Szilvásy és Ficsor is felelős

2009.11.17. 16:56 Módosítva: 2009.11.17. 19:09
Szilvásy György és Ficsor Ádám volt titokminiszterek, illetve Laborc Sándor volt NBH-főigazgató felelősségét állapította meg a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságok felderítésében a nemzetbiztonsági bizottság kedden elfogadott ténymegállapító vizsgálata. Az MSZP csak a jelentés titkosított, szakmai részét támogatta, szerintük a volt minisztereknek nincs politikai felelősségük.

A nemzetbiztonsági bizottság kedden elfogadta a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat felgöngyölítésének körülményeit vizsgáló munkacsoport jelentését.

A ténymegállapító vizsgálat eredményének két része van: a titkosított az NBH műveleti munkájáról szól, ezt a bizottság egyhangúlag támogatta, a nyilvános részét csak az SZDSZ és a Fidesz, az MSZP képviselői elutasították.

Szilvásy, Ficsor és Laborc a felelősök

A jelentés megállapítja Szilvásy György, Ficsor Ádám volt titokminiszterek politikai, illetve Laborc Sándor volt NBH-főnök személyes felelősségét. A mostani jelentés a szeptember elején elvégzett vizsgálathoz képest bővebb információkat tartalmaz, bár Ficsor Ádám már akkor elismerte, hogy az NBH követett el hibákat a sorozatgyilkosság felderítésekor.

A háromfős munkacsoport vezetője az SZDSZ-es Gulyás József volt, vele dolgozott még a fideszes Demeter Ervin és a szocialista Tóth Károly.

Vizsgálatuk megállapította, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) 2008 tavasza után 2009 tavaszán is olyan információhoz jutott, hogy egy korábban is megfigyelt ember, aki ma már a gyanúsítottak között van, fegyverbeszerzésre készül, de ezeket az adatokat nem kapcsolták össze, így a megfigyelése bár felmerült lehetőségként, debreceni őrizetbe vételéig ez nem történt meg.

Ekkor a sorozatgyilkosságnak már négy halálos áldozata volt, a rendőrség, majd a Nemzeti Nyomozóiroda is igényelt adatokat, „az NBH különböző szintjein végzett elemző-értékelő és szakirányító munka több hónap alatt sem eredményezte az elkövetőkkel kapcsolatos releváns információk helyes kezelését, majd pedig a nyomozó hatóságok részére történő átadását” – olvasható a jelentésben.

A jelentést eljuttatják a köztársasági elnöknek, a kisebbségi ombudsmannak és a legfőbb ügyésznek. Utóbbi hivatalból a katonai ügyészhez fordulhat, aki vizsgálatot kezdeményezhet a feltárt hiányosságok miatt.

A szocialisták szerint a miniszterek nem felelősök

Tóth Károly, a bizottság szocialista alelnöke azt mondta, az MSZP szerint a minisztereket felelősség nem terheli.

A téma már egy héttel ezelőtt is szerepelt a nemzetbiztonsági bizottság napirendjén, akkor a szocialista alelnök, Tóth Károly kérésére egy héttel elhalasztották, mert ennyi időt kért az érintettek, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) vezetői, Juhász Gábor titokminiszter, illetve a bizottság tagjai számára a dokumentum áttanulmányozására.

A ténymegállapító vizsgálatról Gulyás József, a bizottság SZDSZ-es tagja, a munkacsoport vezetője azt mondta, hogy már korábban egyeztette az érintettekkel, hogy a jelentés mikor lesz hozzáférhető. Az időhúzásra a múlt keddi ülésen azért bólintott rá mégis, mert el akarja kerülni, hogy az érdemi kérdések helyett formai részletekről vitatkozzanak.

Az MSZP-sek el se mentek

A keddi ülésen a 11 tagú bizottság öt szocialista tagja közül csak Tóth Károly jelent meg, Mécs Imre másik bizottsági ülésen volt. Körkérdésünkből az derült ki, hogy a többieknek az MSZP központjában volt dolguk, kampányfelkészítésen kellett részt venniük.

Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter azt is mondta, hogy a fideszes képviselők az SZDSZ-es Gulyás Józseffel kiegészülve úgyis leszavazták volna a szocialistákat, és még akkor is határozatképesek lettek volna, ha Tóth Károly se ül bent a keddi bizottsági ülésen.

A bizottsági ténymegállapító vizsgálatot a testület szeptember elején tartott ülésén kezdeményezte Gulyás József, miután Ficsor Ádám akkori titokminiszter elismerte, hogy az NBH hibázott a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságok ügyében. Gulyás József szerint nem volt megfelelő az NBH és a nyomozó hatóságok közti együttműködés, a rendőrség nem kapott meg minden információt.

Akkor a vizsgálat megindítását az ellenzéki képviselők támogatták, így meg is volt az ehhez szükséges szavazatok száma, az MSZP ugyanakkor feleslegesenk tartott egy újabb vizsgálatot. Tóth Károly akkor azzal érvelt a zárt ülés után, hogy kielégítőnek tartják Ficsor „szokatlanul őszinte és részletes” beszámolóját, ennek ellenére végül őt delegálták a jelentést készítő munkacsoportba.