményezték az ügy kivizsgálását, az ügyben az elfogultság látszatának elkerülése érdekében a székesfehérvári ügyészség és a Fejér megyei nyomozóügyészség jár el. Bár pár szocialista képviselő bekiabálva megkérdőjelezte, hogy ez válasz lett volna, Alexa György elfogadta a legfőbb ügyész válaszát.

  • A kereszténydemokrata Megyasszay László szerint tovább romlik a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. sorsa, és nem a gazdasági válság, hanem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tevékenysége miatt. Úgy tudja, hogy az MNV el akarja adni a ménesbirtok földjét, miközben továbbra sem juttatták további ötszáz hektár földhöz.

  • Katona Tamás pénzügyi államtitkár a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. válaszát tolmácsolta. Az MNV úgy értékeli, hogy mindent megtettek a ménesbirtok túlélése érdekében, például kiváltották a bankhiteleket. Tagadták, hogy el akarnák árverezni a ménesbirtok földjeit. Emellett 967 hektárnyi földet ajánlottak fel a ménesbirtoknak, amiből annyit vesz igénybe, amennyi a működéséhez szükséges. Medgyasszay László nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen

  • Az SZDSZ volt elnöke, Kóka János azt kifogásolja, hogy az ügyészség nem reagált az Economist és a Financial Times üzleti lapokban megjelent információkra, amelyekben a Sláger Rádió tulajdonosa arról beszélt, hogy a frekvenciapályázatok előtt az egyik poltikai párt megkereste és alkut ajánlott neki. Ez Kóka szerint felveti a befolyással való üzérkedés gyanúját. Kérdése az, hogy kíván-e lépni az ügyészség a sajtóbeszámolók alapján, vagy mert személyesen is hallhatta az idézeteket egy parlamenti képviselőtől november 9-én, amikor jelen volt a parlament ülésén.

  • Visszavonta, de néhány napon belül új változatban nyújtja be az úgynevezett lex Hunvaldot az MSZP, amely rendezné az előzetes letartóztatáskor járó fizetés kérdését többek között a polgármesterek esetében. Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettes elmondta, hogy a törvényjavaslat szövegében néhány dolgot pontosítani kell, ezért vonták vissza.

    Katona Béla, az Országgyűlés elnöke a hétfői plenáris ülésen jelentette be, hogy Tukacs István, Balogh László, Balogh József előterjesztők visszavonták az egyes munkaügyi tárgyú törvényeknek az előzetes letartóztatás miatti távolléttel összefüggő módosítását.

    A VII. kerületben vita van arról, hogy jár-e a fizetés az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György szocialista alpolgármesternek, és hogy kinek a hatásköre erről dönteni.

    (MTI)

  • Kovács Tamás megint arra hivatkozott, hogy az ügyészség sajtóhírek alapján nem indít eljárást. Ezt állítása szerint egy leszavazott válasza kapcsán a parlament alkotmányügyi bizottsága is elfogadta. Az ügyészség ugyanis csak akkor rendelhet el nyomozást, ha hivatali hatáskörében szerzett tudomást. Ilyennek számít az interpelláció és a parlamenti felszólalás is. És bár Kóka állításával szemben nem volt jelen a parlamentben, az interpellációról értesült, ezért megindította a vizsgálatot. Kóka elfogadta a választ.

    kovacs tamas
  • Kontrát Károly interpellációjában összekötötte a nagykátai rendőrség elleni támadást "az ország északkeleti részén mindennapos terménylopásokkal" és a "sajnálatos sajóbábonyi bűncselekménnyel". Majd megkérdezte, hogy igaz-e, hogy támadás történt.

  • Avarkeszi Dezső rendészeti államtitkár ismertette a nagykátai esetet. A rendőrök intézkedtek egy ittas, hangoskodó személy ellen, akivel szemben kényszerintézkedéseket foganatosítottak. Ezután az előállított húsz-harminc rokona a rendőrségre vonult, mert úgy tudták, hogy az előállítottat bántalmazták. A rendőrök két rokont beengedtek a rendőrségre, tisztázták az ügyet, így mire megérkezett az erősítés, a tömeg már eloszlott. A hangadók ellen eljárás indult. Visszautasította, hogy Kontrát politikai ügyet csinált a kérdésből. Kontrát nem fogadta el a választ, kicsit még Sajóbábonyozott, felemlegetve, hogy a falu polgármestere tavaly kezdeményezte a halálbüntetés visszaállítását, de "semmi sem történt". A parlament nagy többséggel fogadta el Avarkeszi válaszát.

  • A fideszes Szatmáry Kristóf szerint miközben a világ már kilábalóban van a gazdasági válságból, addig Magyarország a kormány miatt egyre mélyebbre sűlyed. Például plusz adókkal terheli a vállalkozásokat, mondta, majd példaként a vagyonadót hozta fel. A vagyonadó több szakértő szerint alkotmányellenes, mondta. Szerinte a vagyonadó az evásokat sújtja különösen, mert nekik már az év elején be kell fizetniük.

  • Katona Tamás pénzügyi államtitkár elsősorban elutasította, hogy Magyarország egyre mélyebbre sűlyedne a válságba. A vagyonadó pedig nem új elem, az önkormányzatok eddig is kivethették, több fideszes önkormányzat ki is vetette. A vagyonadó amúgy nem tesz különbséget a tulajdonosok között, általános adó. Az pedig, hogy különböző sávokat határoz meg, nem alkotmányellenes, a progresszív adózás általános gyakorlat például a személyijövedelemadó-rendszerben is. Az evások pedig minden adójukat máskor fizetik, mint a nem evások. Szatmáry nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.

  • A fideszes Bagi Béla a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal tarthatatlan működésének példájaként hozta fel a várgesztesi kerékpárpihenő ügyét. A miniszter véleményére volt kiváncsi.

  • Gráf József egy másik indexes cikkre hivatkozott, amiből kiderül, hogy a tuskókat ingyen kapta Várgesztes. Arról senki sem beszélt, hogy a biciklis pihenő közelében egyáltalán nincs bicikliút, bár a jövőben akarnak egyet építeni. "Ez az ügy nem ügy" - jelentette ki. Bagi nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.

  • Kérdezte a fideszes Mátrai Márta a szociális minisztertől, aki szerint a minisztérium egy korábbi kérdésére adott válaszában nem létező jogszabályra hivatkozott. Az ügy a bölcsődei helyek száma. Törvényi előírások szerint a bölcsődei csoportban legfeljebb tíz gyerek lehet - a valós szám most is tizenhárom -, a jövőben ez akár 16-18-ra is emelkedhet. A minisztérium szerint egy jogszabály alapján a létszám 12 főre emelkedhet. Mátrai szerint ilyen jogszabály nincs.

  • Kórozs Lajos szociális államtitkár szerint Mátrai is jelen volt a nemzeti ifjúsági stratégia vitáján, amelyben benne foglaltatik a bölcsődei csoportlétszám növelése is. A kormány pedig 2013-ig 6600 bölcsődei férőhelyet hoznak létre, és az egységes bölcsőde-óvodák keretében is további férőhelyek nyílnak. Emellett pedig 1000 családi napközis férőhelyet is létrehoznak, és megalkotják a családi gyermekfelügyelet intézményét is. Tehát megoldott lesz a gyermekek elhelyezése a gyes két évre csökkentése után is. A jogszabály viszont valóban nem létezik, de tervben van a bölcsődei létszám növelése. Mátrai nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.