Kétszáz oltóközpontot hoznak létre

2009.11.17. 18:38 Módosítva: 2009.11.17. 18:38
Péntekig 31, a jövő hét végéig pedig 200 oltóközpontot állítanak fel, ahol a jelenleginél egyszerűbb módon lehet hozzájutni az újinfluenza ellen védőoltáshoz.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormányzati koordinációs bizottság rendkívüli ülése után elmondta, a péntekig felálló 31 oltóközpont még csak teszt-üzemmódban működik majd. A jövő hét végéig felálló 200 központban, amelyeket kórházakban, nagyobb szakrendelőkben és az ÁNTSZ 21 oltóhelyén szerveznek meg, már élesben történik az oltás.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy ezeket az oltóközpontokat azok számára rendezik be, akiknek nem jár a térítésmentes vakcina. Az oltóanyagért 1930 forintot, az oltás beadásáért pedig maximum ugyanekkora összeget kérhetnek az orvosok. Közölte azt is, hogy úgy jelölik ki a 200 oltóközpontot, hogy az ország minden kistérségében legalább egy ilyen hely legyen.

 
Oltás az Index szerkesztőségében
Oltás az Index szerkesztőségében

Székely Tamás emlékeztetett: a legutóbbi heti jelentés szerint november 2-8. között már 16 700 ember fordult orvoshoz influenzás panaszokkal, és a jelek szerint valószínű, hogy a legújabb jelentés már 20 ezernél több fertőzésről szól majd. Azért kezdeményezte a Kormányzati Koordinációs Bizottság összehívását, mert a heti 20 ezernél több megbetegedés már járványt jelent.

Eddig 1 millió 915 ezer adag ingyenesen kapható vakcinát szállítottak ki a háziorvosokhoz, egészségügyi intézményekhez, ezenkívül 391 ezer adag oltóanyagot szállítottak ki a gyógyszertárakba. A miniszter hozzátette: az eddigi adatok szerint a lakosság 11 százaléka oltatta be eddig magát.