Ilyen hamar még nem volt költségvetés

2009.11.30. 08:44
Minden jel szerint már hétfőn elfogadják az ország jövő évi költségvetését. A kormány emellett 1500 új álláshely megteremtésén is fáradozik, a szocialisták pedig fedett helyet adnának a szabadban élő állatoknak. A gázos és a villanyóra-leolvasó pedig közfeladatot ellátó személy lehet.

Az országgyűlés november 30-december 1-i ülésének minden napirendi pontját elhomályosítja, hogy ha minden a kormány tervei szerint alakul, akár már hétfőn elfogadhatják az ország 2010-es költségvetését. És minden jel szerint úgy fog alakulni, legalábbis Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője és miniszterelnök-jelöltje vasárnap arról számolt be, hogy egy frakciótag sem kért felmentést a kötelező szavazás alól.

Ilyen korán még egyik magyar kormány sem fogadtatott el költségvetést a rendszerváltás óta.

Az ország költségvetése mellett döntenek az Országos Rádió és Televízió Testület költségvetéséről is, a testület jövőre 8,3 milliárd forintból gazdálkodhat. Ezen felül 31,3 milliárd forintot kap a Műsorszolgáltatási Alap, amelynek egy nem jelentéktelen hányadát a pártdelegált kurátorok kedvükre szétszórhatják a szívüknek kedves pályázók között.

1500 új állást remélnek

A válságkezelés szempontjából lényegi javaslat a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküli ellátásról szóló törvény módosítása. A kormány javaslata alapján 28,5 ezer forint bérköltség-támogatást kaphatnak azok a vállalkozások, amelyek rendelkezésre állási támogatásra jogosultakat foglalkoztatnak. A kormány 1500 fő egyéves foglalkoztatását reméli az intézkedéstől.

A képviselők elfogadhatják a Nemzeti Környezetvédelmi Program 2003-2008 közötti végrehajtásáról szóló határozatot, egyben dönthetnek a 2009-2014 közötti időszakra szóló programról is.

Fedett hely a szabadban élő állatoknak

A továbbiakban pár törvényjavaslat módosító indítványairól szavaznak, így például az állatvédelmi törvényt módosításáról is. Az eredeti javaslat szerint  a jövőben a szabadon tartott állatoknak fedelet, a fedél alatt élőknek elég mozgásteret kell biztosítani. Mivel a javaslathoz nem nyújtottak be módosító indítványt, ezzel gyorsan végezhetnek a képviselők.

Szó lesz még a Tisza-völgy árvízi biztonságáról, a vízitársulásokról, egyes közlekedési tárgyú törvényekről, valamint ismét napirendre kerül a nyugállományú rendőrök minimálbérért történő újbóli alkalmazását lehetővé tevő, a kormány tízpontos közbiztonsági csomagjának részét képező javaslat is. (Mint korábban már írtunk róla, a törvényjavaslatoknak kötött útja van a parlamentben. Előbb általános vita, majd részletes vita következik, azt követően a módosító indítványokról végül a teljes javaslatról szavaznak. A fent felsorolt javaslatok a harmadik lépcsőnél tartanak.)

Megrendszabályoznák a bankokat

A hitelintézetek rendszabályozására vonatkozó javaslatok viszont még csak a részletes vitáig jutottak el. Szó lesz a hitelszerződések módosításának szigorításáról is - a jövőben legalább hatvan nappal előre szólniuk kell a bankoknak -, a THM maximalizálásáról, amely a jövőben nem haladhatná meg a szerződéskötéskor érvényes jegybanki alapkamat tízszeresét, valamint 30-ról 90 napra hosszabbodna a türelmi idő a kilakoltatásoknál.

Megkezdődik a szocialista Göndör István Btk-módosítási javaslatának részletes vitája is. A legutóbb a képviselői juttatásokat megemelő képviselő legújabb ötlete alapján a jövőben a BKV-ellenőr mellett a gáz- és a villanyóra-leolvasó is közfeladatot ellátó személy lenne, ezért a jövőben ne tessék őket veréssel fenyegetni.